BIST 9.574
DOLAR 32,50
EURO 34,62
ALTIN 2.483,58
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'dan İslam'ın güncellenmesi açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan kadınlar üzerinden açıklamalarda bulunan ilahiyatçıları hedef aldı. İslam'ın güncellenmesi gerektiği yönündeki sözlerine de açıklık getiren Erdoğan, tartışmalara 'Biz dinde reform aramıyoruz' cümlesiyle son noktayı koydu.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Erdoğan dünkü kadınlar günü programında bazı ilahiyatçıların açıklamalarına tepki göstererek İslam'ın güncellemesine yönelik açıklamalarda bulunmuştu. İslam dininin ve Kuran-ı Kerim'in değiştilemeyeceğinin altını çizen Erdoğan, ancak bazı içtihatların, uygulamaya ilişkin kuralların uygun şekilde yenilenmesi gerektiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan AK Parti Genel Merkezi'nde Siyaset Akademisi'nin açılış töreninde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının satırbaşları:

"İSLAM'IN GÜNCELLENMESİ" TARTIŞMASINA YANIT
Bu değişim meselesi asırlara dair bir husustur. Değişimi inkar etmek kendi kendini kandırmak demektir. Elbette asla değişmeyen ve değişmeyecek olan kurallar da vardır. Mesela İslam'ın son din olduğu bir hakikattır. Bununla kimse oynayamaz. Allah'ın yüce kitabımız Kuran-ı Kerim'de açıkça ifade ettiği hükümler asla değişmemiştir, değişmeyecektir. Dinimiz İslam ve kitabımız Kuran-ı Kerim, kıyamete kadar caridir. Bu da bundan sonra da kıyamete kadar gelecek olan tüm toplumlar, yaşanacak tüm hadiseler, ortaya kadar tüm yeni durumlar karşısında söyleyecek sözü olduğu anlamına gelir. Bunların uygulamadaki karşılıkları elbette zamana, şartlara göre değişecektir. Mecelle kaidesidir, yani; "Ezmânın tagayyürü ile ahkâmın tagayyürü inkâr olunamaz". Biz içtihatları değiştirmezsek, uygulamaya ilişkin kuralları uygun şekilde yenilemezsek sadece kendi kendimizi kandırmış oluruz. Müslümanlar sürekli kendilerini geliştirmek durumunda. 

"SOSYAL MEDYADA KONUŞMAYA BAŞLADILAR, BU FAKİRİ KORKUTAMAYACAKSINIZ"
Birileri sosyal medyada konuşmaya başladı. Siz bu fakiri korkutamayacaksınız. Hak neyse ben onu söylemeye devam edeceğim. Kitabımızın, İslam'ın hükümlerini sağa sola evirip çevirmeye hakkınız yok. Bu tür gözlüklerle bakara, dinimize fatura kesmeye de hakkınız yok. Bu örgütlerin arkasında falanca var, filanca var yaklaşımı... Arkasında kim olursa olsun ortada çözülmesi gereken ciddi bir mesele vardır. 160 ülkede çalışıyorum diyor. Arkasında ne kadar İslam düşmanları varsa onlar arkasında. Dert ümmeti bölmek. İslam'ı bölmek. İslam'ı parçalamak. Bunlara asla zemin hazırlamamız gerekiyor. 

Ömrünü İslam'a adamış ilim adamları ile bu meselenin üstesinden geleceğimize inanıyorum. Bu konuda ilgili kurumlarımızın ve muteber ilim adamlarımızın daha cesur davranmasını rica ediyorum. Aksi halde hep birlikte çok büyük bir vebal altında kalacağımız açıktır.

"HER AN AFRİN MERKEZE GİREBİLİRİZ"
Hedef Afrin. İyi bir noktaya geldik. Etkisiz hale getirilenlerin sayısı 3171 oldu. Afrin merkez kuşatılmış vaziyette. Her an merkeze girmekle karşı karşıyayız.

PYD/YPG maaşı Amerika'dan alıyor. Bunları kendisine söylediğim zaman beyefendi rahatsız oluyor. Siz bütçeye koydunuz. Ben ekranda izletince de, diyorlar ki Amerika düşmanlığı çoğalır. Ben hiçbir şey yapmadığım halde Amerika'da Türkiye düşmanlığı aldı başını gidiyor. 

"KANAL İSTANBUL'DA GECİKTİK"
Geciktik. Kanal İstanbul'la dünyada yeni bir ufku açacağız. Kanal İstanbul çok ses getirecek. Sıradan bir olay değil, ama geciktik. İhalesini hemen yapıp işi bitirmemiz lazım. 

