BIST 9.525
DOLAR 32,53
EURO 34,76
ALTIN 2.489,25

Harran Ün. Rektörü M.Sabri Çelik, ne yapmak istiyor?

Herşey, bir projede birlikte çalıştığım, dostum, İstanbul THM Korosu Sanatçısı  Salih Turhan’ın , “Müziğin İzinde, 4 Kardeş  Şehir” projesi için Urfa’ya gidiyoruz demesi ile başladı." Söyleseydin  bende katılırdım” dedim. Hemen yerimi ayırtınca, ben de gitmişken değerlendireyim deyip, Harran Ün. Rektörü, İTÜ’den değerli hocam Prof.Dr. M.Sabri Çelik’i aradım. Sağolsun, iki dakika sonra özel kalemden Hatice Han. aradı; konuyu, günü, nasıl geleceğimi v.b. derken yarım saatte işi bitirdi. Konferans 22.03.2019, saat 10.30’da gerçekleşti. Konferans ile ilgili bilgileri bir sonraki yazımda okuyabilirsiniz.

Şanlıurfa’ya 10 yıl önce bir sempozyum için gelmiş ve 3 gün kalmıştım. Tabii, değişim var, alanlar, meydanlar açılmış. Ancak, şehirde bir seçim havası yok. Araçlar, sürekli gezip gürültü kirliliği yapmıyor. İstanbul'dan sonra; geniş araziler, yeşllik, temiz hava   içimizi açtı.

Harran Üniversitesi’nin yer aldığı Şanlıurfa, günümüzden on bir bin yıl öncesine dayanan tarihiyle Anadolu’nun en eski kentlerinden biri. Arkeolojik kaynaklarda “Bereketli Hilal” olarak adlandırılan bölge üzerinde yer alan Şanlıurfa, zengin Anadolu kültürü ile Mezopotamya kültürünün kesişme noktasında bulunduğundan engin bir kültür birikimine sahiptir.

Üniversiteye adını veren tarihi Harran Kenti, Şanlıurfa’nın 44 km. güneydoğusunda yer alan, tarihte önemli olaylara sahne olmuş bir kent merkez. Bir dönem Emeviler’e başkentlik de yapan Harran’ın asıl önemi, İslamiyet öncesinden bu yana önemli bir bilim merkezi olmasından kaynaklanmaktadır. Döneminin üniversitesi sayılan Harran Okulu’nda; astronomi, tıp, matematik felsefe ve din alanlarında önemli çalışmalar yapılmıştır. Harran, günümüzde de bir turizm beldesi olarak ilgi çekmeye devam etmektedir.

Harran Ün. 27.000 dönüm üzerine kurulmuş ve bugün; 14 Fakülte, 4 Yüksekokul, 1 Devlet Konservatuarı, 13 Meslek Yüksekokulu, 3 Enstitü, 15 Araştırma ve Uygulama Merkezi ile faaliyetlerini sürdürmekte. Osmanbey,Yenişehir ve Eyyübiye Kampüslerinde eğitim yapılıyor. Osmanbey kampüsünde ki göletler nefes aldırıyor ve yeni evlenen çiftlerin fotoğraf çektirme yeri olmuş.

Geriye dönersek; Harran Üniversitesi eski Rektörü; Akit TV'de katıldığı bir programda, "İslami olarak Cumhurbaşkanı'na itaat etmek farzı ayn'dır. Karşı gelmek de harpten kaçmak manasına gelir haramdır." ifadelerini kullanmış ve büyük tepki çekmişti… Özellikle, AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı da, twitter hesabından, "Harran Üniversitesi rektörünün Cumhurbaşkanımızla ilgili sözlerinin a. Cumhuriyetimizle b. İslam’la c. Cumhurbaşkanımızın siyasal anlayışıyla, Rektörlük makamında aranan akademik müktesebatla hiçbir ilgisi yoktur" paylaşımıyla tepki göstermiş, hakkında soruşturma açılmış ve istifa etmek zorunda kalmış,  yerine vekaleten Prof. Dr. Recep Çiğdem atanmıştı. Ayrıca, eski rektörün üniversite içinde  yaptığı uygulamalar, memurları sürekli değişik kampüslere sürmesi v.b. sebepler, hala konuşuluyor/anlatılıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yapılan atama kararı ile Harran Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik atandı. S.Çelik  hocam; İTÜ’de Rektör Yard. idi, geçtiğimiz seçimlerde İTÜ rektör adayıydı. Aday oldu, Şanlıurfa'ya nasipmiş ve hızla işe koyuldu. Sanata, kültüre’de desteği artarak sürecektir.

Yeni Rektör S.Çelik; hazine tahsisli olan kampüslerin tapulu olmasını sağlamak, kampüste erkek yurdu yapmak, önceki idareden kaynaklanan memurlar arasındaki şikayetleri, yanlış atamaları düzeltmek, eğitim kadrosunu güçlendirmek, liyakata önem vermek, lojman sorununu çözmek, kampüsleri saat 17.00’de sönen değil, her saat yaşayan bir hale getirmek v.b.  için hızla işe koyulmuş.

İlk mesajında; “Anadolu ile Mezopotamya kültürünün mecz olduğu, engin bir kültür birikimine sahip Şanlıurfa’mızda, kadim bir bilim merkezinden ismini alan Harran Üniversitesi’nde akademik, idari personel ve öğrencilerimizin desteği ile Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, ülkemizin 2023 vizyonu çerçevesinde hedeflerimize ulaşacağımıza eminim. Harran Üniversitemizin kentsel ve bölgesel anlamda sosyal ve kültürel değişimine öncülük etmek, kalkınmasını desteklemek, eğitim ve araştırmada öncü ve örnek bir eğitim kurumu noktasına getirmek için bugünden itibaren vakit kaybetmeden çalışmalarımıza başlayacağımızın bilinmesini isterim. Millet, devlet, bayrak sevgisi ekseninde, Harran Üniversitesi kurumu özelinde ve ilgili her platformda FETÖ terör örgütü ile olan mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğimizi ifade ediyor sevgi ve saygılarımı sunuyorum.” diyerek tavrını ortaya koymuş.

İTÜ’den tanıdığım ve çalıştığım kadarıyla; sakin, projeci, paylaşımcı, karşısındakine değer veren, sosyal bir kişi olan hocamız Şanlıurfa için bir şanstır.

Elbette, Şanlıurfa; ileri gelenlerinin, zenginlerinin, iş insanlarının da destek vermesi gerek!..

S.Çelik hocam; ilk 100 günü tamamladığında, basın toplantısı ile; “nasıl bir üniversite aldım, 100 günde neleri çözdüm, hangi projelere başladım v.b.” kamuoyunun karşısına çıkmaya hazırlanıyor.

Rektörümüze, sağlıklı ve başarılı bir dönem diliyoruz…