BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Hackerler hesapları boşaltıyor

2006'da 50 bin Türk banka müşterisinin 500 milyon doları, hackerler tarafından yurtdışındaki hesaplara aktarıldı.

Abone ol

İnternet bankacılığının yaygınlaşması ile birilikte, Türkiye'de sanal banka soygunuyla parasını kaybeden ve canı yananların sayısında patlama yaşanıyor.

Sanal Banka Mağdurları Derneği Başkan Yardımcısı ve Bilişim uzmanı Faruk Kekevi, 2006'da, sanal soygun yolu ile 500 milyon doların başta Rusya olmak üzere bazı ülkelere transfer edildiğini söyledi.

İnternet bankacılığı yöntemiyle parasını kaybeden mudi sayısının 50 bine ulaştığını ileri süren Kekevi, önlem alınmadığı taktirde soygunun can yakmaya devam edeceğini söyledi.

10 YILLIK BİRİKİM UÇTU

Nurcan Koç, parasını kaybeden binlerce sanal banka mağdurundan biri. Koç, 10 yıl çalışarak biriktirdiği 40 bin YTL'sini bir çırpıda kaybetmiş. 14 Şubat 2006 günü Bankası'ndaki hesabında hareketlilik gözlendiği gerekçesiyle bankaya davet edilen Koç, üzücü haberi duyar duymaz, tansiyonunun düştüğünü ve baygınlık geçirdiğini söyledi.

Yıllardır çalışarak biriktirdiği parasını bir anda kaybetmenin acısını hâlâ yüreğinde taşıyan Koç, "Savcılığa ve karakola gidip ifade verdim. Karakola gittiğimde polisler, 'Paranın üzerine bir bardak su iç' dedi. Bu da beni bir kez daha yıktı" dedi.

GÜVENLİK DUVARI

Kekevi, internet bankacılığı yapan mudilerin alması gereken önlemleri şöyle anlattı: "İnternet bankacılığını kullananların bilgisayarlarında mutlaka antivürüs, antispay ve firewall (Güvenlik duvarı) programı olmak zorunda. Aksi halde kullanıcı her zaman hacklenme riski altındadır. Bankalar olayın kamuoyuna yansımaması için önemli kişilerin paralarını tazmin ederken, sıradan kişilerin paralarını ödemiyor. İnternet banka soyguncuları şu sıralarda 3 bin YTL'den 10 bin YTL arasında küçük meblağları tercih ediyor." //