BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,83
ALTIN 2.429,41
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Google evleri uçtan uca akıllandırıyor

Google, Nest donanımlarını diğer firmaların ve geliştiricilerin ürünleriyle iletişim kurabilir hale getirerek,akıllı evlerin de merkezinde olmak istiyor.

Abone ol

Google, bu yılın başında 3,2 milyar dolara satın aldığı akıllı termostat ve duman dedektörü üreticisi Nest ile evleri uçtan uca akıllandırmak için harekete geçti.

Nest’in başlattığı ‘Works with Nest’ geliştirici programı, üçüncü parti uygulama ve cihazların Nest donanımlarıyla birlikte çalışmasına olanak tanıyor.

Google, Nest donanımlarını diğer firmaların ve geliştiricilerin ürünleriyle iletişim kurabilir hale getirerek; akıllı evlerin de merkezinde olmak istiyor. Tek başına yalnızca evin ısısını ayarlayabilen ve duman algılayabilen cihazlar, bu yeni program sayesinde hiç olmadıkları kadar işlevsel hale gelecekler.

Works With Nest programında halihazırda, geçtiğimiz gün Nest tarafından satın alınan akıllı güvenlik kameraları geliştiren Dropcam’in yanı sıra, Chamberlain garaj kapıları, Mercedes-Benz otomobiller, Jawbone akıllı bileklikler, Whirlpool beyaz eşyalar, LIFX akıllı ampüller, Logitech Harmony uzaktan kumunda ve IFTTT yer alıyor. Peki, bu program ve katılımcıları kullanıcıya nasıl daha akıllı bir ev deneyimi yaşatacak?
Chamberlain garaj kapıları, eve geldiğinizi Nest termostata bildirecek, Mercedes-Benz otomobiller termostatınıxa yolda olduğunuxu ve evi ısıtmasını veya klimayı çalıştırmasını söyleyecek. Jawbone Up24 akıllı bileklik ise termostata uyandığınızı haber verecek. Tüm bunlar üçüncü parti cihazların Nest ürünleriyle nasıl iletişim kuracağının en basit örnekleri. Gel gelelim, iletişim tek taraflı olmayacak; Nest cihazları da diğerleriyle iletişim kuracak.

DUMAN DEDEKTÖRÜ

Nest duman dedektörü ortamda duman olduğunu fark ettiğinde, LIFX ampüllerinin kırmızı renkte yanıp sönmelerini sağlayacak; telefonunuzda kurulu IFTTT uygulaması üzerinden itfaiyeye ve komşulara haber verecek. Nest termostat, bu yeni program kapsamında yalnızca bir termostat değil; bir nevi akıllı evin merkezi rolünde. Whirlpool çamaşır makinesinin siz eve gelmeden çamaşırları kurutmasını sağlayabilecek ve hatta bu makinenin enerji tüketiminin en yüksek olduğu zaman aralığını algılayarak, paradan tasarruf etmenizi mümkün kılacak. Google’ın rolü ise şu an için çok büyük değil. Google Now ile Works with Nest ağının sesle yönetilmesine olanak tanıyacak. Gelecekte, özellikle de Android Wear ile çalışan giyilebilir cihazlar satışa sunulduğunda, Google’ın programdaki rolünün artacağını öngörüyoruz.