BIST 9.705
DOLAR 32,51
EURO 34,82
ALTIN 2.425,54
HABER /  SAĞLIK

Haftada 75 dakika egzersiz bakın neler yapıyor

Uzmanlar uyarıyor, sadece 75 dakika bile sağlığınızda büyük değişikliklere yol açacağını vurguluyor

Abone ol

Haftada sadece 75 dakika egzersiz yapmanın insan sağlığında büyük değişiklikler yaptığı belirtildi.

Uzmanlara göre bu hafif bel bölgesinin incelmesini ve kan basınıcının düşmesini sağlıyor.

Uzmanlar ağır ve uzun süre spor yapmaktan kaçınanlara haifif egzersizlerle de büyük değişiklik yapabileceğini müjdeledi. Uzmanlar resmi kurumların önerilerinin yarısı bile uygulamaya sokulsa birçok hastalık riskinin bertaraf edilebileceğini söylüyor.

HAFTADA 75 DAKİKA HIZLI YÜRÜMEK

Hızlı yürümek gibi haftada sadece 75 dakika yapılan hafif egzersizlerin insan sağlığında gözle görülür değişiklik getirdiği belirtildi. İngiltere'deki Bath Üniversitesi Sağlık Bölümü'nden Prof. Conrad Earnest metabolik sendromu olan hastalarla bir araştırma yaptı. Metabolik sendrom diyabet, yüksek tansiyon ve obezite için kullanılan bir tıbbi terim.

Metabolik sendrom kalp hastalıkları, felç ve damarları etkileyen diğer hastalıkların gelişmesinde önemli rol oynuyor. ABD'de yetişkinler için haftada en az iki buçuk saat hafif hareket yapması öneriliyor. Bu hareketler arasında enerjik yürümek ve haftada iki günden fazla yüzmek de var.

Çalışmada insanlar gruplara ayrıldı. Birinci gruptakiler önerilen hareketlerin yarısını, ikinci grup tamamını, üçüncü gruptakiler ise yüzde 150'sini yaptı.

Araştırma sonunda önerilen hareketlerin yarısını yapan insanlarda metabolik sendromların özelliklerinde gelişme olduğu gözlemlendi. Prof. Earnest "Bizim sonuçlar önerilen hareketlerin sadece yarısını yapsa bile metabolik sendrom riskinde önemli gelişme olduğunu gösterdi. Küçük bir hareket bile sağlıkta önemli, gelişmelere neden oluyor" dedi.

Earnets araştırmayı değerlendiriken "İşin özü, küçük bir kareket yapmamak için bir neden yok. Bu bulgular fiziksel aktivitenin sağlık için ne kadar önemli olduğunu gösteriyor" dedi. Araştırma The American Journal of Cardiology dergisinde yayımlandı.