BIST 9.541
DOLAR 32,60
EURO 34,86
ALTIN 2.494,50

Halk oyunları kurslarının yasaklanması

Gazetelerde Halk oyunları kurslarının durdurulduğu şeklinde bir haber vardı...

Gazetelerde Halk oyunları kurslarının durdurulduğu şeklinde bir haber vardı. Detaylara bakınca üzerine biraz konuşmak gerektiğini gördüm.

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, Halk Eğitim Merkezlerinde son altı ay içerisinde Halk oyunları alanında açılan kurslarda, kursiyer kayıtları ile kurs bitirme belgesi alanlar arasında büyük farklılıkların olduğunu söyleyerek, Halk oyunları kurslarını durdurmuş. Daha doğrusu, haberde, Halk eğitim merkezlerine böyle bir yazı gönderildiği yazıyordu.

Sosyal medyada da konuyla ilgili alaka alakasız binlerce yorum yapıldı. Herkes kendince bir şeyler söylüyor.

Şimdi bütün bu yorumlardan bağımsız olarak, haberin doğru olduğu varsayımı üzerinden yola çıkarak biraz analiz yapmak gerekir sanırım.

*

Esasında ülkemizin kanayan yaralarından biridir Halk oyunları… Çünkü maalesef işin içerisinde olmayan kişiler, ne denli ciddi ve önemli şeyler yapıldığını anlayamazlar.

Bir yarışma için ya da çok önemli bir gösteri için yapılan provalarda kaç kez sinirleriniz gerilmiştir bilinmez. Ekip arkadaşlarınıza karşı duyduğunuz sorumluluk duygusuyla, bütün bir hafta boyunca gripten hasta yatmışken, kaç kez kalkıp çalışmaya geldiğiniz bilinmez. Herkes sahnedeki 10-11 dakikalık performansınıza bakar sadece.

Kültürel değerlerin, alt kuşaklara aktarılması adına yapılan işin önemi tam olarak bilinmediği için yapılan faaliyet sıradan gözükür. Çocuk yaşta sahneye çıkma alışkanlığı edinen bir çocuğun, hayatı boyunca özgüven dolu yaşamasına çok büyük bir katkısı olduğundan pek az kişi haberdardır mesela.

Yani konudan çok uzaklaşmadan söylemek gerekir ki, Halk oyunlarına gönül vermiş ve bu işi hakikaten doğru düzgün yapan kişilerin hakları ödenmez. Bu sebeple yukarıdaki habere dönüp, analiz yapmaya devam etmek lazım.

*

Bakanlık diyor ki: “Kayıt yaptıranlar ile Öğretici Belgesi alanlar arasında farklılıklar var.”

Ve belki tespit edilen bir takım başka hatalar daha… Bakanlık da bu hataları düzeltmek adına çalışmalar yapmak için kursları bir süreliğine durdurdum diyor. Burada sorun yok bence. Çünkü yukarıda da belirttiğim gibi bu değerli faaliyetin ele ayağa düşürülmemesi için gereken her şey yapılmalı. Ancak bu çalışmalar bir an evvel yapılmalı. Yani kurslar eğitim vermeye en kısa sürede tekrar başlamalı. Ben bir hafta içinde tüm sorunlar çözüme kavuşturulsun demiyorum. Lakin, eğer bu durdurma kararı aylarca sürecekse, o zaman amacına ulaşmamış olacaktır. Çünkü zaten mesele Halk oyunları kurslarını durdurmak değil, kalitesini artırmak öyle değil mi?

Tespit edilen aksaklıklar mümkün olan en kısa sürede düzeltilmeli demişken, ben de ele alınması gereken birkaç şey eklemek isterim.

Halk eğitim merkezlerine başvuru yapıp, “Ben Öğretici belgesi almak istiyorum” dediğiniz zaman Halk eğitim merkezleri size, “Halk oyunları faaliyeti gösteren bir kuruluştan (dernek, vakıf, kulüp vb.) dans ettiğinize dair belge getirin” diyorlar. Buradaki soruna gelirsek, eğer bu başvuruyu yapan kişinin Halk oyunlarıyla ilgilenen bir kuruluşta, belge verebilecek görevde olan bir yakını varsa, yeterli süre dans etmemiş ve dolayısıyla eğitmenlik yapma ihtimali olmayan bir kişi dahi olsa gereken kağıtları alabiliyor. Halk eğitim merkezinde de birkaç tanıdığı varsa buyurun size nur topu gibi bir belge!

Yahu ne güzel senaryo yazdın demeyin. Yıllar içerisinde bu camia neler öğretti bizlere…

Sonra gelelim başka bir konuya daha…

Diyelim ki, siz eğitici olmak istiyorsunuz ve hakikaten de yıllardır Halk oyunlarına gönül vermişsiniz. Sonuçta Halk oyunlarıyla ilgilenen bir kuruluştan gereken belgeyi almak zorundasınız yine. Ancak belgeyi aldığınız kuruluşta sorun var bu sefer. Örneğin; bir dernek düşünün ki, 2003’de kurulmuş. 2008’e kadar çok aktif bir şekilde kültürümüze hizmet etmiş ancak 2008 yılı ile birlikte tüm faaliyetlerini durdurmuş. Yasal olarak gerekenleri yapıyor ve kapanmış değil. Fakat son dokuz yıldır sadece tabela derneği! E neye yarar buradan alınan belge?

Halk oyunlarıyla uğraşan kuruluşların çalışmalarına gidilmeli, görev aldığı yurtiçi ve yurtdışı seyahatleri incelenmeli, yani tabir-i caizse tabela derneği olmadığından emin olunmalı.

Halk oyunlarımıza sahip çıkmaya, ona sahip çıkanlara sahip çıkarak başlamalıyız yani. Bu işin önemini anlayıp, diğer vatandaşlarımıza da anlatmalıyız yani...

Bugünlük bu kadar yeter gari.

Sağlıcakla kalın…