BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,90
ALTIN 2.437,26
HABER /  GÜNCEL

Eve, hayata ve siyasete dönüş olacak

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, çözüm sürecinin eve, hayata ve siyasete dönüşü de kapsadığını ve seçimden bağımsız yürüdüğünü söyledi.

Abone ol

Çözüm sürecinde yeni bir dönemece girilirken, çözüm sürecinin koordinatörü Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, "hayata, eve, siyasete dönüş" yolunda gelinen nokta ve atılacak adımları anlattı.

Atalay, Sabah gazetesine yaptığı açıklamada, "Çözüme mecburuz. Bu partiler üstü bir konu. Sivil örgütler ve medya bizim için çok önemli. Bu desteğin devamını bekliyoruz" diye konuştu. Toplumsal zeminin yeni döneme hazır olduğunu vurgulayan Atalay, şu mesajları verdi:

REHABİLİTASYONDA 9 ADIM

Güvenlikçi yöntemler değil, demokratik adımlar devrede. Çözüm Yasası'nın ikinci maddesinde de belirtiliyor. Toplumsal bütünleşme için siyasi, hukuki, sosyal, ekonomik, psikolojik, kültür, insan hakları, güvenlik ve silahsızlandırma alanlarında ve bunlarla bağlantılı adımlar atılacak. Kamu Güvenliği Müsteşarlığı'nca yürütülen araştırmalar var. Altyapıyı belli oranda çalıştık. Hızlandıracağız.

TAKVİMLİ YOL HARİTASI

Eve dönüş için eş zamanlı bir takvim işletilecek. Toplumsal zeminin buna hazır olması çok önemli. Bütün taraflar barış istiyor. Takvimli bir yol haritası hazırlıyoruz. Evlerine, normal hayata dönmeleri için çalışıyoruz. Eylem planımızda, 'şu tarihe kadar şunlar yapılacak' diyeceğiz.

HEDEF SİLAHLARI BIRAKMA

Çözüm sürecinin yasal olarak adı konuldu. Parlamento devreye giriyor. Şu yasa hükümete de görevler veriyor. Kurumlar, kişiler görevlendirilecek. Yeni yasal hazırlıklar yapılacak. Temel hedef örgüt mensuplarının silah bırakmasıdır.

TOPLUM HUZUR İSTİYOR

Diyarbakır'daki annelerin çığlığı yankı buldu. Dağdaki çocuklarının dönmesi için sesini yükselttiler. Bugün Yozgat da, Şırnak da 'barış' diyor. 'Bu çocuklar gelsin' diyor.

ARACI YOK, DİREKT GÖRÜŞÜYORUZ

Süreç seçimlerden bağımsız yürüyor. Diyarbakır'da yapılan çalıştay önemli bir adımdı. 'Hayata, eve, siyasete dönüş' için çalışıyoruz. Sonuca götüren adımlar atacağız. Orada da söyledim, devlet geçmişle hesaplaştı. Özgüvenle yola devam ediyoruz.

GÜVENLİKÇİ YAKLAŞIM BİTTİ

Güvenlikçi yöntemlerle değil demokratik adımlarla yaklaşım söz konusu. Normalleşme sürecini kalıcı hale getirmek için çalışıyoruz. Süreci aracısız, açık, şeffaf bir şekilde yürütüyoruz.

ŞEHİT AİLELERİNDEN DESTEK

Her kesim barış, huzur istediği için yeni adımlarda büyük zorluk çekmeyeceğiz. Son iki yıldır can kaybı yaşanmıyor, bölgede huzur var. Şehit aileleri de dâhil toplumun tüm kesimlerinden destek alıyoruz. Artık 'şehit gelmesin' diyorlar. Kardeşlik içinde yaşayan bir Türkiye istiyorlar.

ZAMAN AYARLI SİLAHSIZLANMA

2015'le birlikte hayata geçirilecek yol haritasının ayrıntılarını SABAH duyurmuştu. Buna göre, Kandil'in tahliyesi ile Mahmur'un da aralarında yer aldığı 8 kampın boşaltılması eş zamanlı yürütülecek. Silahlı eylemlere katılmayan, hakkında arama kararı bulunmayan, suça karışmamış örgüt üyeleriyle, Avrupa'da ve Kuzey Irak'ta yerleşik isimlere Türkiye'ye dönüş kapısı açılacak. Siyasi, hukuki adımlara paralel olarak, silahsızlandırma alanları belirlenecek. Zaman esaslı silahsızlanma süreci işleyecek. Silahların teslimi birinci adımın önceliği olacak. Bunun için hukuki zemin hazırlanacak. Suça karışmayanların dönüşü için 1 yıl, Avrupa'dakilerin dönüşü için 2 yıl, kırmızı bültenle aranan örgüt yöneticileri içinse 3 yıllık bir takvim öngörülüyor.