BIST 9.717
DOLAR 32,52
EURO 34,94
ALTIN 2.440,41
HABER /  GÜNCEL

Habur kapatılırsa en çok hangi sektörler etkilenir?

Barzani referandumunun ardından Türkiye'nin Habur Sınır Kapısını kapatmaya hazırlanması "kimleri etkiler" sorusunu gündeme getirdi... Çünkü Irak, Türkiye'nin en büyük üçüncü ticaret partneri...

Abone ol

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) pazartesi günü gerçekleştirdiği bağımsızlık referandumunun ardından, Türkiye'nin sınır kapılarının kapatılması ve petrol boru hattından sevkiyatın durdurulması gibi yaptırımlara başvurabileceği gündeme getirildi.

Türkiye'nin en büyük üçüncü ticaret partneri Irak'a sınır kapılarının kapatılması durumunda etkilenebilecek olan sektörlerin skalası ise bir hayli geniş.

IRAK'IN GENELİNE YAPILAN TİCARET ETKİLENECEK

Sınır kapılarının kapatılması durumunda Türkiye’nin Kuzey Irak’a olan ihracatının yanı sıra Irak’ın geneline yönelik ihracatının da etkilenmesi bekleniyor. Bağdat ve Basra gibi Irak’ın güneyine yönelik ihracatın İran üzerinden yapılması maliyeti arttıracak, bu da Türk ihraç ürünlerinin rekabet gücünü azaltacak.

IRAK, TÜRKİYE'NİN ÜÇÜNCÜ BÜYÜK İHRACAT PAZARI

Almanya ve İngiltere’nin ardından Türkiye’nin üçüncü büyük ihracat pazarı olan Irak, IŞİD'ın bölgeye girmesinden önce Almanya'nın ardından ikinci sıradaydı. 2013’te 11.9 milyar, 2014’te 10.9 milyar, 2015’te ise 8.5 milyar dolar ihracatın gerçekleştirildiği Irak, geçen yıl 14 milyar dolarlık Almanya ve 11.7 milyar dolarlık İngiltere pazarının ardından 7.6 milyar dolarla üçüncü sırada yer aldı. Bu yılın 7 aylık döneminde ise Irak’a 5.4 milyar dolarlık ihracat yapıldı.

IRAK'A EN ÇOK İHRAÇ EDİLER ÜRÜNLER HANGİLERİ?

Sınırın kapatılması durumunda en çok etkilenecek sektörlerin başında mücevher, kuyumculuk, hububat, giyim, plastik, demir çelik ve mobilya geliyor.

Türkiye’nin Irak'tan en büyük ithalat kalemi ise 835 milyon dolar ile altın.

İHRACATIN YÜZDE 45'İ KUZEY IRAK BÖLGESİNE

Irak’a ihracatın yaklaşık yüzde 45’inin Kuzey Irak’a, yüzde 55’inin ise Bağdat’taki merkezi hükümete bağlı ülkenin güney bölgelerine yapıldığını söyleyen TİM Lojistik Konseyi Başkanı ve AKAMİB Başkanı Bülent Aymen, “Habur’da yaşanan acil durum, ihracatımızın tamamını olumsuz etkiler. Elbette ülkemizin çıkarları ve güvenliği her şeyin üstündedir. Ancak alternatif yollarla bulacağımız çözümler ile zararı minimize etmeliyiz” diye konuştu.

MÜTEAHHİTLİK İŞLERİNDE DE ÜÇÜNCÜ SIRADA

Irak, 2010-2016 arasında Türk müteahhitlerinin gerçekleştirdiği yurtdışı işlerde, Türkmenistan ve Rusya’nın ardından yüzde 9 payla üçüncü sırada yer aldı. Türkiye’nin yurtdışı müteahhitlik hizmetleri 2016’da 12.5 milyar, ilk üç ayda ise 2.9 milyar dolar oldu.