BIST 9.560
DOLAR 32,50
EURO 34,80
ALTIN 2.487,31
HABER /  GÜNCEL

Korgenerala yolsuzluk davası

Genelkurmay Başkanlığı'nda son dönemde yolsuzlukla mücadele kapsamında açılan davalara bir yenisi daha eklendi. Bu kez iddiaların odağında bir Korgeneral bulunuyor.

Abone ol

Genelkurmay Başkanlığı'nda son dönemde yolsuzlukla mücadele kapsamında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün izniyle açılan davalara bir yenisi daha eklendi. Genelkurmay Askeri Başsavcılığı, 3. Kolordu Komutanı Korgeneral Ethem Erdağı hakkında 8. Kolordu Komutanlığı sırasında inşaat ihalesinde usulsüzlük yaptığı iddiasıyla 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı.

Genelkurmay Askeri Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianameye göre, Erdağı'nın Elazığ'da görev yaptığı dönemde, askeri gizli bölgeye üç ayrı baraka - bina yapılması kararlaştırıldı. Erdağı, eski İhale Kanunu'ndaki "emanet suretiyle yapılacak işler" başlıklı 81. maddeyi işleterek yapılacak işler için ihaleye çıkmadı. Erdağı, bunun yerine maddede öngörülen biçimde işin yapımının teklif usulüyle gerçekleştirilmesini kararlaştırdı. Erdağı, bina yapım işini bu şekilde bir müteahhide verdi.

Parasını alamadı

Müteahhit de bir süre sonra bitirdiği işlerin parasını alamadığını belirterek, mali işlerden sorumlu binbaşı hakkında suç duyurusunda bulundu. Binbaşı da hakkında açılan soruşturmada ödeme yapamayacağını, tek değil üç ayrı bina yapıldığını ve işin ihalesiz verildiğini söyleyince soruşturma Erdağı'na yöneldi. Özkök'ten izin alan savcılık, soruşturmada, teklif usulüyle yapılacak işlerin tek bina için geçerli olabileceğini, ancak Erdağı'nın üç binayı tek bina gibi göstererek İhale Kanunu'ndaki maddeyi işlettiğini açığa çıkardı. Savcılık, işin yapımının başka firmalardan teklif alınmaksızın işi yapan müteahhide verildiğini de saptadı.

Askeri savcılık, bu gerekçelerle Erdağı hakkında "görevi kötüye kullanmak" suçlamasıyla dava açtı. Önümüzdeki günlerde görülmeye başlanacak davada Erdağı'nın 1 yıldan 3 yıla kadar hapsi talep edildi.

Haber: Gökçer Tahincioğlu
Kaynak: