BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,84
ALTIN 2.508,91
HABER /  GÜNCEL

Esad seferberlik çağrısı yaptı

Suriye lideri Esad, silahlı muhaliflerin El Kaide üyesi olduğunu iddia etti. Muhalefetin terörist olduğunu söylediği kesimiyle görüşmeyeceğini söyleyen Esad, ulusal diyalog için bir süreç önerdi.

Abone ol

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad haziran ayından bu yanaki ilk televizyon konuşmasında ulusal seferberlik çağrısı yaptı.

"Tam ulusal seferberlik olmadan Suriye krizden çıkamaz" şeklinde açıklama yapan Esad ulusal diyalog için bir süreç tanımladı.

Şam'daki büyük opera salonunda konuşan Esad silahlı muhalefetin Batı'nın kuklası olduğunu, bu gruplar ile görüşme yapmayacaklarını söyledi.

Kendisine karşı yürütülen hareketin bir devrim olmadığından söz ettikten sonra "Bu devrimin lideri kim?" diye soran Esad, "Devrimin düşünce kurucuları ve bir fikri olur; bir liderliğe ihtiyaç duyar." dedi.

Suriye devlet başkanı bütün vatandaşlarından ellerinden gelen her yöntemi kullanarak ülkelerini savunmalarını istedi.

Muhalifleri halktan buğday çalmakla suçlayan Esad; çocukları okulsuz bıraktıklarından ve elektriksiz, ilaçsız bıraktıklarından söz etti.

Esad, silahlı muhaliflerin El Kaide üyesi olduğunu iddia ederek sokaklarda güvenliğin kalmadığını anlattı.

Ulusal diyalog planı

Ülkenin her köşesini "kara bir gölge" gibi acının kapladığını söyleyen Esad, "ulusal diyalog" için:

-- Dış güçlerin "terörist" olduğunu söylediği grupları silahlandırmaya son vermeleri ardından;
-- Ordunun harekatlarını durduracağını ama bunu yaparken devlet çıkarlarını koruma hakkını saklı tutacağını;
-- Hükümetin ondan sonraki aşamada, Esad'ın "Suriyeli kişi ve siyasi gruplarla" ulusal müzakere konferansına katılacağını söyledi.

Aylar sonra ilk kez

Esad, kamuoyunun görebileceği şekilde son açıklamasını kasım ayında bir Rus televizyonuna yapmış, o günkü açıklamasında "gerekirse ölene kadar Suriye'de kalıp savaşacağını" söylemişti.

Suriye'de muhalif kimi güçlerin ellerine silah alarak başlattığı ve ordu birliklerinin de zaman zaman ağır eleştirirelere hedef olduğu 21 aylık savaşta binlerce kişinin öldüğü tahmin ediliyor.

Birleşmiş Milletler farklı kaynaklardan verilere karşılaştırarak yapıldığını söylediği analiz sonucunda ölenlerin sayısını 60 bin olarak tahmin ettiğini geçen hafta açıklamıştı.