BIST 8.974
DOLAR 32,33
EURO 35,03
ALTIN 2.282,09

Hangi vekil neyle suçlanıyor?

Hangi vekil neyle suçlanıyor?

1- mehmet haberal / ergenekon sanığımeclis'i ve hükümeti devirmeye teşebbüs17 nisan2009'da istanbul 14. ağır ceza tarafından 'silahlı terör örgütü yöneticisi' olduğu iddiasıyla tutuklanan haberal 2.5 yıl, hastanede kaldıktan sonra mart 2011'de silivri cezaevi'ne konuldu. haberal "silahlı terör...

Hangi vekil neyle suçlanıyor?

1- Mehmet Haberal / Ergenekon sanığı
Meclis'i ve Hükümeti devirmeye teşebbüs

17 Nisan2009'da İstanbul 14. Ağır Ceza tarafından 'Silahlı Terör Örgütü yöneticisi' olduğu iddiasıyla tutuklanan Haberal 2.5 yıl, hastanede kaldıktan sonra Mart 2011'de Silivri Cezaevi'ne konuldu. Haberal "Silahlı Terör Örgütü Kurma veya Yönetme, TBMM'yi Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını Engellemeye Teşebbüs, Hükümeti Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını Engellemeye Teşebbüs"ten yargılanıyor. Bu suçlar Anayasa'nın 14. maddesi uyarınca dokunulmazlık kapsamında değil. Haberal'ın talebi "kuvvetli suç şüphesi", "delilleri karartma" gibi nedenlerle reddedildi. Haberal için 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 22.5 yıla kadar hapis talep ediliyor.

Hangi vekil neyle suçlanıyor?

2- Mustafa Balbay / Ergenekon sanığı
Günlükleri darbe planlarının kanıtı

Gazeteci Mustafa Balbay “Ergenekon üyesi olmak, Meclis'i ve hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs”le suçlanıyor. Suçlamalardan bir diğeri ise 2003-2004 yıllarında hükümeti silah zoru ile devirmek için hazırlanan “Sarıkız, Ayışığı, Yakamoz ve Eldiven” darbe planlarına destek vermek. Balbay'ın günlükleri Özden Örnek'ten sonra davanın temelini oluşturan esas deliller arasında yer alıyor. Tahliye talebi “kuvvetli suç şüphesi”, “delilleri karartma şüphesi” gibi nedenlerle reddedildi. Anayasa'nın 14.maddesi uyarınca anayasa, hükümet ve Meclis'i değiştirmeye yönelik suçlar dokunulmazlık dışında. Balbay için, 2 kez ağırlaştırılmış müebbet, 34-58 yıl arası hapis isteniyor.

Hangi vekil neyle suçlanıyor?

3- Engin Alan / Balyoz sanığı
Balyoz Darbesi'ne eksik teşebbüs

Emekli Korgeneral Engin Alan, “Cebir ve şiddet kullanarak Hükümeti ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek” suçlamasıyla yargılanıyor. Alan ayrıca, Balyoz darbe planının ayaklarını oluşturan Oraj, Suga, Çarşaf ve Sakal isimli eylem planları kapsamında asker ailelerini fişlemekle de suçlanıyor. Engin Alan'a yöneltilen suçlamaların tamamı da dokunulmazlık kapsamı dışında yeralıyor. Milletvekili olması tutukluluğunu ortadan kaldırmıyor. Alan'ın tahliye talebi Balyoz davasına bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi. 10 ile 20 yıl arasında hapis cezası istemiyle tutuklu yargılanıyor.

Hangi vekil neyle suçlanıyor?

4- Hatip Dicle / KCK sanığı
Hapis cezası kesinleşince vekilliği düştü

KCK davasında halen tutuklu bulunan Hatip Dicle, 2010 Nisan'dan bu yana cezaevinde bulunuyor. İddianamede Dicle “KCK terör örgütüne üye olmak”la suçlanıyor. Dicle, PKK'nın “meşru müdafaa hakkını kullanacağını” söyleyinceAnkara11.Ağır Ceza Mahkemesi'ne “terör örgütü propagandası yapmak”tan 18 Şubat 2009'da 1 yıl 8 ay hapis cezası aldı. Cezası, Yargıtay 9 .Ceza Dairesi tarafından 22 Mart 2011'de oybirliği ile onandı. YSK, geçtiğimiz günlerde milletvekilliğini düşürdüğü Dicle'nin, memnu haklarını 3 yıl daha kullanamayacağına hükmetti. Böylece, KCK'dan tahliye olsa bile 3 yıl daha vekil olamayacak.