BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,88
ALTIN 2.430,40
HABER /  GÜNCEL

Haberal AİHM'den tahliye bekliyor

Ergenekon davasının tutuklu sanığı Mehmet Haberal'ın uluslararası boyuta varan tahliye girişimi için dışişleri bürokratlarından yardım aldığı iddia edildi

Abone ol

Tahliye edilmemesini Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıyan Mehmet Haberal için Dışişleri Bakanlığı Avrupa Konseyi İnsan Hakları Genel Müdür Yardımcısı Kaan Esener'in devreye girdiği iddia edildi.

Esener'in AİHM'den Haberal'ın isteği doğrultusunda Türkiye'nin aleyhine karar çıkması için bazı temaslarda bulunduğu ileri sürüldü.

DIŞİŞLERİ'NDEKİ KONTAK

Bugün'ün haberine göre Haberal, geçtiğimiz haftalarda AİHM'e tahliyesi için ihtiyati tedbir başvurusunda bulunmuştu. Çeşitli uluslararası dernekler üzerinden lobi yapan Haberal'ın Dışişleri Bakanlığı'ndaki kontaklarını da kullandığı ortaya çıktı. Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne karşı daha önce Yargıtay dahil bütün yolları deneyen Haberal'ın tahliye için uluslararası düzeyde sürdürdüğü çabalara Dışişleri bürokratı Kaan Esener'in de destek verdiği iddia edildi.

ULUSLARARASI LOBİ

Esener'in bu çerçevede AİHM bünyesindeki görevlilerle temaslar kurduğu da Dışişleri kaynakları tarafından ifade edildi. Bu arada Haberal'ın AİHM'e yaptığı başvurunun karar aşamasına geldiği öğrenildi. Karar sonrasında tahliye edilmeyi uman Haberal için üyesi olduğu uluslararası derneklerin desteği ile yürütülen lobinin ve Esener'in girişimlerinin AİHM'de nasıl sonuç vereceği ise merakla bekleniyor.

RAPORUNU SAKLAMIŞLARDI

Ergenekon sanığı Haberal, Nisan 2009'da sağlık sorunları nedeniyle İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü'nde tedavi altına alınmıştı. Bu arada Haberal'la ilgili 'Hastanede tedavi edilmesine gerek yoktur' raporunun mahkemeden saklandığı iddiasıyla bir soruşturma başlatılmıştı. Enstitü Müdürü Prof. Dr. Erhan Kansız bu soruşturmada tutuklanırken, Haberal'ın kaldığı odaya da iki kez baskın yapılmış, Haberal 11 Şubat'ta Halkalı'daki Mehmet Akif Ersoy Hastanesi'ne nakledilmişti:

Adli Tıp Kurumu'ysa Haberal'la ilgili son raporunda, "Veriler, hasta için öngörülen hayati riskle tam olarak bağdaşmıyor" demişti. Bu rapor üzerine Haberal hastaneden alınarak, Ergenekon sanıklarının kaldığı Silivri Cezaevi'ne gönderildi.