BIST 9.525
DOLAR 32,52
EURO 34,74
ALTIN 2.492,26
HABER /  POLİTİKA

Gel, mayını millete soralım

TBMM'nin 1 Mart tezkeresindeki gibi tarihi bir sınavdan geçtiğini söyleyen CHP Liderinin hedefinde yine Başbakan vardı

Abone ol

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın grup toplantısındaki ana gündem maddesi yine mayınlardı... Bu meselenin yaşamsal bir konu olduğunu ve TBMM'nin tarihi bir sınavdan geçtiğini kaydeden Baykal, önce Başbakan'a ''Vekillerin bile karşı çıkıyor, sen hala niye ısrar ediyorsun. Amacın ne?'' diyerek veryansın etti. Ardından da açık bir çağrıda bulunarak 'Gel, öyleyse millete soralım' dedi.

Deniz Baykal'ın konuşmasından satırbaşları şöyleydi:

- Asıl mesele mayınların temizlenmesi konusu değil. Asıl mesele Suriye sınırı boyunca kamu arazilerini yarım asra yakın bir süre içinde verilmesidir. Yaşamsal konu asıl budur. 917 bin civarında mayın temizlenecek...

HANGİ ÜLKE 'GEL TEMİZLE' DİYOR

- Mayın temizleme peşinde misin? Arazi kiralama peşinde misin? Dünyada pek çok ülke mayından kurtulmak için proje yapıyor. Dünyada hangi ülke 'gel sen temizle' diyor bir başkasına...

MAYIN UZMANI TARIM İŞİNDEN NE ANLAR?

- Tarımsal üretim yapmanın gerekleri arasında bir paralellik mi var? Mayın temizleme konusunda uzmanlaşmış bir firma tarımdan ne anlar? Toprağı işlemekten ne anlar? Peki biz bu iki ayrı işi bir firmanın yapmasını niye istiyoruz?

YOKSUL ÜLKELER BİLE BUNU BECERMİŞ

- Mayından arazimizi temizlemek istiyorsak kanun çıkartmaya gerek york. Ama biz eğer toprakların yarım asra yakın bir başka yabancı ülkeye devredilmesi peşindeysek o zaman yasaya ihtiyaç var. Danıştay zaten tespit etmiştir... Efendim bunun parasını bulamıyoruz, o iş karlı değilse biz zarar ediyoruz bu işi yaparak... 600 binden fazla mayını temizlemiş dünyada pek çok ülke var... Üstelik daha yoksul ülkeler.

700 MİLYON DOLARI İRAN'A ÖDEMİŞİZ

- İran'a doğalgaz karşılığında taahhüt vermişiz... 700 milyon dolar kullanmadığımız doğalgazın parasını İran'a ödemişiz. 700 milyon doları kullanmadan İran'a vereceksin.. 60 milyon dolara altına uçak alacaksın..
Sınırdaki mayınların temizlenmesine gelince 500 bin dolar bulamayacak, al bunları sen kullan diyeceksin.

VEKİLİN BİLE KARŞI ÇIKIYOR, SENİN ISRARIN NİYE? DİĞER SAYFADA...
 

[PAGE]

  

FAŞİZM ŞANTAJI YAPARAK KABUL ETTİREMEZSİN

- Bunun ticaret diye söylenmesi mümkün mü? Kimbilir bunun arkasında hangi siyaset var? Bölgeyi karıştırmak isteyenlerin siyaseti mi var?
Değerli arkadaşlarım Başbakan bu yanlış projeyi faşizm şantajını yaparak Türkiyeye kabul ettiremez. Sıradan faşizmi, günlük faşizmi konuşacaksan gel konuşalım. Ama bu kabul edilemez.

VEKİLİN BİLE KARŞI ÇIKIYOR, SENİN ISRARIN NE?

- İkisi ayrı iş bunların... Birincisi devlet olarak yaparsak biz yapacağız.. Yapamazsak uluslarası ihaleye çıkacağız. Ama topraklarımızı tertemiz biz alacağız. Meclis kararıyla her ikisini de bir araya getirmeye çalışıyor. Eğer sadece temizlemek istiyorsanız Meclis'i meşgul etmeye gerek yok.
Eğer niyetiniz peşkeş çekmekse bunu gelin Meclis'e değil millete soralım... Çünkü milletin toprağı.. Bunun kararını bu hükümet alamaz. Senin kaç günlük ömrün var daha belli değil.. 3 günlük ömrünle milletin toprağını yarım asra yakın bir süreç peşkeş çekeceksin... Olmaz, yağma yok. Aklı başında AKP'li vekillerin dahi karşı çıktığı işi, Başbakan niye ısrarla takip ediyor?

BÜYÜK ORTADOĞU PROJESİ'NİN İŞİ Mİ?

- Bu haklı bir soru değil mi? Demokrasi yanlıştan dönme işidir... Biz dönecekler sandık, hükümeti kutladım... Demokrasiye en büyük katkı yapacaksınız, Türkiye'nin çıkarınadır.. Yine 1 Mart tezkeresi gibi vazgeçiyorlar sandım, mutlu oldum... Gel gör ki öyle olmadı... Neyin bedeli bu? Ortadoğu'daki büyük planlamayla ilgisi var mı?

BİZ İKTİDAR OLSAYDIK BUNDAN BİR BARIŞ PROJESİ, BÜTÜNLEŞME PROJESİ YARATIRDIK...

