BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 35,03
ALTIN 2.324,78
HABER /  GÜNCEL

Gangsterin oğlu Osaka'ya belediye başkanı oldu

Japonya'nın Osaka kentinde belediye başkanlığına bir gangsterin oğlu olan Toru Haşimoto seçildi.

Abone ol

42 Yaşındaki Toru Haşimoto, 2008 yılından bu yana Osaka büyükşehir belediye meclisi başkanıydı ve belediye başkanlığı seçimine katılabilmek için yakınlarda görevinden istifa etmişti.

Haşimoto, kentteki idari kurumların işlevlerinin birbiriyle çakıştığını belirterek Osaka'nın kentsel yönetim yapısında reform yapmak istiyor.

Dün bir basın toplantısı düzenleyen Haşimoto, söz konusu yerel yönetim kurumlarında çalışanlara seslenerek, seçmenin, oyuyla, memurların çalışma şeklinden memnun olmadığını ortaya koyduğunu söyledi.

Osaka belediye seçimleri, kent dışında da büyük bir ilgi uyandırdı ve düzenlenen basın toplantısına en az 300 gazeteci katıldı.

Belediye seçimlerine katılım da yüzde 60,92'yle son 40 yılın en yüksek düzeyindeydi. Son 20 yıldır kentteki belediye seçimlerine katılım yüzde 40'ların altında seyrediyordu.

Osaka kentinin ekonomik durumu Japonya ortalamasının gerisinde kalmış durumda ve yerel ekonominin canlandırılabilmesi için her türlü yardıma ihtiyaç duymakta.

2010 yılında ülkedeki kentler ve işsizlik sıralamasında, Osaka, yüzde 6,9'luk işsizlik oranıyla, ikinci sırada yer alıyordu.

Osaka'daki inşaat şirketlerine fotokopi makineleri satan Şigeyuki Suzuki, "Her ay bir ya da iki müşterimiz iflas ediyor. Haşimoto'nun bazı önlemleri aşırı görünebilir ama bunlar yapılmazsa hiçbir şey değişmeyecek. Herşeyin bir gecede değişmesini beklemiyoruz ama sistemi şöyle bir sarsmak için, Haşimoto gibi birine ihtiyacımız var." diyor.