BIST 9.459
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.487,54
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Ferrarinin tercihi Supsan

Dünyanın önemyi markalarından Ferrari’nin tedarikçileri arasında Türkiye’den Supsan da yer alıyor.

Abone ol

Supsan, 2002 yılından bu yana Ferrari otomobilleri için supap üretiyor. Ferrari, otomobillerinin motorunun verimli ve uzun ömürlü olması açısından büyük önem taşıyan supaplar için Supsan’ı, hassas üretim ve kontrol yöntemleri nedeniyle tercih ediyor.

5 Nisan 2007, İstanbul; Türkiye’nin en büyük motor supabı, supap gaydı ve tırnak üreticisi Supsan, 2002 yılından bu yana Ferrari’ye ürün tedarik ediyor.
Ferrari motorları yüksek beygirli ve yüksek sıkıştırmalı motorlar olduğu için, kullanılan supapların konvansiyonel motor supaplarına göre daha nitelikli olması gerekiyor. Bu supapların son derece hassas olan üretim süreçlerinde, kontrol sistemleri büyük bir titizlikle uygulanıyor. Ferrari’nin Supsan’la uzun süreli işbirliğinin temelinde, otomobil motorlarında kullandığı supap standartlarının karşılanabilmesi bulunuyor.

Supaplar, otomobiller için kalp kapakçıkları kadar önem taşıyor. Emme supabı motorun içine hava yakıt karışımının girmesi sırasında açılıyor. Egzoz supabı ise, yanma sonrasında oluşan egzoz gazlarının motordan atılması sırasında açılıyor. Motorun içindeki çalışma esnasında supaplar sürekli açılıp kapandıkları için yüksek vuruntuya ve yüksek sıcaklığa maruz kalıyor. Bu nedenle supapların uygun malzeme, uygun ısıl işlem ve uygun kaplama ile üretilmesi gerekiyor. Supaplardaki bir hata tüm motorun bozulmasına yol açabiliyor.

Ferrari ile 5 yıla dayanan iş ortaklıklarının uluslararası alanda daha fazla rekabet gücü elde edebilmeleri açısından önemine değinen Supsan Genel Müdürü Salih Alson, şunları söyledi:

“1973 yılında başladığımız üretim faaliyetlerimizle, bugün itibari ile her türlü içten yanmalı motor supabı, supap gaydı ve tırnakta Türkiye’nin en büyük imalatçısı konumuna ulaştık. Bugün yüzde 50 pazar payıyla sektörün lideriyiz. Ferrari ile 2002 yılında başlayan iş ortaklığımız, yurtdışında sahip olduğumuz büyüme ve rekabet potansiyelinin bir göstergesidir. 2010 yılında Türkiye ve Avrupa pazarlarına 10 milyon adedin üzerinde supap pazarlayan bir kuruluş olmayı hedefliyoruz. Ferrari ve diğer otomotiv üreticilerinin yüksek müşteri memnuniyeti ile hedefimize ulaşacağımıza inanıyoruz.”

Ferrari dışında Supsan’ın supaplarını kullanan otomotiv devleri arasında Fiat, Ferrari, Iveco, Peugeot, Renault, Auto Dacia, Nissan, Ford, Volkswagen, JCB, DAF ve Volvo Penta, Daimler Chrysler, General Motors, Ford Motor Company, John Deere, Detroit Diesel ve Manley bulunuyor. Supsan’ın Türkiye’deki müşterileri ise Ford, Otosan, Oyak-Renault, Powertrain, Tofaş, Türk Traktör, Uzel, Anadolu Isuzu, Otoyol, Tümosan, Başak Traktör, Pancar Motor, Anadolu Motor, BMC, Yavuz Mühendislik, New Holland Trakmak, Otokar, Temsa, DAF-Tırsan ve Karsan.