BIST 8.976
DOLAR 32,33
EURO 35,06
ALTIN 2.285,22
HABER /  GÜNCEL

Hakkaride tifo salgını telaşı

Hakkari panik halinde. Hakkari'de tifo salgını telaşı var. Peki bu salgın hangi boyutta?

Abone ol

Hakkari'de yaklaşık 20 gün içerisinde tifo şüphesiyle sağlık kuruluşlarına 71 kişinin başvurduğu bildirildi.


Konuyla ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Hakkari Vali Vekili Ali Hamza Pehlivan, 16 Mart tarihinden bugüne kadar tifo hastalığı şüphesiyle Devlet Hastanesi'ne 30, sağlık ocaklarına ise 41 olmak üzere toplam 71 kişinin başvurduğunu belirterek, hastaların ayak üstü tedavi edilerek evlerine gönderildiğini belirtti. Şuan da ilde salgın boyutunda ciddi bir hastalığın olmadığını belirten Pehlivan, "Şimdilik tifo hastalığından il dışına sevk edilen veya Devlet Hastanesi'ne yatan hasta yok.
 
Sağlık kuruluşlarına giden hastalarda tifo şüphesiyle gitmiş. Biz de her ihtimale karşı gerekli önlemlerimizi aldık. Mahallelerdeki risk durumunu çıkardık. En çok tifo şüpheyle sağlık kuruluşlarına başvuran mahalledeki kişi sayısı 8'dir. Valilik olarak İzleme Kurulu oluşturduk. Bu kurulumuzda İl Sağlık Müdürü, Devlet Hastanesi Başhekimi ve doktor arkadaşlarımız yer alıyor. Belediye Başkanlığı'ndan içme suyu depolarını takip etmelerini istedik" dedi.

Mahallelerde şebekesiz kuyular olduğunu, halkın bu suları kullanmaması ya da iyice kaynatması gerektiğini anlatan Hakkari Vali Vekili Ali Hamza Pehlivan, "Evlerde yeteri seviyede klor tableti kullanımı yok. Bu konuda klor tabletler alarak belediye ekiplerine vererek içme suyu şebekelerine katmalarını sağlayacağız.

 Vatandaşlarımızın tifo hastalığına yakalanmamalarına karşı dikkatli olmaları için broşürler hazırlıyoruz. Hakkari'de her yıl bahar aylarında görülen bir vaka. Ancak şüpheyle gelen vakalar. Ciddi bir durum yok. Vatandaşlarımızın ve çocukların temizliğe dikkat etmelerini istiyoruz. Okullarda öğretmenler tarafından öğrencilere tifo hastalı ile ilgili bilgiler veriliyor. Valilik olarak bu konuyu yakından takip ediyoruz" diye konuştu.

Öte yandan, ildeki özel sağlık kuruluşlarına tifo şüphesiyle çok sayıda ailenin başvurarak çocuklarını müşahede altına aldıkları bildirildi. Hasta yakınlarından Haydar Tekin ise, özel poliklinikte tedavi altına alınan yeğeninin içme suyundan hastalandığı söyledi. Poliklinikte tedavi gören A.K. isimli bir kız çocuğu da içtiği sudan hastalandığını, biran önce iyileşerek okuluna gitmek istediğini belirtti.

İsimlerinin açıklanmasını istemeyen bazı özel poliklinik doktorları, kendilerine son 2 ay içerisinde 80'i çocuk olmak üzere 105 kişinin tifo hastalığı şüphesiyle kendilerine başvurduğunu belirttiler. Doktorlar, kendi eşlerinde bile tifo hastalığı belirtisi bulunduğunu iddia etti.

Hakkari Belediye Başkan Vekili İsmail Akboğa ise şehrin içme suyu şebekelerinin temiz olduğunu belirterek, "Daha önce birçok mahalleyi dolaşarak kullanılmaya elverişli olmayan çeşmeleri tespit ettik. Vatandaşlarımızın bu çeşmelerdeki suyu kullanmamalarını istedik. Ancak Keklikpınar Mahallesi ile Biçer Mahallesi Kanimiran semtindeki vatandaşlar kullanılmaya elverişli olmayan çeşmelerden su ihtiyaçlarını karşılamaya devam ediyor" şeklinde konuştu.