BIST 8.997
DOLAR 32,33
EURO 35,06
ALTIN 2.281,90

Ford MUSTANG 2.3 Ecoboost Test Sürüşü

Dikkat ettiyseniz artık yollarda daha fazla Mustang görebiliyoruz bunun sebebi ise son nesliyle Mustang in Avrupa standartlarında 2.3 litrelik ecoboost motorla satılıyor olması.

Amerikan filmlerinin aykırı başrolleri bu otomobille dikkat çekti, sokak yarışları onunla yapıldı, kötü adamlar onunla yakalandı, atılan maceralarda heyecanı o doruğa taşıdı, karizmatik başrol oyuncusu modern plazaların garajından ilk nesliyle çıkarak imrenen bakışları üzerine onunla topladı. Homurdanan motoruyla, yerinde duramayan arka tekerlekleriyle, vahşi at logosuyla Mustang asi ruhların otomobili. Ve şimdi benim garajımda benimle çıkacağı gezinti için bekliyor. Ancak beni bekleyen Mustang otoparktan çıkarken tüm otomobillerin alarmlarını çaldıracak kadar homurdanan bir V8 e sahip değil.

Dikkat ettiyseniz artık yollarda daha fazla Mustang görebiliyoruz bunun sebebi ise son nesliyle Mustang in Avrupa standartlarında 2.3 litrelik ecoboost motorla satılıyor olması.
İlk defa 4 silindirli bir motorla satılıyor üstelik bu motor çevreci ve ekonomik oluşuyla ün yapan yeni nesil bir motor. Bu motorla vahşi Mustang daha sakin bir karaktere bürünüyor. Sakin demek sizi yanıltmasın, Mustang yine Mustang. Hatta bu motorla daha dinamik, daha doğrusu V8 motorun ağırlığı yanında kontrol edilebilirliği daha kolay oldu diyebiliriz.

Mustang Amerika’nın yerli vahşi atlarına verilen isim ki otomobilin logosuda son hız koşan bir at figürü. Ancak otomobile Mustang isminin verilmesinin atlarla ilgisi yok daha doğrusu iki farklı senaryo var. Birincisi gövde tasarımcısının o dönemler Mustang i oluşturmak için yapılan prototiplerden birinin tasarımında yararlandığı bir uçak. 2.Dünya savaşında çok başarılı olmuş P1 Mustang adlı bir Amerikan yapımı savaş uçağı. Tasarımcı Jon Najjar prototip yapımı ardından otomobile uçağın ismini vermeyi teklif etmiş. İkinci senaryo ise Pazar araştırma Müdürünün eşinin kendisine hediye ettiği Mustang adlı kitaptan esinlendiği yönünde.



Tasarımdan bahsetmek gerekirse otomobilin karşısına geçip uzun süre bakışabilirsiniz gördüğüm en iyi tasarımlardan biri. Hiç bir otomobil için “kaslı” tabirini kullanmadım ne ifade ettiği belirsizdi benim için ama bu otomobile bakınca “kaslı” demek artık bir anlam kazandı. Otomobil 4784 mm uzunluğunda. Ve bu uzunluğun 1400 mm si ise kaput.

Ve işte gerçeklerin hayallerden daha güzel olduğu anlardan biri. Bir Mustang’in direksiyonundayım. Küçük aynalar alçak oturma pozisyonu, kocaman bir direksiyon, kısa boyumla her zaman bir spor otomobilde rahat ederken burada kendimi daha da küçük hissettim. Neyse ki direksiyon derinlik ve yükseklik ayarlı, koltuğu en üste aldım yine de yola bakınca yarı yol yarı kaput görüyorum. Ne önemi var ki bir Mustang direksiyonundayım. Malzeme kalitesi öyle dokunmaya kıyamayacağınız cinsten değil yani daha önce bir Mustang kullanmadım ama Amerikan otomobillerinde öncelik sürüş zevkinde burada da durum buna yakın görünüyor. Deri ve gövdeyi saran koltuklarım çok rahat bu koltuklar kışın ısıtmaya sahip oldukları gibi yazında soğutma özelliğine sahipler. Elektronik ileri geri hareket ettirebiliyorum aynı zamanda arka koltuğa geçiş için kullanıldığından sırtım manuel ayarlanıyor. Eşya gözü bakımından şaşırtacak kadar başarılı yani beklentilerim yönünde, hemen vites arkasında el freni yanında iç içe iki kocaman bardaklık var. Tek bardak, telefon, cüzdan ne rahat sığıyor, küçük ama kullanışlı kilitlenebilen bir torpido ve içi bayağı geniş kolçak var. Aynı zamanda direksiyonun sokunda bayağı uzun ince bir çekmece var kartlar vs gibi küçük eşyaları koyabilirsiniz. Kapı içlerinde küçük su şişeleri sığan alanlar var ayrıca. Ön tarafta uzun boylular için bile bolca alan var ama arka koltuklara gelince uzun boylu iseniz rahat oturmanız zor. Başınız cama değecek dizleriniz önde oturanın boyuna göre sıkışacak. Ancak ben ve misafirim benim boylarımda yani 1.60 civarı 4 kişi küçük bir otomobilde olduğu gibi rahatça diz ve baş mesafesi sorunu olmadan seyahat edebildik. Beni asıl şaşırtan 408 litrelik bagajı oldu Mustang in. Tamam yükleme eşiği yüksek ve bagaj girişi biraz dar ama bu otomobile ne kadar eşya sığdırabileceğinize şaşırırsınız. Yani bavulunuzu atıp tatile gidebilirsiniz. Evet o konfora da sahip birazdan değineceğim. Orta konsolda diğer Ford modellerinden tanıdığımız 8” lik dokunmatik ekran bulunuyor. FORD SYNC sistemini buradan kontrol edebiliyorsunuz. Navigasyon özelliğinin yanında akıllı telefonunuzu bağlayabiliyorsunuz. Otomobilde sadece sürüşe odaklanmak istediğinizde direksiyon üzerindeki bir tuşa basarak SYNC sistemine sesli komut vererek klimayı ayarlamak, navigasyona adres söylemek, mesaj yazmak, arama yapmak gibi işleri asistanınıza yaptırabiliyorsunuz. Bu ekrandan ayrıca geri vites kamerasını takip edebiliyorsunuz. Bu ekranın altında şalter şeklinde çok şık tuşlar var bu tuşlarla sürüş modlarını ve direksiyon modlarını kolayca değiştirebiliyorsunuz.

