BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Fotoğrafçılıkta yeni ufuklar

Genç Fotoğrafçılar genç festivalde buluşuyor. Yeni ufuklar açılıyor.

Abone ol

İFSAK (İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği)’ın, 20 yıldır düzenlediği "İstanbul Fotoğraf Günleri" 2005’ten itibaren yerini tek yıllarda "GençFotoğrafçılar Festivali”, çift yıllarda ise "Fotoğraf ve Sinema Bienali" ne bıraktı. İFSAK bu yıl GençFotoğrafçılar Festivali’nin ikincisine ev sahipliği yapıyor. İki sene once ilki düzenlenen GençFotoğrafçılar Festivali’nden farklı olarak bu festival ne amaçlıyor, neler yapmak istiyor?

 

30 yaş ve altındaki tüm genç fotoğrafçılara, çalışmalarını sergileme /sunma imkanı sağlamak amacıyla düzenlenen festivalde İFSAK, “KİMLİK” ekseninde genç fotoğrafçıları buluşturuyor. Bu festival, genç fotoğrafçıların neler yapabileceğini görmek ve göstermek istiyor.

 



Atölye Çalışmaları ve Söyleşiler

 

GençFotoğrafçıların birikimlerini paylaşacakları, birlikte üretim için elverişli bir ortam hazırlamayı ve GençFotoğrafçılara yeni ufuklar açmayı hedefleyen festival bu yıl farklı bakış açılarından oluşan atölye çalışmaları ve söyleşiler ile GençFotoğrafçıları fotoğraf dünyasının büyüsüne davet ediyor.

 

Çalışmaları 17 Ağustos 2007 tarihinde başlayan FotoRöportaj.org ile ortaklaşa yapılan ve eğitmenliğini Altan Bal'ın üstlendiği fotoröportaj atölyesi, İFSAK dernek merkezinde 15 katılımcıyla altı ders şeklinde devam edecek. Atölyede GençFotoğrafçılar, belgesel fotoğrafçılığın esaslarını öğrenerek kendi projelerini gerçekleştirecekler. Başarılı bulunan projeler www.FotoRöportaj.org sitesinde yayınlanacak.

 

2006  yılında ICP’nin (International Center of Photography – Uluslararası Fotoğraf Merkezi) düzenlediği 22. Infinity Awards’ta  "Genç Fotoğrafçı" ödülünü kazanan Ahmet Polat söyleşi ve "Portfolyo Değerlendirme" atölyesi ile GençFotoğrafçılarla 15 Eylül 2007 tarihinde İFSAK Nurettin Erkılıç Salonu’nda buluşacak. Ahmet Polat’ın portfolyosundan yola çıkılarak gerçekleştirilecek söyleşinin ardından atölye, katılımcıların portfolyolarının değerlendirilmesi ile devam edecek. 10 katılımcıyla sınırlı olan atölye için katılımcılar 15 fotoğraftan oluşan tematik portfolyolarını sunacaklar.

 

Coşkun Aşar ile 3 gün sürecek “Proje Fotoğrafçılığı” atölye çalışması dünya fotoğrafları ile GençFotoğrafçıları İFSAK Hulki Öğreten Salonu’nda buluşturacak. 20-22 Eylül 2007 tarihleri arasında gerçekleştirilecek atölyede Coşkun Aşar’ın deneyimleri ve fotoğrafçılık anlayışından yola çıkılarak GençFotoğrafçılar kendi  öznel ve belgesel projelerinden bir sentez  oluşturmaya teşvik edilecek.

 

KargART'la ortak yapılan ve Ömer Orhun'un küratörlüğünde yürütülen  "Kadıköylülük" “sosyofotografik belgeleme“ projesi için GençFotoğrafçılar, farklı perspektiflerden Kadıköylü kimliğini KargART’ta Kadıköylülerle buluşturacaklar.

 

Selda Salman Acar ile “Fotoğrafta Tasarım ve Yaratıcılık“ üzerine yapılacak atölye çalışması 17-19-21 Eylül 2007 tarihlerinde üç ders şeklinde Dijital Film Akademisi’nde yürütülecek. Atölyede tasarlanan fotoğrafın gerçekleştirilmesi için uygun tekniğin seçimi ve öznel dilin yaratılması üzerine yoğunlaşılacak. Atölye süresince katılımcıların oluşturacakları kimlik konulu portfolyolar atölyenin son dersinde değerlendirilecek.

 

Festival başlangıcından önce hazırlıkları başlayan üniversite fotoğraf kulüpleri ile KİMLİK temalı atölye çalışması farklı bakış açılarını izleyicilerle buluşturacak. Ortak proje üretimini teşvik etmeyi amaçlayan atölyede, kimliğe ait alt başlıklardan seçilen bir proje oluşturmaları istenen katılımcı üniversiteler, İstanbul Teknik Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi.

 

Çerkes Karadağ ile tema kapsamında 16 Eylül 2007 tarihinde İFSAK’ta gerçekleştirilecek olan  "Fotoğrafta Kimlik" başlıklı söyleşi.

 

Murat Germen ve Orhan Cem Çetin ile 22 Eylül 2007 tarihinde Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde kendi çalışmalarının da içinde bulunduğu fotoğraf örnekleri eşliğinde Çağdaş Fotoğraf üzerine söyleşi.

 

29 Eylül 2007 tarihinde Yrd.Doç. Dr. Meltem NARTER ve Tanju AKLEMAN’ın katılımlarıyla Gençlik Kimliği: Oluşması ve Sanata Yansıması       başlıklı bir panel gerçekleştirilecek.

 

Festival Kapsamında Farklı Birliktelikler

 

Türkiye’nin kimliğine dair National Geographic Türkiye Fotoğrafları“ festivalinteması kapsamında  sergilenecek.

