BIST 9.695
DOLAR 32,59
EURO 34,85
ALTIN 2.499,69
HABER /  EKONOMİ

Flo gözünü çizmeye dikti

Avrupa ülkelerinden ünlü markalarını bünyelerine katan Türkiye’nin önde gelen grupları, yeni fırsatlar kolluyor.

Abone ol

Şu an İtalya’da 2 marka ile dirsek temasında bulunan Flo’nun Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ziylan, “2012 Mart ayında Lumberjack’i bünyeye dahil ettik. Artık markanın yüzde 56’ya varan bölümü Türkiye’de üretiliyor. Bu ihracatımıza, markalı ihracatımıza dehşet derecede katkı yapacak. Evvelden 10 liraya ayakkabı yapıyor 11 liraya satıyorduk. Bundan böyle 10 liraya yapıyor 17-18 liraya satıyoruz.” diyor.

Önde gelen erkek giyim markası Süvari de Avrupa'da mağaza bakıyor. Süvari'nin Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Coşkun, Avrupa’da 50-60 mağazalı bir markanın ismini değil de mekânlarını satın alacaklarını bildiriyor.

Avrupa yatırımlarını ve planlarını Cihan ile paylaşan giyim sektörünün aktörleri, satın alacakları markaların katma değerli üretimi ve ihracatı artıracağında hemfikir. Ayakkabı, bot, çanta gibi ürünleri ile bilinen Flo’nun Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ziylan, 2023’te markalı mal ihracatının 20 milyar doları bulacağını belirtirken, “Bu anlamda ya yerli markalarımızı bir yere taşıyacağız ya da varolan dünya markalarını alacağız. Yani paraşütle Avrupa’ya ineceğiz.” ifadelerini kullanıyor. Ziylan, İtalya’da 2 marka ile daha diyalogda olduklarını duyururken, bunların Lumberjack’ten daha büyük operasyonlar olacağını aktarıyor. Daha evvel imalat ve ihracata odaklanan grubun yönünü perakendeye çevirdiğini aktaran Ziylan, şöyle devam ediyor:

“Artık Lumberjack’in yüzde 56’ya varan bölümü Türkiye’de üretiliyor. Bu ihracatımıza dehşet derecede katkı yapacak. Evvelden biz 10 liraya ayakkabı yapıyor, 11 liraya satıyorduk. Şu aşamada 10 liraya yapıyor, 17-18 liraya satıyoruz. Markalı mal satma önemli. Evvelden fason üretiyor, kendi markamızla faaliyet yürütüyorduk. Lumberjack üretimimiz, 2013 ihracat oranlarını da artıracak. 2012 rakamını yüzde 50 geçeceğiz. O rakam 10 milyon civarında vardı. Bu rakamı katladığımızda şaşırılmasın. Temelinde markalarımız otursun güçlü büyümeler elde edileceği ortada."

Erkek giyim markası Süvari’nin Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Coşkun da bölge ülkeleri kadar Avrupa’ya da önem verdiklerini beyan ederken, şunları kaydediyor:

“Avrupa'da 50-60 mağazalı bir marka alacağız. Ama biz bu markanın adını değil mekânlarını, mağazalarını satın alma derdindeyiz. Bir ülkede değil, 4-5 ülkede 10’ar ya da 15’er mağazası olan marka ile ilgileniyoruz. Umut ediyorum bu satın alma 2015’te tamamlanacak. Avrupa’da bunalımın ardından kira ve hava rakamları geriliyor. Maliyetler iniyor. Bu dengenin oturmasına odaklanıyoruz."

Markaları çatısı altında bir araya getiren Birleşmeş Markalar Derneği (BMD)'nin Başkanı Hüseyin Doğan, dünya markalarının Türk şirketlerinin bünyesine katılmasının önemine dikkat çekiyor. Doğan, "Türkiye’den markalar, diğer ülkelerde marka arayışında. Dolayısıyla dünyanın önemli markaları şirketlerimize ‘markalarımızı satın alın, ortak olun’ teklifi ile geliyorlar. Bu memnuniyet verici.” diyor. Doğan, markalı ekonominin 2023 için belirlediği 20 milyar dolar ihracat hedefini satın almalarla yakalayabileceğini savunuyor.

TEKSTİL VE AYAKKABI SEKTÖRÜ 2013’TEN UMUTLU

Geçen sene önemli oranda daralan iç talebe rağmen satışlarını artıran tekstil ve ayakkabı sektörleri, 2013’ten umutlu. BMD Yönetim Kurulu Başkanı Doğan, geçen senenin Türkiye adına kötü geçmediğini belirterek, güçlüklere rağmen tekstil sektörünün büyüdüğünü vurguluyor. Ramsey ve KİP’i bünyesinde bulunduran Gurmen Group’un Genel Müdürü de olan Hüseyin Doğan, “Türkiye’nin 2013 için belirlediği büyüme hedefi yüzde 4. İç talepli büyümenin yüzde 2 olacağı tahmin ediliyor. Bütün bunlar perakendeye ve markalarımıza ivme katacaktır.” yorumunu yapıyor.

Ekonomi adına bu seneden ümitvar olan Süvari Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Coşkun da Türkiye’nin 2009, 2010 ve 2011’de önemli oranda büyüdüğünü, 2012’de daha temkinli bir ekonomiyi temel aldığından söz ediyor. Coşkun, sektör ve satışlar ile ilgili olarak şu açıklamalarda bulunuyor:

"2012 itibari ile ileri pek çok ülkeden daha iyi bir büyüme rakamı yakaladık. Bu temkinli ortamda büyüyen şirketler, çok büyüyen şirketler var. Biz Süvari olarak 2012’yi yüzde 20 büyüme ile kapattık. 2013’te de çıtayı büyüttük. Bu sene yüzde 30’un altına inmemek kaydı ile büyüme planlıyoruz. Dışarıda 28 mağazamız, 2 bayiimiz var. Bu sene ilk olarak mağazaların yüzde 65’ini dışarıda, 35’ini içeride açamayı hedefliyoruz. Dışarının ağırlığı gelecek senelerde de artarak devam edecek. Markalarımızın Türkiye’de büyümesi kafi oranlara geldi. Güçlü büyümeler bundan böyle olmayacak. Bundan sonra ülkenin milli geliri oranında büyümeler göreceğiz. Onun için gözümüz, kulağımız dışarıda."

FLO YÜZDE 30 BÜYÜMEYİ HEDEFLİYOR

Flo Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ziylan da bu kış havalar sıcak olsa da bot ve çizme satışlarının kötü geçmediğine işaret ediyor. 2012’de yüzde 18 açığa açıkta büyüme, yüzde 30 genel büyüme elde ettiklerinin altını çizen Ziylan, sözlerini şöyle tamamlıyor:

"Bunlar dünya normlarına göre dehşet rakamlar. Şirketler, bu ortamda yüzde 2 büyümeyi dahi çok önemli görüyor. Bizim hedefimiz yüzde 18 miydi? Değildi, yüzde 25 idi. Ama yüzde 18 bile kendi başına çok önemli. Benzer hedefleri 2013 için koyduk. Bu sene için yüzde 30 genel büyüme planlıyoruz. Bir şirketin yüzde 30 büyümesi dehşet. Bu şirketimizin ve elemanlarımızın iştahını ortaya koyuyor."