BIST 9.715
DOLAR 32,55
EURO 34,92
ALTIN 2.429,75
HABER /  GÜNCEL

Fildişi Sahilinde seçim ardından kriz

Batı Afrika ülkesinde yapılan seçimi kimin kazandığı konusunda anlaşmazlık var. Dünya liderleri muhalefet liderine destek veriyor, ordu eski başkana.

Abone ol

Fildişi Sahilinde seçim ardından siyasi kriz patlak verdi

Batı Afrika ülkesi Fildişi Sahili geçtiğimiz pazar günü yapılan son tur seçim ardından, siyasi krize sürüklendi.

Önce Merkez Seçim Komisyonu, seçimi muhalif lider Alassane Ouattara'nın kazandığını ilan etti ancak Anayasa Konseyi bu kararı geri çevirerek, seçimi Cumhurbaşkanı Laurent Gbagbo'nun kazandığını açıkladı.

Dünya liderleri, Ouattara'ya desteklerini ilan edip, seçimin gerçek galibinin Ouattara olduğunu ileri sürdü.

ABD Başkanı ile Fransa Cumhurbaşkanı, seçim ardından zaferini ilan eden Ouattara'yı kutladı ve Gbagbo'ya halk iradesini kabul etmesi çağrısında bulundu.

Obama, yazılı açıklamasında ''zaferinden dolayı'' Alassane Ouattara'yı kutladı ve Gbagbo'dan ''sonucu tanımasını ve saygı duymasını'' istedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de, Gbagbo'dan ''halkın iradesine saygı duymasını'' istedi ve seçilmiş başkan Ouattara'yı kutladı.

Bu iki liderin açıklamalarına Birleşmiş Milletler ve Batı Afrika Bloğu da destek verdi ve Gbagbo'ya yenilgiyi kabul etme çağrısı yaptı.

Ancak Fildişi Sahilleri'nde cumhurbaşkanlığı seçiminin galibi olduğu açıklanan Laurent Gbagbo bugün yemin ederek yeni dönem için görevini sürdüreceğini ilan etti.

Bu arada Fildişi Sahilleri Genelkurmay Başkanı General Philippe Mangou, devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı ilan edilen Gbagbo ile birlik olma sözü verdi.

Diğer üst düzey subaylarla birlikte Gbagbo'yu ziyaret eden Mangou, cumhurbaşkanına, istediği herhangi bir görevi yerine getirmeye hazır olduklarını söylediklerini kaydetti.

Fildişi Sahilleri Başbakanı ve ülkedeki isyancı hareketin eski lideri Guillaume Soro ise cumhurbaşkanlığı seçiminde daha önce Ouattara'nın galip ilan edildiği seçim sonuçlarını tersine çevirmenin, 2002-2003 yıllarındaki savaştan bu yana bölünmüş olan ülkenin birleşmesini tehlikeye soktuğunu bildirdi.

Muhalif lider Ouattara'nın da ayrı bir yemin töreniyle kendi başkanlığını ilan edeceği söyleniyor.