BIST 9.492
DOLAR 32,49
EURO 34,74
ALTIN 2.489,30
HABER /  DÜNYA

Johnson and Johnson aşısının Avrupa'ya dağıtımı ertelendi

Kanda pıhtılaşmaya yol açtığı gerekçesiyle ABD'de askıya alınan Johnson and Johnson aşısının Avrupa'ya dağıtımı ertelendi. Güney Afrika ise elindeki Johnson and Johnson aşılarının kullanımını askıya aldı.

Abone ol

ABD merkezli ilaç firması Johnson and Johnson'dan (J&J) yapılan açıklamada, "Önceden önlem alarak Covid-19 aşımızın Avrupa'da yaygınlaşmasını erteleme kararı aldık." denildi.

Avrupalı düzenleyiciler 11 Mart'ta Johnson and Johnson'ın ürettiği Covid-19 aşısının kullanımını onaylamış ve bu yıl için Avrupa Birliği (AB) 200 milyon, İngiltere de 30 milyon doz aşı siparişi vermişti.

Güney Afrika: Askıya alıyoruz
Güney Afrika Sağlık Bakanı Zweli Mkhize, yaptığı yazılı açıklamada, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) ile Gıda ve İlaç Dairesinin (FDA) aşının kullanımını geçici olarak durdurma tavsiyesini ciddiye aldıklarını belirtti. Güney Afrika'da şimdiye kadar aşı olanlarda kanda pıhtılaşma görülmediğini kaydeden Mkhize, buna rağmen ihtiyati olarak kullanımı askıya alma kararına vardıklarını ifade etti.

Mkhize ayrıca, aşının güvenliğine ilişkin araştırma ve müzakerelerin birkaç gün içinde sonlanmasını ve aşının tamamıyla kullanımdan çekilmemesini beklediklerini kaydetti.

Güney Afrika'nın kararı, CDC ve FDA'nın aşılamadan 6 ila 13 gün sonra 6 kadında meydana gelen olağan dışı pıhtılaşma nedeniyle Johnson and Johnson aşısının ülkede kullanımına ara verilmesini istemesinden saatler sonra geldi.

Daha önce ülkedeki varyanta karşı etkisiz olduğu gerekçesiyle AstraZeneca aşılarını kullanmaktan vazgeçen Güney Afrika, kıtada salgının en fazla görüldüğü ülke.

1 milyon 559 bin Covid-19 vakasının görüldüğü ülkede, hayatını kaybedenlerin sayısı 53 bin 356.