BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,85
ALTIN 2.432,60
HABER /  GÜNCEL

Filistinli bakanın ölüm nedeni aydınlanmadı

Dün hayatını kaybeden Ziyad Ebu Ayn son yolculuğuna uğurlandı. Filistinliler Ayn'ın İsrail askerlerince darp edildiğini ve atılan gazdan zehirlendiğini söylüyor. İsraillilere göre ise bakanın ölüm nedeni geçirdiği stres kaynaklı kalp krizi.

Abone ol

Dün Batı Şeria'da düzenlenen bir gösteride İsrail askerlerinin müdahalesi sonrası hayatını kaybeden Filistinli Bakan Ziyad Ebu Ayn bugün Ramallah'da askeri törenle toprağa verildi. Tabutu Filistin bayrağına sarılan Ebu Ayn'ın ölüm nedeni ile ilgili olarak ise taraflardan farklı açıklamalar geldi.

55 yaşındaki Ayn'ın otopsisine katılan İsrailli ve Filistinli yetkililer bakanın kanamadan kaynaklanan damar tıkanıklığı sonucu öldüğünü doğruladı. Ancak kanamanın Filistinliler darptan, İsrailliler stresten kaynaklandığını söylüyor.

Filistinli baş patalojist Sabır Alul bakanın ölümünün doğal nedenlerden kaynaklanmadığını söyledi.

Alul "Ölüm sebebi darp, doğal sebepler değil. Ölüm nedeni kalbe yeterli kanın gitmemesi ve bunun sebebi de üzüntü ve stresin yarattığı travmadan dolayı koroner damarda iç kanamaya yol açması" dedi.

Filistin kabinesinin üyelerinden Hüseyin El Şeyh de bakanın "darptan, biber gazı solumaktan ve tıbbi yardımın gecikmesinden dolayı" öldüğünü belirtti. El Şeyh İsrail güçlerinin bakanın hastaneye yetiştirilmesine engel olduğunu iddia etti.

İsrail kaynakları ise Ebu Ayn'ın zaten kalp sorunları olduğunu ve stres nedeniyle kalp krizi geçirdiğini söylüyor.

Zeytin ağacı dikmek için gitmişti

Ziyad Ebu Ayn, Filistin Özerk Yönetimi'nde İsrailli yerleşimciler konusunda sorumlu olan bakandı.

Ebu Ayn birçok kişiyle birlikte zeytin ağacı dikmek için gittiği Turmos Aya'da İsrail askerleri ile karşı karşıya gelmişti.

Görüntülerle bakanın askerlerle yaşanan itiş kakışta en önde olduğu ve askerlerden biri tarafından boynundan yakalanarak itilip hırpalandığı görülüyor. Asker protestoclara müdahale ediyor, biber gazı sıkıyor.

Olay yerinde fenalaşan bakan, ambulansla hastaneye yetiştirilmeye çalışılırken yolda hayatını kaybetmişti.

Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, "Ebu Ayn barbarca bir saldırı sonucu şehit olmuştur" derken, İsrail Savunma Bakanı Moşe Yalon bakanın ölümünden dolayı üzgün olduklarını söylemişti.