BIST 9.722
DOLAR 32,52
EURO 34,93
ALTIN 2.425,53
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'dan Çiçek'e baraj sürprizi!

Başbakan Erdoğan, 112 tesisin açılış töreninde Meclis Başkanı Cemil Çiçek’e sürpriz yaptı.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yapımı tamamlanan 112 eserin açılışını yaptı.

Açılış programında barajlara Türkiye’ye hizmet etmiş olan şahısların isimlerinin verileceğini açıklayan Başbakan Erdoğan, Malatya’daki iki baraja merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal ve Recai Kutan’ın isminin verileceğini söyledi. Programda bir sürpriz yapan Erdoğan, Yozgat’taki baraja da TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in isminin verilmesini önerdi. Programın asıl sürprizini ise Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu yaptı. Bakan Eroğlu, bittiğinde Türkiye’nin en büyük, dünyanın üçüncü en büyük barajı olacak 270 metre yüksekliğindeki tamamı yerli yapım Yusufeli Barajı’nın isminin Recep Tayyip Erdoğan Barajı olmasını önerdi.

Kimseyi ötekileştirmediklerini belirten Erdoğan, ''Biz kimlik siyaseti yapmıyoruz. Hizmet siyaseti yapıyoruz. Birilerinin yaptığı gibi toplumu kamplara ayırmıyoruz. Kimseyi ötekileştirmiyoruz. Kimseyi dışlamıyoruz. Kimseyi dışarda bırakmıyoruz. Şu gördüğünüz 780 bin kilometrekare vatan topraklarının tamamını bir Türkiye bütünü olarak görüyoruz'' dedi. Milliyetçilik tartışmalarına da değinen Erdoğan, “Biz laf milliyetçiliği yapmıyoruz, fiili milliyetçilik yapıyoruz. Eserlerimizle konuşuyoruz” diye konuştu.

İNSAN ÖLÜR KALIR ESERİ

Konuşmasında 2010 yılında açılışı yapılan Aydın’ın Çine Nehri üzerindeki Çine Barajı’na Adnan Menderes’in ismini verdiklerini anlatan Erdoğan, “Bu ülkeye hizmet verenleri unutmadık, unutmayacağız. Demokrasi uğruna bedel ödediler, onun için onları unutmadık unutmayacağız.” dedi. Malatya'da yapımı tamamlanan Kapıkaya Barajı'na Türkiye'nin "dünyaya bakışında bir değişim sürecine imzasını koyan" merhum Turgut Özal’ın ismini vereceklerini söyleyen Erdoğan, aynı ildeki Boztepe Barajı'na da DSİ’de yıllarca çalışmış olan eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ve Malatyalı Recai Kutan’ın ismini vereceklerini söyledi. Erdoğan, "Marifet iltifata tabidir, iltifatsız marifet zayidir. Biz millete hizmet edenlerin hayırla yad edilmelerini istiyoruz. Eşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri. Bu büyüklerimiz eserler bıraktılar. Öyleyse bu eserlerin isimlerini de koymamız lazım." şeklinde konuştu.

YOZGAT'TAKİ BARAJA TBMM BAŞKANI CEMİL ÇİÇEK'İN İSMİ VERİLECEK

Yanına Bakan Veysel Eroğlu'nu çağırarak bir şey soran Erdoğan, ardından bir sürprizi açıkladı: "Yozgat Musabeyli Barajı'nı TBMM Başkanı Sayın Cemil Çiçek çok takip etti. Defalarca bana hatırlattı 'bitirmemiz lazım' diye. Musabeyli Barajı'nın adını da Cemil Çiçek Barajı koyalım. Yıllarca Yozgat milletvekili olarak, daha sonra Ankara ve Bakan olarak Yozgat'ın ihtiyaçlarına hep çare olmaya çalıştı. Kendisinin haberi yok. Büyük sürpriz. Tüm Yozgatlılara hayırlı olsun." ifadelerini kullandı.

Programdaki bir diğer isim sürprizini ise Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu yaptı. Veysel Eroğlu, bittiğinde Türkiye’nin en büyük, dünyanın üçüncü en büyük barajı olacak 270 metre yüksekliğindeki tamamı yerli yapım Yusufeli Barajı’nın isminin Recep Tayyip Erdoğan Barajı olmasını önerdi.

Açılış programına eski Saadet Partisi Genel Başkanı ve eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Recai Kutan da katıldı. Bakan Eroğlu’ndan sonra Recai Kutan kürsüye gelerek kısa bir konuşma yaptı. Konuşmasında açılacak barajlardan ikisinin Malatya’da olacağını söyleyen Kutan, bu iki barajdan biri olan Kapıkaya Barajı’nın isminin Turgut Özal, Boztepe Barajı’nın ise Recai Kutan olmasının Başbakan Erdoğan tarafından önerildiğini aktardı.

BİR MÜHENDİSLİK HARİKASI

Başbakan Erdoğan konuşmasında Deriner Barajı hakkında da bilgiler verdi. Deriner Barajı'nda yeni bir rekor olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan, bu barajın bugüne kadar Türkiye'de inşa edilmiş en yüksek gövdeli baraj olma özelliğine sahip, dünyada ise en yüksek 6. baraj olacağını söyledi. 250 metre yüksekliğinde Çoruh Nehri üzerinde inşa edilecek barajın Türkiye'nin enerji çalışmaları arasında yer alan "bir mühendislik harikası" olduğunu ifade eden Erdoğan, barajın yılda 2 milyar 110 milyon kilovat enerji üretimine sahip olacağını ve bittiğinde Türkiye'nin toplam enerji üretiminin yüzde 6'sının buradan karşılanacağını kaydetti. Erdoğan, Deriner Barajı'nın 7 senede kendisini finanse edeceğini vurguladı.