BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,90
ALTIN 2.437,16
HABER /  GÜNCEL

Geçici işçilerde 2. perde

Geçici işçilerin kadroya geçirilmesi projesinde ikinci aşama tamamlandı.

Abone ol

Sözleşmeli olacak personelin tavan ücretleri ise devlet memurlarının temmuz zammına paralel yüzde 3 ile 4 oranında zamlanıyor.

Kamu kuruluşlarının, sürekli işçi ya da sözleşmeli kadrosuna alınacak geçici işçilerle ilgili teklif verme süresi dün akşam sona erdi.

Daha önce ilgili birimlerin kadro tekliflerini 29 Haziran akşamına kadar göndermesini isteyen Devlet Personel Başkanlığı, kamu kuruluşlarının söz konusu tarihe kadar tekliflerini hazırlayamaması üzerine, son başvuru tarihini kanunda da öngörüldüğü şekilde 20 Temmuz'a kadar uzattı.

Komiteler oluşturulacak

Kuruluşların kadro tekliflerinin iletilmesinin ardından Devlet Personel Başkanlığı ile Maliye Bakanlığı, sözleşmeli ya da sürekli işçi kadrosuna geçirilecek olan geçici işçilerin vize işlemleri için teknik komiteler oluşturuyor.

Bu komiteler, değerlendirme işlemleri için bir takvim oluşturacak. Bu takvim çerçevesinde de gelen talepler tek tek incelemeye alınacak.

Değerlendirme aşamasında, ilgili kuruluşun, "İşçiler eliyle yürütülmesi gereken işlerde çalışan geçici işçileri sürekli işçi, büro işinde istihdam edilenleri ise sözleşmeli statüsüne alıp almadığına" bakılacak.

Aynı şekilde kuruluşların, sözleşmeliye geçiş yaparken, Maliye Bakanlığı'nın daha önce belirlediği ücret skalalarına uyup uymadığı da kontrol edilecek.

Yapılan inceleme sonucunda uygun görülen teklifler onaylanacak ve yeni kadrolar vize edilecek. Bu işlemin ardından onay dosyaları hemen ilgili kuruluşlara gönderilecek. Kamu kuruluşları da, vizelere göre yeni atama işlemlerini gerçekleştirecek.

Kuruluşların kadro tekliflerinin değerlendirilmesi ve atama işlemleri kısa sürede tamamlanacak. Böylece 218 bin 733 geçici işçi, en geç üç ay içinde sözleşmeli ya da sürekli işçi statüsüyle istihdam edilmeye başlanmış olacak.

Tavan ücretlerde artış

Maliye Bakanlığı'nın geçici işçi statüsünden sözleşmeliye geçirilecekler için belirlediği ücret tavanları, devlet memurları ve sözleşmelilerin temmuz zammına paralel olarak artırılıyor.

Emsal memur maaşlarını aşmamasına özen gösterilen tavan ücretler, yüzde 3 ile 4 arasında değişen ikinci yarı zammına paralel yeniden hesaplanıyor. Kamu kuruluşları, geçici işçi statüsünden sözleşmeliye geçecek personelin ücret düzeyini zamlı skalaya göre belirleyecek.

Maliye Bakanlığı, mayıs ayında çeşitli unvanlar için 930 YTL ile 1.970 YTL arasında değişen ücret tavanları tespit etmişti.

Ücret cetveliyle birlikte kurumlara gönderilen yazıda, her kuruluşun kendi bütçe imkanlarını dikkate alarak, söz konusu tavan ücretleri aşmamak kaydıyla, kendi personeli için bir ücret düzeyi tespit etmesi istenmişti.

21 Nisan'da yürürlüğe giren kanun uyarınca, kamuda ve yerel idarelerde fabrika, şantiye, atölye, çiftlik, arazi gibi işçi istihdamının zorunlu olduğu yerlerde çalışan geçici işçilere sürekli işçi kadrosu verilmesi, geri kalanların da sözleşmeli statüye geçirilmesi öngörülmüştü.

Maliye Bakanlığı da, sürekli işçi kadrosuna geçirilecek geçici işçilerin mevcut maaşlarıyla bu kadrolara aktarılacağını, sözleşmeli olacakların yaptıkları da işe göre ücretlendirileceğini bildirmişti.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ise yayımladığı bir genelge ile, sözleşmeli kadrolarına geçişin isteğe bağlı olduğunu belirterek, nakil sırasında kamu kuruluşlarının herhangi bir yönlendirmede bulunmaması gerektiğini ifade etmişti.

Şahin, sözleşmeli personel statüsüne geçmeyi kabul etmeyenlerin, geçici işçi pozisyonlarında istihdam edilmeye devam edileceğine de dikkat çekmişti.

Ancak, kamu kuruluşlarının bir bölümünün vize teklifleri öncesi personelin görüşüne başvurduğu, bazı kuruluşlar ise teklif dosyalarının hazırlanması aşamasında personelden görüş almadığı belirtiliyor.