BIST 10.300
DOLAR 32,27
EURO 34,76
ALTIN 2.408,32
HABER /  GÜNCEL

Eşcinsel rahip Vatikan'daki görevinden alındı

Krysztof Charamsa adlı rahibin Vatikan'daki görevine, eşçinsel olduğunu açıklamasının ardından son verildi. Rahip Kilise'nin 'çağ dışı yaklaşımına' meydan okumak için eşcinsel olduğunu açıkladığını söyledi.

Abone ol

Rahip Keysztof Charamsa sevgilisi Eduard ile Roma'da basına açıklama yaptı.

Rahip Krysztof Charamsa'nın eşcinsel olduğunu açıklamasına, Katolik Kilisesi'nin yönetim merkezi Vatikan sert tepki verdi.

Açıklamayı "çok ciddi ve sorumsuzca" olarak niteleyen Vatikan, rahibi yönetimdeki ve ilahiyat fakültelerindeki görevlerinden aldı.

Rahip, Vatikan'da kilise doktrinini savunmakla yükümlü bir konseyde görev yapıyordu.

Polonya doğumlu 43 yaşındaki rahip, Katolik Kilisesi'nin eşcinselliğe yönelik "çağdışı" yaklaşımına meydan okumak için kimliğini açıkladığını söyledi.

İlişkisinin olduğunu ve kimliğiyle gurur duyduğunu belirten Charamsa, "Bu itirafı tüm eşcinsel rahip arkadaşlarıma adıyorum. Birçoğunun bugün benim yaptığımı yapacak cesareti gösteremeyeceğini bilsem de onlara mutluluk diliyorum" dedi.

Charamsa'nın açıklamayı Vatikan'da yarın aile konusunun görüşüleceği Kilise Meclisi (Synod) toplanmasına bir gün kala yapmasını Vatikan "sorumsuzluk" olarak niteledi.

Synod Kilise'nin evlilik, boşanma, kürtaj ve eşcinsel birliktelikleri gibi ailevi konulardaki öğretilerini gözden geçirmek için düzenleniyor.

Katolik Kilisesi'nin yönetim merkezi Vatikan'ın tepkisine rağmen, Katolik Kilisesi lideri Papa Francesco'nun eşcinsellik konusuna Kilise'nin genel öğretisinden daha yumuşak yaklaştığı biliniyor.

Kilisenin eşcinsellere yönelik yaklaşımında da Para Fancesco'nun göreve geldiği Mart 2013'ten sonra az da olsa bir değişim gözlemlenmişti.

Geçen yılki Synod'un ilk raporunda eşcinsellik için "günah" tabiri kullanılmamıştı.

Kilise doktrininin dışına çıkarak "Ben kimim ki eşcinselleri yargılayayım" demesiyle hatırlanan Papa Francesco'nun, geçen haftaki ABD ziyaretinde eşcinsel bir çiftle görüştüğü de ortaya çıktı.

Papa 23 Eylül'de Washington'daki Vatikan Büyükelçiliği'nde eski öğrencisi Yayo Grassi ve erkek arkadaşı Iwan Bagus ile bir araya geldi.