Gösterge panelindeki derinliğin üç boyutlu bir etkisi var ve çok şıklar solda devir sağda km göstergesi var ve Amerikalıların kullandığı mil ölçü birimi de aynı kadranın içinde kullanılmış. Orta kısımdaki 4.2 inçlik yol bilgisayarı ekranında ise hız, gidilen km, kalan km, yakıt tüketimi gibi alışıldık bilgiler yanında çok daha ilginç verilere ulaşabiliyorsunuz mesela şanzıman yağı sıcaklığı  silindir kapağı sıcaklığı, giriş havası sıcaklığı gibi özellikle Trap App diye bir seçenek var burada ivme ölçer, 0-100 hızlanma, 0-100, 0-200  fren performansı ölçer, tur sayacı gibi kısımlar bulunuyor.

İç kısımda her detay çok özenli ve özel bir otomobilde olduğunuzu hissettiren ön önemli görsel detaylardan biri torpido gözü üstünde yani yolcu koltuğu önünde Mustang doğum tarihi yazan gümüş görünümlü plaka bence.

 

Şimdi kullanıma gelelim. Benim test otomobilim turbo beslemeli 2.3 litrelik  ecoboost motorla satılıyor. Gerçi eski homurtuyu sevenler için yine V8 alternatifi var ama bizim misafirimiz Avrupa standartları için üretilen daha sakin versiyon. 2.3 litrelik benzinli motor 317 beygir güç ve 430 Nm tork üretiyor ve yalnızca 6 ileri otomatik şanzımanla satılıyor. Bir Mustang’e göre düşük hacimli gelebilir size ama hem ivmelenmesi hem sesi bu Mustang’e ihtiyacı olan dinamizmi veriyor. Üstelik motorun turbo oluşu alt devirlerde de canlı olmasını sağlıyor. Arkadan itişli olan otomobil çekiş kontrol kapalıysa virajlarda biraz oynamaya izin veriyor. Ama açıksa zaten oldukça güvenli bir şekilde yola tutunuyor.Bir spor otomobilden beklenen öncelikli performans evet ancak Mustang’den hem performans hem de konfor isteyebilirsiniz. Ve o bunu size verebilecek durumda, bunu yapabilmesinin en önemli sebebi bu nesilde bağımsız arka süspansiyon kullanılıyor olması. Otomobilde 4 farklı sürüş modu var. Normal, spor+, pist ve karlı zemin. Vites kolunun önünde şalter tipi düğmelerden basitçe değiştirilebiliyor. Spor+ plus modunda sertleşen ve canlanan tepkilere ek olarak pist modunda çekiş kontrol kapatılıyor. Bu modda otomobil le biraz daha oynayabiliyorsunuz ama yine de tamamen kontrol sizde değil çünkü otomobil tehlike hissettiğinde esp ile otomobili toparlıyor. Ha kontrol tamamen sizde olsun isterseniz o zaman orta konsoldan çekiş kontrol tuşuna uzun basarak tamamen kapatabilirsiniz. Ancak o durumlarda trafiğe kapalı alanda olmanızda fayda var. Aynı şekilde yine bir diğer tuşla direksiyonun sahip olduğu spor, normal, konfor modlarından birine değiştirebiliyorsunuz. Spor modda direksiyon sertleşiyor her hareketi daha net hissediyorsunuz. Yakıt tüketimi efsane çünkü sakin kullandığım zamanda  l0 litrelik bir tüketim gördüm yani bir Mustang’den bahsediyoruz 10 litre nedir. Ama spor ve arada pist modlarını yokladığımda yani Mustang homurtusu duymak istediğimde bu tüketim çok daha yukarılara çıkıyor. Yine ilk kez arka süspansiyonların bağımsız olduğu bir Mustang. Bu şekilde günlük kullanıma uyum sağlıyor. Geçmişiyle bağını da tamamen koparmamış, özel bir otomobil bil içindesiniz ve bunu her detayda görebilir her dokunuşta hissedebilir her gaza bastığınızda duyabilirsiniz, Otomobilin fiyatı 147.000 Dolar.