BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,98
ALTIN 2.434,97
HABER /  GÜNCEL

Gazetelerde istihbarat yalanları

Türkiye'yi ziyaret eden CIA Başkanı'nın temasları gizlilik içinde yürütüldü. Konuşmalar tüm ayrıntılarıyla basında yer aldı. Ancak gazetelerin yazdığı haberler doğru değildi.

Abone ol

Türkiye'yi ziyaret eden Amerikan Merkezi Haber Alma Örgütü (CIA) Başkanı Porter Goss'un temasları büyük gizlilik içinde gerçekleştirilirken, gazetelerin konuyla ilgili haberleri film senaryolarını aratmadı.
Akşam gazetesi, Kuzey Irak'ın güvenliğini Türkiye'ye emanet etti, Hürriyet ABD'nin 'yarasa battaniyesi' adlı güvenlik teknolojisini istedi. Sabah, 'Türkiye'nin Kaide'nin bir numaralı hedefi haline geldiği'ni ileri sürdü, Vatan ve Milliyet ise, Kaide üyelerinin Türkiye'deki serbest dolaşımından rahatsızlık duyulduğunu belirtti. Cumhuriyet gazetesine göre ise 'ABD'nin yeni hedefi İran'.

Bir kez görüntülendi

Goss'un programıyla ilgili Dışişleri, ABD Ankara Büyükelçiliği ve Emniyet'e dahi kısıtlı bilgi verildi. Goss sadece bir kez, atv kameramanı tarafından görüntülenebildi. Buna karşın, Goss'un MİT Müsteşarı Emre Taner ve Genelkurmay İstihbarat Başkanı Korgeneral Arslan Güner'le görüşmeleri, basında 'hayal ürünü' haberlerle anlatıldı. İşte haberler:

Akşam: Goss'un ziyareti, 'Kandil Dağı temizleniyor' diye manşetten duyuruldu. Gazeteye göre CIA Başkanı Türkiye'nin PKK'ya yönelik sınır dışı operasyon isteğine sıcak baktı. Ancak kesin yanıtın ABD Dışişleri Bakanı Condolezza Rice'ın ocak ayında Türkiye'ye yapacağı ziyaret sonrasında verilebileceği belirtildi. Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Serdar Turgut da 'CIA Başkanı'nın ziyaretinin perde arkası' başlıklı yazısında, 15 Aralık'taki Irak seçimleri sonrasında bölgeyi boşaltmayı planlayan ABD'nin, Kuzey Irak'taki yerini Türkiye'yi bırakmak isteğini bu görüşmede dile getirdiğini yazdı. Turgut'a göre, Kuzey Irak'ın güvenliği Türkiye'ye devredilecek ve böylece Kandil Dağı da ABD eliyle PKK' dan arındırılmış olacak.

Hürriyet: Gazete görüşmeyi, 'PKK için yarasa battaniyesi' diye manşete taşıdı. Haberde, Türkiye'nin ABD'den, Kuzey Irak'taki istihbarat ve güvenlik çalışmaları için devreye konulan, 'Bat blanket-Yarasa battaniyesi' diye adlandırılan sistemden yararlanmak istediğini yazdı. Habere göre, Türkiye, kızılötesi sinyaller yardımıyla bu bölgedeki hareketliliklerden anında haberdar olup harekete geçmek istiyor.

Sabah: Fatih Altaylı'nın köşe yazısını 'Terör Pazarlığı' diye manşetine çekti. Köşesinde, 'Programın içeriği konusunda müthiş bir gizlilik var' bilgisini veren Altaylı, CIA'in altı ay önce Türkiye'yi 'İslamcı terörün bir numuralı hedefi haline geldiniz' diye uyardığını yazdı. Goss'un Kaide ve benzeri örgütlere karşı işbirliği önerisi sunduğunu yazan Fatih Altaylı'ya göre, CIA'in amacı, MİT'in İslami terör konusunda yıllar süren çalışmalar sonucunda oluşturduğu 'network'ten yararlanmak. Yazıda Türkiye'nin bu taleplere karşılık ABD'den, Irak'ta ve Kuzey Irak'ta insansız uçaklarla sürdürdüğü istihbarat çalışmasından aynı anda yararlanmak istediği ileri sürüldü. Gazetenin muhabirlerinden Kadir Ercan imzalı haberde ise CIA'in Türkiye'ye Büyük Ortadoğu Projesi kapsamındaki Dünya Enerji Koridoru'nu ortak kullanma önerisi sunduğu belirtildi.

Cumhuriyet: Görüşmeyi 'Sırada İran var' diye manşetten duyuran gazete, Goss'un üç dosya ile geldiğini yazdı. Gazeteye göre, Goss'un dosya konuları şöyle:
'İran'ın nükleer faaliyetleri, terörizme desteği' ve Türkiye aleyhine hareket ve eylemleri.' Gazete, bu dosyalarda ayrıca Suriye konusuna da yer verildiğini kaydetti.

Milliyet: Habere göre Goss, yetkililere, 'Kaide militanları Türkiye'de faaliyet gösteriyor' dedi ve terör örgütlerinin izlenmesi için Türkiye'den yardım istedi.

Vatan: Gazete, CIA Başkanı'nın Suriye, Irak ve Kaide hakkındaki bilgi paylaşımını yeterli görmediğini yazdı.