BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,98
ALTIN 2.325,07
HABER /  GÜNCEL

Ermeni iddialarına İspanya'dan yanıt

İspanya Meclisinin Dışişleri Komisyonu, Ermeni iddialarını tanıma önerisini reddetti.

Abone ol

İspanya Meclisinin Dışişleri Komisyonu, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarının tanınmasına yönelik bir öneriyi reddetti.

Katalonya bölgesinde ayrılıkçı bir siyaset izleyen Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) tarafından dün İspanya Meclisinin Dışişleri Komisyonu’na sunulan öneri, 2'ye karşı 31 oyla kabul görmedi.

Öneriye sadece Bask Milliyetçi Hareketi (PNV) destek verirken, iktidardaki Sosyalist Işçi Partisi (PSOE), ana muhalefetteki Halk Partisi (PP), Katalonya'da faaliyet gösteren Yönelim ve Birlik Koalisyonu (CIU) ve Navarra Halkının Birliği (UPN) ret oyu kullandı.

Komisyonda yapılan görüşme sırasında söz alan PSOE sözcüsü Isabel Pozuelo, Ermenistan'ın bugün yaşadığı sorunların bir asır önce yaşanan olayların İspanya tarafından tanınmasıyla ilgili olmadığını belirtti. Pozuelo, Ermenistan'ın Azerbaycan ile yaşadığı Yukarı Karabağ sorununu çözmesi ve AB'ye yakınlaşmak için siyasi reformlar yapması gerektiğini söyledi.

Halk Partisi adına konuşan Francisco Ricoma da söz konusu iddiaların tanınmasının "partisinin ideolojik bir önceliği olmadığını" kaydetti.

İspanyol Meclisinde 1915 olaylarına ilişkin iddialar ilk defa gündeme getirildi. Geçmişte Bask, Katalonya ve Balear Adaları özerk yönetim parlamentolarının ilgili komisyonlarında bu yönde öneriler kabul edilmiş, Valencia'da ise reddedilmişti.