BIST 9.722
DOLAR 32,54
EURO 34,93
ALTIN 2.423,22

Film değil gerçek

Film değil gerçek

Türkiye’de 'ölümcül tuzak' adıyla vizyona giren 'the hurt locker' filmi oscar’lardan zaferle döndü. hem en iyi film hem de en iyi yönetmen ödüllerini evine götüren film sinema eleştirmenlerinden övgü toplasa da gerçekleri çarpıttığı gerekçesiyle amerikalı askerlerin eleştirilerine maruz...

Film değil gerçek

Türkiye’de 'Ölümcül Tuzak' adıyla vizyona giren 'The Hurt Locker' filmi Oscar’lardan zaferle döndü. Hem En İyi Film hem de En İyi Yönetmen ödüllerini evine götüren film sinema eleştirmenlerinden övgü toplasa da gerçekleri çarpıttığı gerekçesiyle Amerikalı askerlerin eleştirilerine maruz kaldı.

Foreign Policy dergisi de okurlarına gerçek “hurt locker”ın nasıl bir şey olduğunu gösteren bir foto analiz yayımladı. Çeşitli ajanslardan ünlü savaş fotoğrafçılarının çalışmalarından bir seçki hazırlayan dergi, gerçek bomba imha ekiplerinin hayatındaki gerçek patlayıcıları okurlarına tanıttı.

Film değil gerçek

Yol kenarlarına yerleştirilen bombalar uzun bir süre boyunca Irak’ta isyancıların bir numaralı silah tercihi oldu. Son zamanlarda Afganistan’daki kullanımları da artıyor. Bu bombaların yarattığı tehditten kurtulmak için de seçkin patlayıcı uzmanlarından oluşan bomba imha ekipleri göreve çağırılıyor. Hafta başında dağıtılan Oscar’larda en iyi film ödülünü alan “The Hurt Locker” da Bağdat’ta görev alan bu ekiplerden birinin hikayesini anlatıyor. Eleştirmenler filmin, askerleri heyecan delisi isyankarlar olarak göstererek ve çatışmalarla ilgili tutarsız bilgiler vererek gerçeği çarpıttığını düşünüyor.

Kuzey Irak’ta 6 Ekim 2009’da çekilmiş bu fotoğrafta bomba imha uzmanı Iraklı bir asker, bir yol kenarı bombasına müdahale tatbikatında koruyucu kostümünü giymiş halde görünüyor.

Film değil gerçek

Irak Savaşı’nın en şiddetli olduğu dönemler olan 2006 ve 2007 yıllarında ABD’nin kayıplarının yüzde 60’ı yol kenarı bombalarından kaynaklanıyordu. O dönemde Afganistan Savaşı’nı pek umursayan yoktu. Afganistan’da 2003 yılında 81 vaka tespit edilirken, son yıllarda hızlı bir artış oldu. 2007’de görülen 2 bin 718 olayda 2 bin 293 kişi hayatını kaybetti. 2009 yılında ise 7 bin 228 vaka tespit edilirken 6 bin 37 kişi hayatını kaybetti.

2009 yılının ortalarında Afganistan’daki can kayıplarının yüzde 75’i eski askeri mühimmat yerine evde bulunan malzemelerle yapılan yol kenarı bombalarından kaynaklanıyordu. ABD ordusu bu duruma cevaben saldırıya geçti. Bağdat’ta Ekim 2005’te çekilen bu fotoğrafta ABD’li bir bomba imha ekibi yol kenarındaki bir bombayı etkisiz hale getirmek için bir robot kullanırken görülüyor.

Film değil gerçek

ABD ordusu bomba imha ekiplerinin eğitimi ve bombaları etkisiz hale getirmek için kullanılan robotlar için milyarlarca dolar harcıyor. Amerikan malı, patlamalara dayanıklı 24 tonluk Buffalo Mine Protected türü araçlara da önemli paralar yatırılıyor. “The Hurt Locker” filminde kullanılan Humvee adlı araçların aksine ekipler artık toprağa gömülü bombaları bulmak için her biri yaklaşık 1 milyon değerindeki bu araçları kullanıyor.

Bu büyük araçlar açık hedef durumunda. Bomba imha uzmanı olmak tehlikeli bir meslek olsa da ölen uzmanların pek çoğu işlerini yaparken değil konvoylarla yolculuk ederken patlayan bombalar yüzünden hayatlarını kaybediyor. Afganistan’da 21 Mart 2009’da çekilen bu fotoğrafta, ABD Deniz Piyadelerinden bir uzmanı Taliban’ın Afganistan’da Baqwa civarlarında bir yola yerleştirdiği bombayı imha ediyor.