AFRİN'DE SON RAKAM 3171
Bugün 49. gününe giren Zeytin Dalı Harekatı'nı yürütüyoruz. Burayı emin bir belde haline yeniden getirmenin mücadelesini veriyoruz, vereceğiz. 3171 şu ana kadar. Sayıyı altıktan sonra bu artmıştır. 815 kilometre karelik alanın üzerindeki bölgeyi kontrolümüz altına getirdik. Burada da 2 bin kilometre karelik alanı kontrolümüz altına alacak Afrinli kardeşlerimizi kendi evlerine göndereceğiz. Afrin'e 6 kilometre kare falan Cinderes'ten kalmıştır. Evler tek tek elden geçiriliyor. Bölücü terör örgütü çocukları, kızları, bıyıkları bile terlememiş körpe delikanlıları anne babalarının gözü önünde öldürüyor. Ükemizden birileri de hala çıkıp bizim Afrin'de ne işimiz var diyebiliyor. Üstelik bunlar Türkiye'de siyaset yapıyor. Biz teröristleri Afrin'de imha etmezsek onların eylem yapacağı tek yer Türkiye'dir. Kimse kendini kandırmasın. Başkalarını kandırmaya da çalışmasın.

"BUGÜN AFRİN'DEYİZ, YARIN MÜMBİÇ'TE OLACAĞIZ"
Suriye'deki mesele herhangi bir kesimin kendi hakkını, hukukunu koruma çabası değildir. Amaç bölgemizin bağrına kanatılacak bir hançer sağlamaktadır. Bu hançeri tutan el de, ondan fayda sağlayacak olan da bellidir. Kimse bizden böyle bir hançerin saplanmasına rıza göstermemizi beklemesin. Bugün Afrin'deyiz, yarın Mümbiç'te olacağız, ertesi gün Fırat'ın doğusunun Irak sınırına kadar teröristlerden temizlenmesini sağlayacağız. 

MOODY'S TEPKİSİ
Siz bakmayın kimi kredi derecelendirme kuruluşlarının ali cengiz oyunlarına. Onların tek derdi Türkiye'yi köşeye sıkıştırarak bundan nemalanacaklara yol açmaktır. Sizin kredi derecelendirme kuruluşları olarak verdiğiniz notlar bizim karden notu değildir. Bizim karne notu halkımızın notudur. Senin ölçü ne ya? Önce ölçünü ortaya koy. Yanımızda komşu batmış bitmiş bir anda 4 kademe yükseltiyorsun. Türkiye ekonomisi ile ilgili de kalkıp yok durağanmış, yok bir derece indiriyormuş. Sizi de çok iyi tanıyoruz. Sen neye bakıyorsun? Bunlarda ölçü siyaset. Biz artık bunlardan emin almıyoruz. 

"ÜLKEMİZE GİYDİRİLMEYE ÇALIŞILAN DELİ GÖMLEĞİNİ PARAMPARÇA EDİYORUZ"
Bizim artık IMF ile işimiz yok bitti. Düne kadar Türkiye'ye efelenenler bugün askerimizin karşısında gizlenecek delik arıyor. Şu anda Genelkurmay Başkanı ile komuta kademesi ile subayları ile eri ile dimdik ayakta ve ÖSO ile birlikte yürüttükleri Afrin operasyonunda da şahsım ve milletim adına ben ordumuzu kucaklıyorum. Şehitlerimize rahmet diliyorum. Gazilerimize şifalar diliyorum. Güvenlik güçlerimizin ayakları altında ezilenler sadece terör hedefleri değildir, aynı zamanda ülkemize ve bölgemize giydirilmeye çalışılan deli gömleğini de paramparça ediyoruz. Türkiye'nin sahaya güçlü bir şekilde girmiş olması emperyalist hedefleri kursakta bırakıyor. 

CHP'NİN ZİYARETİ: GELDİKLERİ GİBİ GİTTİLER
CHP arkadaşlarımızı ziyaret etme noktasında kaldılar bunların hepsi tezgah. Grubumuz prim vermedi, geldikleri gibi gittiler. Biz bunları tanıyoruz ama böyle bir ziyaret talebinde bulundukları için de gelmesinler demedi arkadaşlarımız. Hiçbir şeyleri bunların güvenilir değil. Onların kimlerle ittifak kuracaksa kursunlar. Kimlerle yürüdükleri belli. Kandil, Tendürek, Cudi'de olanlarla yürüyorlar. Biz de milli ve yerli olarak milletle beraber yürüyoruz. Bu dayanışmamızı 2019 seçimlerinde taçlandırmak suretiyle en ideal noktaya kavuşturacağız. Bu düşüncelerle bir kez daha Siyaset Akademimizin 18. döneminin hayırlı olmasını diliyorum.