BIST 9.524
DOLAR 32,52
EURO 34,84
ALTIN 2.488,17
HABER /  GÜNCEL

Haramzedeler ve Başçalan'a tapeleri kim sızdırdı?

17-25 Aralık soruşturmasıyla birlikte Twitter'dan tapeler yayınlayan Haramzedeler ve Başçalan hesaplarının haber kaynağına dair bir rapor hazırlandı.

Abone ol

Haramzadeler, Başçalan' twitter hesapları ile youtube, vimeo gibi sosyal medya kanallarına tape ve belgelerin kimler tarafından ve nasıl sızdırıldığına yönelik araştırmasını tamamladı.

17 ve 25 Aralık soruşturmalarından sonra görevlendirilen İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanlığı Müfettişleri bir yıl sonra "Haramzadeler, Başçalan" twitter hesapları ile youtube, vimeo gibi sosyal medya kanallarına tape ve belgelerin kimler tarafından ve nasıl sızdırıldığına yönelik araştırması sonucu bir rapor çıkardı. Star Gazetesi'nin haberine göre Emniyet Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanlığı Başmüfettişlerinin bir yıl boyunca binlerce belgeyi inceleyerek ve onlarca kişinin ifadelerine başvurarak hazırladığı raporda ilginç detaylar var.

TÜM DETAYLAR 200 SAYFALIK RAPORDA

Polis Başmüfettişi Kenan Aydoğdu ile Başmüfettiş Nevzat İlhan Kayhan'ın İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi ve Siber Suçlarla Mücadele Şubesinde dört ay boyunca çalışarak hazırladığı 200 sayfalık raporda dinamik IP kullanıldığı tespit edildi. 

KOM NET'e bağlı bilgisayarlarda dinamik IP kullanıldığı için IP tanımlaması yapmanın mümkün olmadığı belirtilen raporda ifadelerine başvurulan polislerin de bunu bildiği için, "önce sızdıranı bulun sonra bunları sorun şekilde savunma yaptıkları" bilgisine yer verildi. 

TAPELER ABD'YE GÖNDERİLDİ VE ORDAN YAYINLANDI

Müfettişlerin İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlar Şubesi ile Siber Suçlarla Mücadele şubesinde 4 ay inceleme yaptıktan sonra hazırladığı raporun sonuç ve tahlil bölümünde ise "haklarında disiplin soruşturması yapılanlar ifadelerinde delilden sanığa gidilmediği yönünde beyanlarda bulunmuşlardır. Siber Suçlarla mücadele şube müdürlüğünden alınan raporda sözü edilen sosyal medya sitelerinin yurt dışındaki (ABD- San Fransisko) servis sağlayıcılarından yararlanarak yayın yaptıkları ve yüklemelerin tamamlanmasını takiben derhal kapatılmış oldukları belirtilmiştir. Haklarında disiplin soruşturması yapılanlar ifadelerinde daha çok sızdırma sonucu üzerine yani bilgi ve kayıtların internete kim tarafından ve hangi IP'li bilgisayarla ve nereden ne zaman sızdırıldığının bulunması üzerine savunmalarını kurmuşlardır" ifadelerine yer verildi. 

EYLEM BİRLİKTELİĞİ İÇİNDE HAREKET ETTİLER

Polislerin ortak eylem birlikteliği içinde hareket ettiği vurgulanan raporda şu ifadelere yer verildi; "CMK 135-140 maddelerine istinaden elde edilen ses, tapeler ile fiziki takip teknik izlemelere ait kayıtlar, mevzuatta sayılan amir hükümlere rağmen, internet üzerinde sosyal medyaya ve yazılı görsel basında yayınlanmış olması, bu bilgi ve belgeleri elde etme yetkisine sahip olan adli kolluk görevlilerinin, eylem birlikteliği içerisinde ve ortak kastla hareket ettiklerini göstermektedir"

YAKUP SAYGILI DA VAR

Müfettişler raporda dönemin Mali Suçlar Şube Müdürü Yakup Saygılı ile ilgili önemli tespitlerde bulundu. Saygılı için "Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Yakup Saygılı sıralı ve sorumlu amirler ile görevlendirilen personelin ses, tapeler, fiziki takip-teknik izleme ve ev aramalarına ait görüntüleri basına ve internete sızdırılmalarına müştereken sebebiyet verdikleri kanaatine varılmıştır" ifadelerine yer verildi.