BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,73
ALTIN 2.497,16
HABER /  GÜNCEL

FETÖ'nün İstanbul'daki "ana darbe" davasında karar!

İstinaf Mahkemesi, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin İstanbul'daki "ana darbe" davasında 14 sanığa verilen hapis cezalarını onadı.

Abone ol

FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin İstanbul'daki "ana darbe" davasında 14 sanığa verilen hapis cezalarına İstinaf Mahkemesi onama kararı verdi.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar eski Tuğgeneral Eyyüp Gürler, Tümgeneral Fethi Alpay, Tuğgeneral Özkan Aydoğdu, Kurmay Binbaşı Murat Yanık ve Kurmay Albay Muzaffer Düzenli'yi, Akademi Komutanı Korgeneral Tahir Bekiroğlu ile Deniz Harp Okulu Komutanı olan Tümamiral Mesut Özel'e yönelik "cebir tehdit veya hile kullanmak suretiyle kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçunu işledikleri gerekçesiyle toplam 24'er yıl hapis cezası verdi.

Gece vakti konut dokunulmazlığı ihlali

Bu sanıkları "cebir ve tehdit kullanmak suretiyle gece vakti konut dokunulmazlığının ihlali" suçundan 9'ar yıl hapis cezasına çarptıran mahkeme heyeti, olay tarihinde kaçırılmaya teşebbüs edilen 15 Temmuz'da 1. Ordu Komutanı olan Orgeneral Ümit Dündar'a yönelik "gece vakti konut dokunulmazlığı ihlali" suçundan 6'şar yıl 18'er ay hapse mahkum etti.

Dogan Şirketler Grubu'na baskını

Mahkeme heyeti, aynı sanıkları, Dogan Şirketler Grubu ve Casper Bilgisayar Sistemleri AŞ'ye yönelik de "cebir kullanılmak suretiyle ve gece vakti iş yeri dokunulmazlığının ihlali" suçunu işledikleri gerekçesiyle 27'şer yıl hapis cezası verdi.

Köprüler ve havalimanlarındaki darbe teşebbüsü

Mahkeme heyeti, bu sanıkları 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Atatürk Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı'nı işgal ettikleri gerekçesiyle "hava ulaşım araçlarının kaçırılması veya alıkonulması" suçundan 35'er yıl hapis cezasına çarptırdı.

Bu 5 sanık hakkında Dijital Platform Teknoloji Hizmetleri AŞ ile Doğan Şirketler Grubu'na yönelik "haberleşmenin engellenmesi" suçundan da 13'er yıl 4' er ay hapis cezası veren mahkeme heyeti, bu sanıkların yargılama sırasında pişmanlık göstermedikleri gerekçesiyle cezalarında indirime gitmedi.

Köprüleri ve havalimanını işgal eden sanıklar

Mahkeme heyeti, ayrıca sanıklar eski Kurmay Albay Mehmet Kapan ve Kurmay Yarbay Fatih Karakaya'ya, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ile Fatih Sultan Mehmet köprülerini işgal ettikleri, Sabiha Gökçen Havalimanı'nı da işgal teşebbüsünde bulundukları gerekçesiyle, "kara ve hava ulaşım araçlarının kaçırılması veya alıkonulması" suçlarından 12'şer yıl hapis cezası verdi.

Sanık Kurmay Yarbay Şakir Çınar da Sabiha Gökçen Havalimanı'nda gerçekleşen eylemine yönelik "hava ulaşım araçlarının kaçırılması veya alıkonulması" suçundan 9 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Eyyüp Gürler, Fethi Alpay, Özkan Aydoğdu, Murat Yanık ve Muzaffer Düzenli, Müslüm Kaya, Nebi Gazneli, Mehmet Kapan, Fatih Karakaya, Sadık Cebeci hakkında "kamu hizmetlerinden yararlanma hakkının engellenmesi" ve "siyasi hakların kullanılmasının engellenmesi" suçlarından kamu davası açılmışsa da, bu eylemlerin "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" suçunun içerisinde eridiği gerekçesiyle bu suçlardan ayrı ayrı hüküm kurulmasına karar verildi.

Yargılama giderlerinin de 14 sanıktan ayrı ayrı alınarak hazineye verilmesine hükmeden mahkeme heyeti, takdir edilen 4 bin 360 liralık vekalet ücretinin 14 sanıktan alınarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, İlhan Varank ve Erol Olçuk'un ailelerinin de aralarında da bulunduğu 72 ayrı kurum ve şehit yakınına verilmesini kararlaştırdı.