BIST 9.729
DOLAR 32,55
EURO 34,88
ALTIN 2.439,54
HABER /  DÜNYA

GÜNEŞ ÇARPMASINA DİKKAT

Dr. Hüseyin Korkusuz, "Hava çok sıcaksa, egzersiz ciddiyse, özellikle aşırı terlemeye bağlı vücuttaki sıvı kaybının da birlikte olmasıyla b...

Abone ol

Dr. Hüseyin Korkusuz, "Hava çok sıcaksa, egzersiz ciddiyse, özellikle aşırı terlemeye bağlı vücuttaki sıvı kaybının da birlikte olmasıyla bayılmalar olabilir. Bir göz kararması, aşırı terlemeye bağlı bayılmalar gerçekleşebilir" dedi.
Hava sıcaklığı arttıkça, vücuttaki kan-damar sisteminde, damarlarda bir genişleme olduğunu kaydeden Dr. Hüseyin Korkusuz, “Vücudumuzun ısısı normalde 37 derecedir. Ortam sıcaklığının artması veya azalması ve spor yapma gibi faktörler vücut sıcaklığımızı etkiler. Buna karşılık terleme ve damarların genişleyip daralması gibi değişikliklerle vücudumuz ısısını sabit tutabilir. Hava sıcaklığının aşırı yükselmesi, zaten sporla artmış vücut ısısının dengeleyici mekanizmalarının yetersiz kalmasına yol açar” diye konuştu.
"Güneş çarpmasının en önemli belirtisi ise ateşin 40-41 dereceye yükselmesidir" diyen Korkusuz, “Ayrıca baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, şuur bulanıklığı, kalp hızında artma, kol ve bacaklarda kramplar görülür. Bu durum, hemen müdahale edilmezse kalıcı nörolojik hasarlar ortaya çıkabilir, hatta ölümle sonuçlanabilir” ifadelerini kullandı.

GÜNEŞ ÇARPMASINDAN KORUNMANIN YOLLARI
Güneş çarpmasından korunmanın yolunun, susuzluk hissi duymadan su içilmesi, spor yapılan günlerde en az 3 litre sıvı alınması olduğunu aktaran Dr. Korkusuz, şunları söyledi:
“Ayrıca terle atılan mineralleri yerine koymak için, maden suyu ve benzeri içeceklerden faydalanabiliriz. Alkol asla tüketilmemeli, aşırı yağlı ve sindirimi zor yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Mevsime uygun, güneş ışığını yansıtacak açık renkli ve terletmeyecek ince kıyafetler tercih edilmelidir. Geniş kenarlı şapkalar giyilebilir. Güneş ışınlarının en yoğun olduğu 11.00-15.00 saatleri arasında, güneş altında spor yapmaktan kaçınılmalıdır.”

GÜNEŞ ÇARPMASINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Güneş çarpmasında yapılacak ilk işin, hastayı güneşli ortamdan gölgelik ve serin bir ortama alınması olduğunu belirten Dr. Korkusuz, “Daha sonra kıyafetleri gevşetilip çıkarılmalıdır. Vücut ısısının düşmesi için vücuduna soğuk kompres uygulanmalıdır. Bilinci açıksa bol miktarda sıvı verilmelidir. Bilinci kapalıysa hiç bekletmeden en yakın sağlık hizmet sunucusuna acilen ulaştırılmalıdır” şeklinde konuştu.
(İHA)