BIST 8.728
DOLAR 32,33
EURO 35,17
ALTIN 2.241,78
HABER /  DÜNYA

Gülden İrana uyarı

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, UAEK Başkanı El Baradei ile görüştü!

Abone ol

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, İran'a nükleer programına ilişkin sunulan öneri paketinin uluslararası camiada önemli bir değişimi ihtiva ettiğini belirterek, “Ümit ederiz ki bu fırsat iyi değerlendirilir” dedi. Abdullah Gül, Türkiye'de temaslarda bulunan Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Muhammed El Baradei'yi Dışişleri Konutu'nda kabul etti.

Gül, yaklaşık 1 saat süren görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Baradei ile birkaç ay önce Viyana'yı ziyareti sırasında görüştüğünü hatırlatarak, kendisini o zaman Türkiye'ye çağırdığını söyledi.
Türkiye'nin enerji konusunda bağımlı bir ülke olduğuna işaret eden Gül, Türkiye olarak kendilerinin de nükleer enerjiye geçmeye hazırlandığını ve bu konuda kendilerini çeşitlendirmeleri gerektiğini kaydetti.
Gül, El Baradei ile görüşmede ağırlıklı olarak İran'ın nükleer sorunuyla ilgili konuları ele aldıklarını bildirdi.

“Bildiğiniz gibi Türkiye olarak da biz bu konunun içine epeyce girmiş vaziyetteyiz, El Baradei de epeyce bu konuyla uğraşıyor” diyen Gül, bugünlerde çok kritik toplantılar yapıldığına dikkati çekti.

“KONUNUN DİPLOMATİK YOLLARLA NETİCELENMESİNİ ÜMİT EDİYORUZ”

Gül, bu konunun diplomatik yollarla sonuçlanmasını umut ettiklerini ifade ederek, “Bizler de bilgilerimizi karşılıklı olarak paylaşarak yardımcı olmak için gayret sarfediyoruz” diye konuştu.
El Baradei ile hem Türkiye'nin nükleer programıyla ilgili hem de İran'ın nükleer programından doğan sorunun çözülmesiyle ilgili çok yararlı bir görüşme yaptıklarını sözlerine ekledi.

Gül, Tahran'da düzenlenecek Irak'a komşu ülkeler toplantısı sırasında İranlı yetkililere El Baradei'den ya da ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'dan özel mesaj götürüp götürmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine, “Zaten bütün bu görüşmelerimiz, karşılıklı fikirleri paylaşmamız bu sürece yardımcı olmakla ilgili. Dolayısıyla bu görüştüklerimizi, Washington'daki intibalarımı şüphesiz ki aktaracağım” diye konuştu.

“İran'a bizim aracılığımızla vereceğiniz bir mesaj var mı?” biçimindeki bir soruya da, “Bunlar uzaktan verilecek mesajlar değil. Bunlar gayet samimi bir şekilde paylaşılacak görüşlerdir” karşılığını veren Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz kendi görüşlerimizi, kendi analizlerimizi paylaşıyoruz. Bütün bunlar da zaten uluslararası camianın görüşleriyle çok paralel şekilde gidiyor. Ümitli olmak için birçok sebep bulunduğu kanaatindeyim. Ümit ederim bu fırsat kaçırılmaz. Bu paket gerçekten iyi bir paket. Uluslararası camiada, 6 ülkenin (BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya) hazırladığı paket de teşvikler de gerçekten önemli bir değişim ihtiva ediyor. Ümit ederiz ki bu fırsat iyi değerlendirilir.”

“İSRAİL'İN OPERASYONLARININ DURMASI GEREKİR”

Gül, İsrail ile Filistin arasındaki gerginliğe ilişkin bir soru üzerine de, bölgede iki devletli çözümü olanaksız duruma getirecek gelişmelerin söz konusu olduğunu belirterek, “O bakımdan bu askeri operasyonların biran önce durması gerekir” dedi.
“Filistin problemi, Irak problemi, İran problemi; bütün bunların hepsi bu bölgenin omuzlayabileceği sorunlar değildir” diyen Gül, Filistin sorununun çok daha ayrı bir önemi olduğunu, Filistin'deki tüm olayların tüm dünyayı çok yakından ilgilendirdiğini kaydetti.
Gül, konuyla ilgili şunları söyledi:
“O bakımdan bugün olup bitenler gerçekten hepimizi çok üzmektedir ve barışı daha zor hale getirmektedir. İki devletli çözüm yolunu imkansız hale getirecek gelişmeler söz konusudur. Bütün yeni nesiller, çok daha fazla düşmanlık duygusuyla yetişmektedir. O bakımdan bu askeri operasyonların bir an önce durması gerekir, bu tutukluların bırakılması gerekir. Daha sonra da barış için uğraşılacak yeni bir ortamın ortaya çıkması gerekir. Hepimiz sadece seyirci durmamamız lazım, elimizden geleni yapmamız lazım. Türkiye olarak biz gerçekten çok büyük bir gayret gösteriyoruz.”
Gül, “İsrali tanklarının Erez sanayi sitesine girdiği” biçimindeki haberlerin hatırlatılması üzerine de, “Zaten görüyorsunuz Gazze'deki operasyonları. Bunların hepsinin durması gerekir. Bunlar işi çok daha zorlaştırmaktadır” bildirdi.

EL BARADEİ

UAEK Başkanı Muhammet El Baradei de, Gül ile görüşmesinde Türkiye'nin nükleer programını konuştuklarını ifade ederek, UAEK'nin Türkiye'yi bu konuda desteklemeye hazır olduğunu kaydetti.
El Baradei, Türkiye'nin enerji kaynaklarını çeşitlendirmesi gerektiğini belirterek, nükleer enerjinin önemine işaret etti.
UAEK Başkanı El Baradei, nükleer santrallerin en üst düzeyde güvenlik standartları oluşturularak yaşama geçirilmesine yönelik yeterli altyapının olduğunu güvenceye almak için birlikte yakın çalışma yürütmeleri gerektiğini bildirdi.
İran konusunda da son aylarda yakın istişare içinde olduklarını ifade eden El Baradei, Dışişleri Bakanı Gül'ün, soruna politik çözüm bulunması yolundaki katkılarını çok takdir ettiğini söyledi.
El Baradei, Gül ile görüşmesinde, tüm tarafları müzakere masasına getirebilecek seçenekler üzerinde durduklarını anlattı.

ABD'nin müzakerelere katılma kararının çok önemli olduğunu ifade eden El Baradei, İran'a sunulan öneri paketinin de çok olumlu ve önemli bir paket olduğunu kaydetti.
İran'ın bu pakete mümkün olan en erken zamanda olumlu bir yanıt vermesini umduğunu kaydeden El Baradei, iki tarafın da müzakere masasına dönecek koşulları yaratması gerektiğini ifade ederek, “Bu, Ortadoğu'da bir istikrar sürecinin başlangıcı olabilir” dedi.

El Baradei, İran'ın Avrupa ve ABD ile ilişkilerinin normalleşmesinin Ortadoğu'da uzlaşma ve istikrar sürecine yönelik önemli bir adım olacağını kaydetti.
UAEK Başkanı El Baradei, İran'ın nükleer faaliyetlerinden doğan sorun ve Irak, Filistin-İsrail gerginliği gibi diğer sorunlara barışçıl çözümler bulunması için istişarelerini sürdüreceklerini sözlerine ekledi.