BIST 9.716
DOLAR 32,54
EURO 34,84
ALTIN 2.429,38
HABER /  SPOR

Ermenistan rakibimiz oldu

2010 Dünya Kupası elemelerindeki rakiplerimiz belli oldu. Gruptaki en tehlikeli rakip, İspanya.

Abone ol

2010 yılında Güney Afrika Cumhuriyeti’nde düzenlenecek FIFA Dünya Kupası kura çekimi yapıldı. Türkiye, İspanya, Belçika, Ermenistan ve Estonya ile 5. Grup'ta yer aldı.

Karşılaşmalar, 9 ayrı şehirdeki toplam 10 statta oynanacak. 9 grupta oynanacak maçlar sonunda, liderler ile baraj maçları sonucu belirlenecek 4 grup ikincisi finallere katılacak. İşte 2010 yolundaki rakiplerimiz:

İSPANYA: Sonunu getiremiyorlar

Luis Aragones'in çalıştırdığı İspanya Milli Takımı, Euro 2008'in favorileri arasında gösterilmiyor. Zira gerek elemelerde, gerekse kupaların ilk turlarında nispeten zayıf rakiplere karşı iyi sonuçlar alan La Seleccion, üst turlardaki başarısızlığı ile dikkat çekiyor.

Avrupa Futbol Şampiyonası elemelerinde Kuzey İrlanda ve İsveç deplasmanlarında kaybetmesine rağmen özellikle son maçlardaki yüksek performansıyla grup lideri olmayı başardılar. Neredeyse tamamı İspanya La Liga takımlarında oynayan, Real Madrid, Barcelona, Valencia gibi dev ekiplerin yıldızlarının tek problemi, milli takımda beklenen uyumu sağlayamamaları. Özellikle Türkiye'de oynanacak maçta galip gelmemiz sürpriz olmaz.

BELÇİKA: Geçmişi arıyorlar

1982 ile 2002 arasında üst üste 6 Dünya Kupası'na katıldılar, ama büyü 2002 Dünya Kupası ikinci turunda Brezilya'ya kaybettikten sonra bozuldu. O günden beri büyük turnuva göremiyorlar. Euro 2008 elemelerinde sadece Ermenistan, Kazakistan ve Azerbaycan'ı geçebildiler. İddiasız Finlandiya'yı her iki maçta da yenemeyip sıralamada onların da altında kalmaları ise artık eski Belçika olmadıklarının göstergesi.

Milli takımda PSV'li Simmons'un yanı sıra Hamburglu Kompany, Bayern Münihli van Buyten, Fiorentinalı van den Borre, Laziolu Mudingayi ve Manchester Cityli Mpenza gibi çok önemli yıldızlar var. Eğer iyi bir ritim yakalarlarsa grubun iddialı takımlarından biri olmaları sürpriz olmaz.

BOSNA HERSEK: 21 Kasım'a benzemez

Milli takımda Sırp asıllı oyuncular lehinde ayrımcılık yapıldığını düşünen ve içlerinde Barbarez ve Salihamidzic gibi yıldızların da olduğu 13 oyuncunun forma giymemesinin ardından Bosna-Hersek milli takımı yenilendi ve gençleşti. Dünya Kupası 2006 elemelerinde İspanya, Belçika ve Sırbistan karşısında aldığı başarılı sonuçlarla dikkat çeken ve turnuvanın kıyısından dönen milli takımın teknik direktörlüğünden Sliskovic ayrıldı, Muzurovic'se henüz istikrar sağlamış değil...

Euro 2008 elemelerinde de bizimle aynı grupta yer alan Bosna-Hersek milli takımı Norveç ve Türkiye galibiyetleriyle dikkat çektiyse de, son 5 maçı puansız kapatarak 13 puanla dördüncü olabildi. Muzurovic'in yeni takımının yaş ortalaması 24'ün altına indi ve uyum sağlamaları halinde bu grupta da devlerin canını yakacaklardır.

ESTONYA: Teknik kadro yenilendi

İlk milli maçını 1920'de oynayan, 1940'ta Sovyetler Birliği'nin istilası sonrası bu ülkenin kontrolüne geçen Estonya, 1991'de tekrar bağımsızlığını kazandı. 1992'de FIFA tarafından üyeliğe kabul edilen Baltık ülkesi, Dünya klasmanında 128. sırada bulunuyor.

Teknik direktörlüğünü iki gün önce göreve getirilen Tarmo Rüütli'nin yaptığı Estonya, 1992'den sonra katıldığı Avrupa Şampiyonası ve Dünya Kupası elemelerinde başarılı olamadı. Hollanda Ligi'nde Roda JC formasını giyen golcüsü Andres Oper dışında adı sanı duyulmuş futbolcusu bulunmayan Estonya, 2008 Avrupa Şampiyonası elemelerinde 7 takımlı E Grubu'nu 2 galibiyet, 1 beraberlik, 9 mağlubiyetle 5 gol atıp, 21 gol yiyerek 7 puanla 6. tamamladı.

ERMENİSTAN: Tek yıldız Manucharyan

Tıpkı Estonya gibi Ermenistan da Sovyetler Birliği'nin boyunduruğundan kurtulduğu 1992 yılından itibaren uluslararası düzeyde futbolla tanıştı. 2008 Avrupa Şampiyonası Elemeleri'nde 8 takımlı A Grubu'nda 12 maçta 2 galibiyet, 3 beraberlik, 7 yenilgi ile 4 gol atıp 13 gol yiyerek 9 puanla yedinciliği aldı.
Teknik direktörlüğünü Vardan Minasyan'ın yaptığı Ermenistan'da, Hollanda'nın Ajax takımında forma giyen forvet Edgar Manucharyan da görev yapıyor. Ermenistan, futbolda tarihindeki en büyük başarısını 6 Eylül 1997'de Arnavutluk'u Yerevan'da 3 - 0 yenerek elde etti. Ermenistan, maçlarını Yerevan'daki 15 bin seyirci kapasiteli Republican Stadı'nda oynuyor.

AVRUPA KURALARI

1. GRUP
Portekiz
İsveç
Arnavutluk
Malta
Macaristan
Danimarka

2. GRUP
Yunanistan
İsrail
İsviçre
Letonya
Lüksemburg
Moldova

3. GRUP
Çek Cumhuriyeti
Polonya
Kuzey İrlanda
San Marino
Slovenya
Slovakya

4. GRUP
Almanya
Rusya
Finlandiya
Liechtenstein
Azerbaycan
Galler

5. GRUP
İspanya
TÜRKİYE
Belçika
Estonya
Ermenistan
Bosna Hersek

6. GRUP
Hırvatistan
İngiltere
Andora
Kazakistan
Belarus
Ukrayna

7. GRUP
Fransa
Romanya
Sırbistan
Faroe Adaları
Avusturya
Litvanya

8. GRUP
İtalya
Bulgaristan
Kıbrıs Rum Kesimi
İrlanda Cumhuriyeti
Karadağ
Gürcistan

9. GRUP
Hollanda
İskoçya
Norveç
İzlanda
Makedonya

ASYA KURALARI

1. GRUP
Avustralya
Çin Halk Cumhuriyeti
Irak
Katar

2. GRUP
Japonya
Bahreyn
Umman
Tayland

3. GRUP
Güney Kore
Kuzey Kore
Ürdün
Türkmenistan

4. GRUP
Suudi Arabistan
Özbekistan
Lübnan
Singapur

5. GRUP
İran
Kuveyt
Birleşik Arap Emirlikleri
Suriye