BIST 9.525
DOLAR 32,61
EURO 34,81
ALTIN 2.494,04
HABER /  DÜNYA

Gazze sınırında gönüllü kadın hemşire şehit oldu

Gazze'nin doğu sınırındaki 'Büyük Dönüş Yürüyüşü' gösterilerine İsrail askerlerinin müdahalesi sonucu Filistinli gönüllü kadın hemşire Razan Eşref en-Neccar şehit oldu.

Abone ol

21 yaşında olan ve Filistinlilerin "yardım meleği" olarak isimlendirdiği gönüllü hemşire Rezzan en-Neccar, Gazze sınırında düzenlenen barışçıl gösterilere müdahale ederek, kadın, çocuk, yaşlı ve gazeteci demeden Filistinlileri şehit eden İsrail askerlerinin son kurbanı oldu.

KESKİN NİŞANCILAR VURDU
“Bu görevin genç bir kadın için kolay olmadığını biliyorum ancak, yaralılara ve zor durumda olanlara yardım etmek için girdiğim bu yolu tamamlamaya kararlıyım.
” diyen Rezzan, Büyük Dönüş Yürüyüşü gösterilerinin 10. haftasında Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus kentinin İsrail sınırında düzenlenen gösterilerde yaralanan Filistinlilerin yardımına koşarken İsrail keskin nişancılarının hedefi oldu.

GÖĞSÜNÜ DELEREK SIRTINDAN ÇIKMIŞ
Bölgede kurulan Sahra Hastanesi Müdürü Doktor Salah er-Rantisi AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Hemşire Rezzan, çok ağır yaralı olarak hastaneye getirildi. Rezzan’ın nahif bedenine isabet eden kurşun, göğsünü delerek sırtından çıkmış." dedi.

ANNESİ KANLI GÖMLEĞİNE SARILIP AĞLADI
"Yardım meleği"nin annesi kanlı gömleğine sarılarak gözyaşı döktü
Genç sağlık görevlisinin şehadeti büyük bir hüzün ve öfke seline dönüşerek, onlarca Filistinlinin, Neccar'ın cenazesinin kaldırıldığı Han Yunus’taki Gazze Avrupa Hastanesi’nin önüne akın etmesine yol açtı.

“Yardım meleği"ni son yolculuğuna uğurlayan birçok meslektaşı, ailesi ve sevenleri, şehit hemşirenin cansız bedenini gördükleri an hıçkırıklara boğuldu, sinir krizleri ve baygınlık geçirdi.

YARALI FİLİSTİNLİYE YARDIM EDERKEN ŞEHİT EDİLDİ
Meslektaşları, İsrail keskin nişancılarının Rezzan'ı beyaz önlüğüne ve yaralılara koşarken ellerini kaldırmasına rağmen hedef aldıklarını belirterek, gün boyunca 5 yaralı Filistinliye müdahale ettiğini ve sınır çitlerine yaklaşık 50 metre kala yaralanan bir başka Filistinliye müdahaleye gittiği sırada şehit edildiğini söyledi.

Bıkmadan, yorulmadan 2 ay boyunca gösteri meydanlarında İsrail askerlerinin kurşunlarına hedef olan barışçıl Filistinli göstericilerin imdadına yetişmeye çalışan “yardım meleği”nin kanlı gömleğine sarılan annesi ise gençliğinin baharında hayata şehit olarak veda eden kızından kalan “son hatıra”yı bağrına basarak uzun uzun gözyaşı döktü.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, yaptığı yazılı açıklamada, gönüllü doktor Neccar'ın, İsrail askerlerinin Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentinin doğusunda göstericilere ateş açması sonucu şehit olduğunu belirtti.

Kudra, Neccar'ın, Gazze sınırında gösterilerde yaralananları sahada gönüllü olarak tedavi etmeye çalıştığını aktardı. Kudra ayrıca, 40'i gerçek mermiyle olmak üzere 100 Filistinlinin de farklı yerlerinden yaralandığını ve göz yaşartıcı gazdan etkilendiğini ifade etti.

İsrail ablukası altında yıllardır büyük insani bir kriz yaşayan Gazze Şeridinde 30 Mart'tan bu yana devam eden Büyük Dönüş Yürüyüşü gösterileri kapsamında sınırda bugün de "Hayfa'dan Gazze'ye kan ve kader ortaklığı" adı verilen yürüyüş düzenlendi.

Büyük Dönüş Yürüyüşü'nün 10. cumasındaki gösterilere İsrail'in geçmiş gösterilerde uyguladığı orantısız güç ve sıcak havaya rağmen binlerce Filistinli katıldı.

FİLİSTİN SAĞLIK BAKANI CEVAD'DAN AÇIKLAMA
Filistin Sağlık Bakanı Cevad Avad, yaptığı açıklamada, İsrail askerlerinin "Büyük Dönüş Yürüyüşü"ne destek olmak için gönüllü olarak görev yapan Filistinli kadın hemşire Neccar'ı doğrudan hedef almasının savaş suçu olduğunu belirtti.

İsrail'in gösteriler esnasında sağlık personellerinin korunmasına yönelik bütün uluslararası anlaşmaları hiçe saymaya devam ettiğine dikkati çeken Avad, "Şehit Neccar insanlara ve halkına yardım etmek için hayatını bir bedel olarak ödedi. Büyük Dönüş Yürüyüşü sırasında birkaç kez yaralanmasına rağmen görevini yerine getirmekten geri kalmadı. Yaralanması onun görev yapmasını engellemedi." ifadelerini kullandı. Avad, uluslararası topluma ve kurumlara Filistin halkını koruma çağrısı yaptı.

Büyük Dönüş Yürüyüşü
Filistinliler, Toprak Günü'nün 42. yılı kapsamında 30 Mart Cuma gününden bu yana abluka altındaki Gazze Şeridi'nin İsrail sınırında Büyük Dönüş Yürüyüşü adı altında barışçıl eylemler düzenliyor. 

İsrail askerleri ise "sürgün edildikleri topraklarına geri dönmeyi ve 2006'dan beri Gazze'ye uygulanan hukuksuz ablukanın kaldırılmasını" talep eden sivil halkın üzerine gerçek mermilerle ateş açıyor. İsrail askerlerinin göstericilere ateş açması sonucu şimdiye kadar 119 Filistinli şehit oldu, 13 binden fazla Filistinli de yaralandı.