BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,60
HABER /  DÜNYA

Esad Türkiye'nin gözünü mü boyadı?

Suriye ordusunun Hama'dan çekildiği iddia edilirken, bugün gelen bir haber şaşırttı!

Abone ol

Suriye ordusunun Hama'dan çekilmeye başlaması, Davutoğlu ile Esad arasında dün yapılan görüşmenin ilk yansıması olarak yorumlandı. Ancak ordunun gün içinde yeni yerlere girdiği haberleri gelirken, son gelişme ise İdil'in de boşaltıldığı yönünde.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun dün Şam'da Beşşar Esad'la yaptığı görüşmenin meyvelerine vermeye başladığı yönündeki açıklama, Başbakan Erdoğan'dan gelmişti.

Erdoğan, Suriye ordusunun çok sayıda protestocunun öldüğü Hama'dan çekilmeye başladığını söylemiş ve bölgeye bir basın turu yapılacağı belirtilmişti.

Bunun yanında, Suriye ordusunun Türkiye sınırı yakınındaki iki köye girdiği, Humus'ta 11 kişinin öldüğü yönünde haberler gelirken, son gelişme ise, askerlerin Davutoğlu'nun ziyareti sırasında girdiği İdlib bölgesinden çekilmeye başlaması oldu.

Başbakan Erdoğan, Hama'dan çekilmeye ilişkin  'mesajımız tankları çekti' derken, Davutoğlu'dan da   'Esad ilk adımı attı' yorumu geldi.

Ancak görgü tanıklarının ifadelerine göre, Suriye askerleri bugün Türkiye sınırına 30 kilometre uzaklıkta bulunan Taftanaz ile Sermin köylerine girdi ve operasyonda bir kadın yaşamını yitirdi.

İDLİB BOŞALTILIYOR

Esad'ın son hamlesi ise, Davutoğlu'nun Şam ziyareti sırasında soğuk rüzgarların esmesine neden olduğu belirtilen İdil'le ilgili oldu.

Esad - Davutoğlu görüşmesi sırasında, ordunun Türkiye sınırına yakın olan bu kente girdiği belirtilmişti. Suriyeli yetkililer bugün bu bölgeye basın gezisi düzenledi. Gazeteciler de, otuz kadar askeri personel taşıyıcı ve on kadar askeri kamyonun, kentinbirkaç kilometre güneyindeki Ariha'dan çekilmekte olduğunu kaydettiler.

Bir askeri yetkili, Suriye askerlerinin İdlib'e ve bölgesine kent sakinlerinin çağrısı üzerine girdiğini, hedeflerinin sabotajcıları ve silahlı grupları yakalamak olduğunu belirterek, "Görevlerini yerine getiren askerler kışlalarına dönüyorlar" dedi.

ABD UMUDU KESTİ

Tüm bu gelişmelerin yanında, ABD yönetiminin dünkü zirvenin ardından tavrı değişmeyen   Esad'dan umudunu kestiği belirtildi.

Askeri operasyonların devam etmesi üzerine Esad'a 'yönetimi bırak' çağrısı yapabileceği bildirililen ABD'den yeni yaptırım kararları da geldi.

Kuzey Kore'ye mali hizmet sunduğu suçlamasıyla Suriye'nin devlet kontrolündeki bu en büyük bankası Commercial Bank of Syria'ye yaptırım kararı alan Obama yönetimi, bu bankanın ABD'deki para ve malvarlıklarını donduracak ve Amerikan şirket ile vatandaşlarına bu banka ile iş yapmalarını yasaklayacak.

Amerikan Hazine Bakanlığı'ndan yayınlanan açıklamada, yaptırımların bu bankaya bağlı Syrian Lebanese Commercial Bank'ı da hedefleyeceği belirtildi.

GSM OPERATÖRÜNE DE YAPTIRIM

ABD ayrıca rejime verdiği destekten ötürü Devlet Başkanı Beşar Esad'ın kuzeni Rami Mahluf'a ait Suriye'nin en büyük mobil telefon operatörü Syriatel'e de yaptırım uygulayacağını açıkladı.

ABD geçen mayısta Suriye rejimi ve destekçilerine, muhaliflerin gösterilerine kanlı müdahalesinden ötürü Devlet Başkanı Esad'da başlayarak yaptırım kararı almıştı.