BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,36
HABER /  GÜNCEL

Fransa: Komedyene yeniden gösteri yasağı

Fransa'nın en yüksek mahkemesi Devlet Konseyi, tartışma yaratan komedyen Dieudonne M'bala M'bala'nın gösterisine yeniden yasaklama getirdi. Karar, Nantes'taki gösteri için tiyatroya giden izleyicilerin tepkisiyle karşılandı.

Abone ol

Fransa'nın en yüksek mahkemesi Devlet Konseyi, tartışma yaratan komedyen Dieudonne M'bala M'bala'nın gösterisine yeniden yasaklama getirdi.

Daha önceki saatlerde Nantes mahkemesi, Yahudilere karşı nefret söylemi kullandığı gerekçesiyle Dieudonne M'bala M'bala'nın bu gece kentteki gösterisine konulan yasağı kaldırmıştı.

İçişleri Bakanı Manuel Valls, kararın açıklanmasından hemen sonra, yasal yolların tükenmediğini söylemiş ve Fransa'nın en yüksek idari mahkemesi olan Devlet Konseyi'ne itirazda bulunmuştu.

Komedyenin şovları, aynı gerekçeyle Bordeaux ve Marsilya'dan sonra, Nantes ve Tours kentlerinde yasaklanmıştı.

Dieudonne M'bala M'bala, yedi kez Yahudi aleyhtarı nefret söylemi kullanmaktan suçlu bulundu.

AFP'nin haberine göre, daha önce yasağı iptal eden Nantes mahkemesi ise, kararının gerekçesinde "Duvar" adlı şovun ana amacının "insan onuruna saldırı" olmadığı kanısına varmıştı.

Biletler yok satıyor

Komedyen Dieudonne M'bala M'bala'nın Nantes'taki tiyatroya gittiği bildiriliyor.

M'bala M'bala'nın, Nantes'ta yapılması planlanan gösterisi için 5 binden fazla bilet satılmış olması, komedyenin ne kadar popüler olduğunu gösteriyor.

Tiyatro çevresinde güvenlik önlemi olarak polis ekipleri görevlendirildi. Devlet Konseyi'nin kararı yuhalanarak ve ıslıklarla protesto edildi.

Daha önce Paris'te sahneye çıkan komedyen, gösterisi sırasında gaz odaları ile alay etmek ve Yahudi soykırımı kurbanlarını aşağılamakla suçlanmıştı.

Ancak komedyen, sahnede yaptığı el-kol işaretlerinin Nazilerle ilgisi olmadığını, sadece düzen karşıtı bir hareket olduğunu iddia ediyor.

Fransa İçişleri Bakanı Manuel Valls, iki gün önce belediye başkanlarına ve emniyet amirlerine yaptığı açıklamada, kamu düzenine tehdit teşkil ettiği kanısı oluşmuşsa, komedyenin gösterilerini yasaklabileceklerini söylemişti.

Dün de Cumhurbaşkanı Hollande, olaya müdahale ederek valiliklere, "Cumhuriyet ilkelerinin ihlaline karşı katı ve uyanık olmaları" çağrısında bulunmuştu.