BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 35,05
ALTIN 2.324,21
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'dan boğaz için flaş öneri!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kod farkından kazanılan kazançlara dikkat çekti bu alanda büyük yolsuzluklar yapıldığını söyledi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dikey mimari yerine yatay mimariden yana olduğunu söyledi. Binaların kot olayında inanılmaz yolsuzluklar yapıldığını belirten Erdoğan, bodrumu zemine dönüştürmenin şehre ihanet olduğunu kaydetti. Boğaz yasasının da yeniden ele alınması gerektiğini ifade eden Erdoğan, boğazdaki çirkin binaların yıkılması gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Beştepe'de düzenlenen Şehircilik Şurası'nda konuştu. Şehircilik alanında ecdadın anlayışından dersler çıkarılması gerektiğini söyleyen Erdoğan, binalardaki kot farklarına dikkat çekerek büyük yolsuzluklar yapıldığını belirtti. İşte Erdoğan'ın konuşmasından bazı satır başları:

"Kot olayı denilen bir şey var. İnanılmaz yolsuzluklar yapıyorlar. Kotu denizden alma anlayışını getirmemiz gerekiyor. 2,3 kat yerine 5,6 kat bina çıkıyor. Bodrum diyorsun, adam bodrum değil zemin yapıyor. Bu konularda belediyelerimizin hassas davranması gerek. Bodrum denilen yer güneş görmeyen yerdir. Bodrumu zemine dönüştüren yer bence ihanet içindedir. Bodrumu kazanmak istiyorum derken şehre ihanet ediyorsun ihanet.

"BOĞAZ'DA ÇİRKİN BİNALARIN YIKILMASI GEREKİR"

Bakıyorsun ki o güzelim Boğaz'da aman ya Rabbim, 5, 6, 7 kat binalar. Nerede bunlar? Ön görünümde. Niye? Kararlı bir duruş sergilenmediği için bunlar oluyor. Şimdi bununla ilgili çok ciddi bir Boğaz yasasının yeniden ele alınması, çıkartılması lazım. Bunun için Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın kararlı bir adım atması gerekiyor, hükümetimizin kararlı bir adım atması gerekiyor. Bunu sıfırlayalım demiyorum. İnşaatların Boğaz'da yapılmasından da yanayım. Bu çirkin yapılaşmaların yıkılıp, onların yerine inşaat yapılsın, yapılsın ama dediğim gibi bunun bir anayasası olsun adeta. Bu anayasasını kurduğumuz zaman bu mesele biter.

"ŞURANIN BİR DÖNÜM NOKTASI OLACAĞINA İNANIYORUM"

Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından Şehircilikte Yeni Vizyon temasıyla düzenlenen Şehircilik Şurası’nın hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Açılış programının ardından 3 ay boyunca 4 komisyon halinde çalışacak şuraya şükranlarımı sunuyorum. Şehirlerimizin, meselelerimizin ve çözüm yollarının enine boyuna tartışılacağı şuranın bir dönüm noktası olacağına inanıyorum.

"GEÇMİŞTEN DERS ALMAK GEREKİR"

Ecdadımızın 3 kıtaya yayılan o görkemli mirasına sahibiz. Yaşadığımız şehircilik facialarının sebebini de çok iyi tespit etmeliyiz. Her alanda olduğu gibi şehircilik alanında da geçmişimizden dersler alarak hataların tekerrürünü önlemek zorundayız.

"YATAY MİMARİDEN YANAYIM, DİKEY MİMARİDEN AMAÇ NEDİR?"

Maalesef yine 1940’lardan itibaren çarpık yapılaşmanın, gecekondulaşmanın yanı sıra aynı çirkin, kişiliksiz projenin yüzlerce, binlerce uygulaması olan apartmanlar ortaya çıkmıştır. İnsanların sadece başlarını sokabilmek için yaptığı bu uygulama artık son bulmalıdır diye düşünüyorum. Ben dikey mimariden değil yatay mimariden yanayım. İnsan toprağa yakın yaşamalıdır. Dikey mimariden amaç nedir? Az topraktan çok para kazanmak.

TOKİ binaları başta olmak üzere artık ülkemizde tarihimize, bölgelerimizin karakterislik özelliklerine göre binalar inşa etme dönemi gelmiştir, geçiyor. Bu facialara bakanlık olarak, belediyeler olarak iş birliği halinde izin vermemeliyiz. Hep birlikte buna karşı set oluşturmalıyız. Şehirlerimiz kentsel dönüşüm projeleriyle gecekondulardan kurtarılırken şahsiyetsiz mimari ekollere de teslim edilmemelidir. En büyük kazancımız insan öncelikli yaşanabilir şehirler kurmak olduğunu kabul ederek yolumuza devam etmeliyiz."