BIST 9.085
DOLAR 32,37
EURO 34,98
ALTIN 2.325,87
HABER /  GÜNCEL

Gazeteci katliamında korkunç bilanço

CPJ, tüm dünyada ayda ortalama üçten fazla gazetecinin öldüğünü duyurdu

Abone ol

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), tüm dünyada ayda ortalama üçten fazla gazetecinin öldüğünü ve Irak'ın gazeteciler için en tehlikeli yer olduğunu açıkladı.

CPJ'nin internet sitesinde yer alan açıklamasında, son 15 yılda çoğu mesleği nedeniyle 582 gazetecinin öldüğü ve bu ölümlerin büyük çoğunluğundan hükümet ve askeri yetkililerin sorumlu olduğu belirtildi.

Merkezi New York'ta bulunan CPJ'e göre, yine geçen 15 yıl içinde gazeteciler için en ölümcül yerler sırasıyla, 78 gazetecinin hayatını kaybettiği Irak, 60 gazetecinin öldüğü Cezayir, 42 gazetecinin öldüğü Rusya ve 37 gazetecinin öldüğü Kolombiya oldu.

Gazetecileri Koruma Komitesi verilerine göre, bu yılın ilk 6 ayında 20'si Irak'ta olmak üzere 31 gazeteci öldürüldü. Geçen yıl ise 22'si Irak savaşında hayatını kaybeden Iraklı gazeteci olmak üzere, toplam 47 gazeteci öldürüldü.
CPJ'in gazeteci ölümlerinin kayıtlarını tutmaya başladığı 1992'den beri meydana gelen gazeteci ölümlerinin yüzde 85'ini yerel gazeteciler oluşturuyor.
Komite, ayrıca öldürülen her 10 gazeteciden 7'sinin hükümetlerini eleştirdikleri için hedef alındığını belirtiyor. CPJ, son 15 yıldaki gazeteci cinayetlerinin yüzde 27'sinin arkasındaysa hükümet ve askeri yetkililerin bulunduğuna inanıldığını aktardı.