[PAGE]

  

MİLLET NİFAK PROJESİNE İZİN VERMEZ

- Tarihi bir görev yaptığımızı düşünüyorum. Umut ediyorum, bunu işlemez hale getireceğiz. İnaniyorum o bölgede yaşayan halkimiz nifak projesine izin vermeyecektir.

BİZ İKTİDAR OLSAYDIK TOPRAK PROJESİ YAPARDIK

- O bölgede mayının bedelini ödemiş insanlarımız yeni projenin en sağlam tabanı olmalıdır... O bölgenin sahipleridir. Onların elinden alındı o topraklar... Şimdi nasıl olur da onların elinden alıp yabancılara teslim ederiz?
Toprak reformu yapılmadığı için üretim ilişkileri geliştirilmedi. Ceylanpınar çiftliği var onun yanında... Çiftçinin sermayeye, organizasyona ihtiyaç var.. O çiftçileri temel alan ve onları yalnız bırakmayan projelere ihtiyaç var.. Tohum, toprak ıslah çalışmaları, sulama teknolojileri, tür verilerini değerlendirerek en iyi tarımsal atılım projesini hayata geçirmek gerekir. O zaman o bölgedeki çatışamaların yok edilmesi için orada yepyeni bir tarım cenneti yaratmak gerekir. Biz iktidarda olsak bunu deneriz.

TARİHİ SINAVDAN GEÇİYORUZ

- Hayır biz firma kuracağız derseniz siz bilirsiniz. Biz bir tek şeyi tartışmayız. O toprakları yarım asır yabancılara devretmeyi tartışmayız..Yaşamsal bir konudur. TBMM tarihi sınavlarından birini vermektedir... 1 Mart 2003'te böyle bir sınavı başarıyla vermiştik. Umarım bunu da öyle yapacağız..

DENİZ BAYKAL, ZAHİD AKMAN İÇİN NE DEDİ?

[PAGE]

  

Sırtını Başbakan'a dayamış, hükümeti parmağında oynatıyor

- Türkiye'nin en saygın kurumlarının başındaki kişi Almanya sınırından girdiği anda tutuklanacak. Nitekim hükümet de sıkıntı duymuş olacak ki istifa et sesleri yükseliyor. Ben de istifaya çağırdım diye açıklama yaptı başbakandan sonraki kişi. Söz konusu kişi çıktı rahatlıkla, pişkinlikle demeyelim 'istifa etmeyi düşünüp düşünmediğimi sordular, ben de düşünmüyorum dedim' diye. Öyle anlaşılıyor ki RTÜK Başkanı'nın dediği doğrudur. Artık kamuoyunda anla da istifa et deniyor.

HÜKÜMETİ PARMAĞINDA OYNATIYOR

- Herkes ben de söylemiştim istifa et diye diyor, uygun görmedim deniyor... Şimdi RTÜK Başkanı sırtını başbakana dayamış bütün partiyi parmağında oynatıyor. Bu dayanışmaya da Bakanlar Kurulu'nun bütün üyeleri saygı gösteriyor. Bu çok acıklı bir manzaradır.
- Eğer bunu halledemiyorlarsa arkalarında duramayacakları iddiaları söylemiş gibi çıkmasınlar.. Hiç değilse hazmettiklerini ortaya koysunlar.

CHP LİDERİ BAYKAL'IN GÜNDEMİNDE ERGENEKON DA VARDI... DİĞER SAYFADA..

[PAGE]

  

ERGENEKON:

Delisaçması ifşaatların sahibi bir suç makinası

CHP Lideri Ergenekon operasyonlarına ilişkin de şunları söyledi:
- Ergenekon, ülkemizde ve dünyada kaygıyla izlenen, hukuk devleti niteliğini sorgulatan temel konu olma özelliğini hala sürdürüyor.
- Sürecin bilgi kirliliği taşıdığını Başbakan kendisi ifade etmek zorunda kalmıştır. Yani davanın temelinde MİT tespiti vardır. MİT Başkanı deli saçması ama biz bu istihbaratı gönderdik demiş ise de..
- Bu raporun bilgi kirliliği taşıdığı ve maksatlı propaganda yaptığı kanıtlanmıştır. Bu hukuk devleti açısından kaygı vericidir. Toplumun en saygın insanları bu belgeye dayanarak tutuklanıyor.. Bu dava yıllar boyunca bir temel belge olacaktır. Danıştay davasıyla ilgili ifşaatın kim tarafından yapıldığına dikkat çekmiştim. O ifşaat üzerine dava Ergenekonla birleştirilmiş. - Bu ifşaatı yapan kimseye bir kez daha dikkat çekmek istiyorum. 89 kişi bu davanın suçlusu olarak acı yaşıyor. Kasten adam öldürmeye teşebbüs ve mahkumiyet, 20 yıl hapis, nüfusta sahtecilik yapmak, özyeğenini satarak fuhuşa aracılık etmek.. Bu suçlar bu ifşaatı yapan kişiye ait...
Bu kişi gizli bir tanık haline dönüşecek, yepyeni bir hayat kurarak attığı iddialarla Türkiye'yi karıştıracak.
- O yüzden Başbakana dedim, bu davanın altında kalırsın, çekil bu davadan dedim. Mafyalaşma elbette güç haline gelmektedir, bunun üzerine yürümek elbette haktır.. Elbette Türkiye'de devletin silahlarıyla tehdit yapmak isteyenlerden hesap sorulmalıdır. Ama söyler misiniz Haberal'ın, Saylan'ın bunlarla ne alakası vardır? 70 milyon seyirci kalsa da biz bu haksızlığa seyirci kalmayacağız.