BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,98
ALTIN 2.424,07
HABER /  EKONOMİ

Gezi'ci bankalardan işadamlarına baskı!

Özel bankalar, Gezi eylemlerini rant kapısına çevirdi. Ekonominin istikrarsızlığa düştüğü bahanesi sunarak baskı yapmaya başladılar.

Abone ol

'Olaylar ekonomide risk oluşturdu' bahanesiyle kredi verdikleri iş adamlarının kapısını çalan bazı bankalar, 'vadesinden önce borcunu öde' baskısı yapmaya başladı. Şikayetler üzerine devreye giren BDDK inceleme başlattı.

Yenişafak'ın haberine göre bazı bankalar Gezi parkı olayları nedeniyle belirsizlik olduğunu bahane ederek işletmelere verdikleri kredileri geri çağırmaya başladı. Zor durumda kalan işletmelerden gelen şikayet taleplerini dikkate alan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ise bankaları incelemeye aldı. Bankaların 2001 krizinde ve 2008 krizinde sıkça uyguladığı kredi geri çağırma uygulamasının ekonomide güven sarsıcı sonuçlara yol açtığı için, şikayetlerin BDDK tarafından hassasiyetle ele alındığı öğrenildi.

BAHANE GEZİ VE DOLAR

Gezi Parkı eylemlerinin yanı sıra dolardaki yükselişi ileri süren bazı bankaların turizm, havacılık ve hizmet sektörünü riskli sektörler kapsamına aldığı ve bu sektörde faaliyet gösteren şirketlerin bir bölümüne tahsis edilen kredileri vadesinden önce geri çağırmaya başladığı ifade edildi. Bankalar, sabit faizli kredi kullananlardan yeni teminatlar istiyor. Değişken faizli kredi kullananların önüne ise faiz oranı fahiş oranda arttırılmış yeni bir sözleşme koyuyor. Yeni teminat getiremeyen ya da yüksek faizi kabul etmek istemeyen kredi sahibi de borcunu acilen kapatmak zorunda bırakılmış oluyor.

Geçtiğimiz günlerde sermaye piyasasının düzenleyici kurumu SPK'nın borsada manipülasyon olup olmadığını araştırmaya başlamasının ardından BDDK da para piyasalarını mercek altına almış oldu.

FAİZ TEHDİDİNİ AB STANDARDI ÖNLER

Konuya ilişkin görüşlerine başvurduğumuz BDDK yetkileri, faizlerdeki artışın kredilere hemen yansıtılmasını önleyecek mekanizmaların Türkiye'de bulunmadığını belirterek, 'Sanayici ve vatandaş dahil Avrupa'da bulunan koruyucu mekanizmalara bizim de ihtiyacımız var. Düzenleyici kuruluşlar olarak faizlerdeki artışların hemen yansıtılmasını önleyecek mekanizmalarımız henüz bulunmuyor' eleştirisini dile getirdiler. Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir ise, bankaların iş dünyasına kısa süreli ihtiyaçlar için kullandırdığı'rotatif' kredilerde yeni faiz oranlarını yansıtmaya başladıklarını söyledi.

Kredili mevduatta tedbirler ciddi

Bâb-ı Âli toplantısında BDDK Başkanı Mukim Öztekin, Kredili Mevduat Hesabı (KMH) düzenlemesinin bankaların kârlılığını olumsuz etkileyeceğini söyledi. Tüketiciyi korumaya yönelik bu düzenlemelerin reform niteleliğinde olduğunu vurgulayan Öztekin, kurum olarak bu konuyla ilgili kendilerinin de ciddi çalışmalar yaptığını söyledi. KMH konusunda kendilerinin talimatlarına aykırı davrananlara parasal anlamda olmayan ama aldığı her kuruşun fazla faizini iade etmesine varana kadar tedbirler aldıklarını aktaran Öztekin, bunların sürekli izlendiğini dile getirdi. Sektördeki yabancı oranı hakkında da değerlendirmelerde bulunan Öztekin, kontrol açısından yabancıların bankacılık sektöründeki oranının yüzde 17 civarında olduğunu belirtti.

MEVDUAT FAİZİNİ ARTIRMIYORLAR!

Gezi Parkı ve küresel piyasalarda yaşanan çalkantıları bahane eden bankaların, bir taraftan kredilerini geri çağırırken, öte yandan kredi sahibinin bankadaki parasına uyguladığı mevduat faizini arttırmaması ise iş dünyasında tepkilere neden oluyor. Bankaların bu yolla haksız kazanç elde ettiği kaydediliyor.