BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Filistin'de birlik hükümeti dağıldı

Başbakan Rami Hamdallah hükümetinin istifasını Filistin lideri Mahmud Abbas'a sundu. Abbas El Fetih'in hükümetten çekilmesi gerektiğini söylemişti. Hamas ise tek taraflı biçimde hükümetin dağıtılamayacağını ifade ediyor.

Abone ol

Birlik hükümetinin Başbakanı Rami Hamdallah, hükümetinin istifasını Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'a sundu.

Başbakan Rami Hamdallah hükümetinin istifasını Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'a sundu.

Abbas, Hamas'ın El Fetih'e Gazze'de faaliyet izni vermediğini belirterek El Fetih'e bu şartlar altında hükümnetin devam edemeyeceğini söylemişti.

Hamas, Filistin'de ulusal birlik hükümetinin tek taraflı feshine karşı çıkıyordu.

Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, "Hamas, tüm taraflar anlaşmadan hükümette tek taraflı yapılacak bir değişikliği reddediyor" dedi.

Sami Ebu Zuhri, "Kimse bizi herhangi bir değişiklik hakkında bilgilendirmedi, ulusal birlik hükümetinde yapılacak bir değişiklikle ilgili olarak bize danışmadı. El Fetih tek başına hareket etti" diye konuştu.

Birlik bir yılda dağıldı

7 yıl süren ayrı yönetimlerin ardından El Fetih ve Hamas 2014'te birlik hükümeti kurarak, Batı Şeria ile Gazze'yi birlikte yönetecekleri konusunda anlaşmışlardı.

Ancak pratikte Abbas hükümeti Gazze'yi yönetmeyi başaramadı. Hamas kontrolündeki bölge, geçen yaz İsrail'le süren 50 günlük savaş sonunda büyük bir yıkıma uğramıştı. Ramallah hükümetinin Gazze'de etkin olamaması, bölgenin yeniden yapılandırılması sürecini de yavaşlatmıştı.

Yeni kurulacak hükümette Hamas'ın yer alıp almayacağı ise henüz bilinmiyor.