BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,76
ALTIN 2.494,02
HABER /  GÜNCEL

Haber-İş sendikası yargıda

Haber-İş Sendikası, iş akdi feshedilen emeklilik sürelerini doldurmuş Türk Telekom çalışanı üyeleri için yargıda.

Abone ol

Haber-İş Genel Başkanı Ali Akcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk Telekom'da emeklilik sürelerini dolduranların iş akdi feshinin bugün başlayan bir olay olmadığını, Türk Telekom'u özelleştirmeye hazırlayabilmek için bu uygulamanın bir süredir gerçekleştirildiğini söyledi. Devir sözleşmesi imzalandıktan sonra sendikalarının çabalarıyla bu uygulamanın durdurulduğunu ifade eden Akcan, daha sonra Telekom yetkilileriyle görüşerek, kendi isteğiyle emekli olanlara teşvik uygulamasının başlatılmasını sağladıklarını anlattı. Akcan, 2007 yılı sonuna kadar uygulanan teşviğe göre, kendi isteğiyle emekli olan personele mevcut tazminatlarının yanı sıra 108 günlük ücretlerine karşılık denk gelen ek tazminat verildiğini kaydetti.

Ancak, özellikle Emekli Sandığı'na tabi olan çalışanların bir kısmının emekliliği geldiği halde ayrılmak istemediğini, bunların sayısının artması üzerine de işverenin geçtiğimiz günlerde iş akdi feshi uygulamasına başladığını belirten Akcan, 2007 yılı sonuna kadar kendi isteğiyle emekli olmayan çalışanlarla, 2008 yılında emeklilik sürelerini doldurmuş olanların iş akdinin feshedildiğini ifade etti.

''HUKUKSAL MÜCADELE BAŞLATTIK''

Daha önceki dönemlerde sendikanın yetkili kurullarını topladıklarında bu tür uygulamalara karşı hukuksal mücadele başlatma kararı aldıklarını aktaran Akcan, bugüne kadar 2 bine yakın üyelerinin sendikanın hukuk müşavirliğine başvurarak vekalet verdiğini ve bu üyeler adına sendikanın ayrı ayrı mahkemeye başvurduğunu bildirdi. Akcan, şunları kaydetti:

''Mahkemenin sonucu ne olur, bilemiyorum. İş Kanunu'nun iş güvencesi maddesine göre değerlendirilirse daha önceki yıllarda iş akdi feshedilen arkadaşlarımızın davalarına bakıldığı zaman, 4 ay boşta kalınan süre için, işe başlatılmadıkları takdirde de ilave bir 4 aylık süre için daha tazminat hakkı kazandıklarını görüyoruz. Bu arkadaşlarımız da aynı tazminat hakkını kazanabilirler.

Esasında çalışanların kurumla davalık olmaları hoş bir durum değil, etik bulmuyoruz. Ancak çalışanların önünde de başka bir yol bırakılmadı. Biz teşvik uygulamasının devam etmesini arzu ettik. İşverene, grevden sonra 'bir şans daha verelim' dedik. Ama maalesef işveren bu yolu tercih etti. Bize de üyelerimize mahkemelerde hukuksal hizmet vermekten başka bir yol kalmadı. Zaten bunun dışında başka bir mücadeleyi ortaya koyamazdık. Emekliliği dolanlara yapılan bir uygulama olduğu için çalışanların eylem birliğini sağlayamazsınız.''

Telekom'da emeklilik sürelerini doldurdukları halde kendi istekleriyle emekli olmadıkları için iş akdi feshedilen yaklaşık 4 bin kişinin bulunduğunu belirten Akcan, bunların yaklaşık 2 bin 200'ünün Haber-İş üyesi olduğunu ifade etti.

''TELEKOM YÖNETİMİNİN VAATLERİNİ YERİNE GETİRMESİNİ BEKLİYORUZ''

Akcan, Telekom yönetimin, bu uygulamayı, yeniden yapılanma, gençleştirme, personelin gelişen teknolojiye ayak uyduramaması gerekçeleriyle yaptıklarını ifade ettiğini belirterek, şöyle konuştu:

''Üzerinde asıl durulması gereken konu, yeniden yapılanma konusudur. Türkiye'de tartışılması gereken bu, diye düşünüyorum. Türk Telekomun, özelleştirme sürecinde 48 bin personelle çalışacağı beyan edilmişti. Oysa bu rakam yeniden yapılanmayla 30 binlere düştü. Aradaki personel eksikliği bu ülkenin istihdamının daralmasına neden oldu.

Şu da var mutlaka bu kurumların gençleştirilmesi de lazım. Genç bir nüfusa sahibiz. Bunların mutlaka istihdam edilmesi lazım. Dileğimiz, Telekom yönetiminin bir an önce bu vaatlerini yerine getirmesi. Yeni personel alınması gerekiyor. Şu anda arkadaşlarımız tüm birimlerde büyük bir özveriyle çalışıyorlar. Eğer, emekliliği gelenleri gönderip, bunların yaptıkları işleri taşeron eliyle yapmaya kalkarlarsa hakikaten çok büyük bir adaletsizlik olur. O zaman bu işlere farklı bakılması gerekir. 'Burada sendikal örgütlenmeyi bu şekilde mi ortadan kaldırmaya çalışıyorlar' diye düşünmek gerekir. Eğer yeni personel alırlarsa biz de işverene yardımcı oluruz. Emekliliği gelen arkadaşlarımızı emekli olmaya teşvik ederiz.''