 

Usta fotoğrafçıların gençlere bakışına ışık tutan ve gelenekselleştirilmesi hedeflenen projenin ilk yıl konuğu Cemil Ağacıkoğlu objekitifini gençlere yöneltecek.

 

Bu festivalin doğru yolda ilerlediğine ipucu niteliğinde özel iki sergisi var. İlki İshak Kalaç’ın Şırnak’ta kendi imkanlarıyla fotoğraf üretmeye çalışan öğrencilerin çalışmalarından oluşan karma sergi...Diğeri ise en genç katılımcılar olan  Rüştü Akın Anadolu Meslek Lisesi öğrencilerinin hazırladığı karma sergisi.

 

Gelenekselleşen Etkinlikler

 

Semti "fotoğrafa uzak" sakinlere fotoğrafı ulaştırmak adına, saydam gösterilerinin düzenleneceği "Her Semte Bir Fotoğraf" etkinliği. İFSAK 1. GençFotoğrafçılar Festivali’nde Anadolu yakasında gerçekleştirilen etkinlik, bu yıl 28 Eylül 2007 tarihinde Bayrampaşa Şehir Parkı-Parkada’da yapılacak.

 

Katılımcıların, gün içinde fotoğraflarını kaydettirip gün boyunca sergilendikten sonra akşamüstü yapılan çekilişle herkesin bir başkasının fotoğrafını aldığı "Fotoğrafınla Gel" etkinliği festivalin kapanış gününde Tünel art’ta gerçekleştirilecek.

Tema Kapsamında Kısa Film Gösterimleri

Gökçe Pehlivanoğlu / Çıma

İFSAK 9. Dönem Kısa Film Atölyesi proje Grubu / Köprü

Mustafa Hakyemez / Tabela Show

Selim Evci / Duvarın Arkası

Adnan Menderes AL Öğrencileri / Soru

Aslı Atasoy / Kimlik

Didem Erayda / Ziyaret

Orçun Özkılınç / Oyun

 

İFSAK 2. Genç Fotoğrafçılar Festivali’ne Katılım

 

Toplam 65  bireysel ve proje topluluğunun başvurusu gerçekleşti ve Seçici Kurul’un (Altan Bal, Gamze Toksoy, Gökşin Varan, Selda Salman Acar) yapmış olduğu  değerlendirme sonucunda 31 kişinin toplam 20 çalışma ile festivalde yer almasına karar verildi. Bunlardan 10 katılımcı 12 bireysel sergi açarken, başvuruda bulunan  katılımcılardan 14’ünün Seçici Kurul tarafından seçilen fotoğraflarından oluşan karma sergileri festivalde yer alacak. Ayrıca  saydam gösterileri ile 7 katılımcı da etkinlik takviminde yerlerini alacaklar.

 

Seçici Kurul’un desteklenmesini uygun gördüğü İFSAK’ın sergileme ve gösterim için finansal destekte bulunacağı projeler Burak Tokoğlu “Askerlik“ ve Yücel Zorlu „Çağrışım“ olarak belirlendi.

 

Festivalde yer alacak 30 yaş ve altı gençfotoğrafçıların isimleri şöyle;

 

Sergiler

Burak Tokoğlu

Ceren Karaçayır (2)

Deniz Tortum (2)

İTÜ Fotoğraf Kulübü

Koray Demiriğe

Nmodern

Onur Kılıç

Özlem Şimşek

Rengim Mütevellioğlu

Yücel Zorlu

 

Gösteriler

Adem Kapan

Emrah İçten

Koray Işık

Reyhan Meral

Salik Fırat Canpolat

Şenay Öztürk

Tolga Taçmahal

 

Festivalde yer alacak karma serginin katılımcıları: Ceren Çelikdemir, Çağdaş Biber, Dilara Şentürk, Ecehan Esra Top, Emin Özmen, Eyüp Okumuş, Görkem Güngör, Gözde Yenipazarlı, Selçuk Yaşar, Şenay Yaşar, Ufuk Kıray, Ülkühan Zekioğlu, Vejdi Subari ve Zahide Çanaklı.

 

Festival sponsorları ve destekçileri arasında DESAN Shipyard, Gencallar Mağazaları, Sodexho, National Geographic Türkiye, Orsada Bilişim, Liman yer almakta. Ayrıca sergi ve gösteri mekan sponsorları arasında İFSAK Sergi Salonları, İSO Odakule Sanat Galerisi, İDO Karaköy Vapur İskelesi, Galata Fotoğrafhanesi, Attila İlhan Kültür Merkezi, Fransız Sokağı, Yapı Endüstri Merkezi, Galeri Binyıl, Foto-cafe, Dijital Film Akademisi, Liman Kahvesi, Tünel Art, KargART, Mephisto, Oyuncular Tiyatro Kahvesi, Irish Pub, Peyote, Oza Kafe, Sinerji Cafe&Bar, Kale Center, Tepe Nautilus Alışveriş Merkezi, Galleria Alışveriş Merkezi, Bayrampaşa Şehir Parkı-Parkada, Kültür A.Ş ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi, Kartal Bülent Ecevit Kültür Merkezi, Bakırköy Cem Karaca Kültür Merkezi ve Yerebatan Sarnıcı yer almaktadır. 

 

14 Eylül - 30 Eylül 2007 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan GençFotoğrafçılar Festivali'nde tüm fotoğrafseverlerle buluşmak dileğiyle...          

İFSAK 2.GençFotoğrafçılar Festivali Düzenleme Kurulu: Sena ÇENKOĞLU, Sennur ÇEVİK, Ersin DANIŞ, Nebile Hilal GÜNDOĞAN, Kadir İÇDEM, Evrim KÜÇÜK, Gülen Sinem TEK, Deniz TOKA.