BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,80
ALTIN 2.510,47
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan ve Turmp telefonla görüştü

Haftalardır beklenen telefon görüşmesi dün gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump telefonla görüştü.

Abone ol

Barack Obama döneminde özellikle FETÖ ve PYD konusunda iplerin gerildiği ABD ile Trump sonrası ilk temas gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump telefonla görüştü.

Dün öğleden sonra duyurulan telefon görüşmesi yeni günün ilk dakikalarında gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD başkanlığı görevine seçilen ve geçtiğimiz haftalarda göreve başlayan Donald Trumh ile telefonla görüştü.

İki liderin ilk resmi telefon görüşmesinde, Türkiye-ABD ilişkileri ele alındı. İlişkilerin daha da geliştirilmesi için karşılıklı olarak yapılacaklar konuşuldu. Mayıs sonunda Belçika'nın başkenti Brüksel'de yapılması planlanan NATO Liderler Zirvesi, Trump'ın katılacağı ilk NATO toplantısı olacak. NATO'nun yeniden yapılandırılmasını da ele alan Erdoğan ve Trump, zirvede de kapsamlı bir görüşme yapılması konusunda mutabık kaldı.

TÜRKİYE'NİN TEZLERİNİ ANLATTI

Görüşmenin bir diğer önemli gündem maddesi de Suriye başta olmak üzere Ortadoğu'daki gelişmeler oldu. Terör örgütü DEAŞ ile mücadele başta olmak üzere, Suriye'de iki müttefik ülkenin atması gereken adımlar konuşuldu. Erdoğan, DEAŞ ile mücadelenin bir başka terör örgütü olan PYD/YPG ile birlikte yürütülmemesi gerektiğini Trump'a anlattı. Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) gerçekleştirdiği Fırat Kalkanı Harekatı'na ilişkin Trump'a bilgi verirken, Suriye'deki çözüm için Türkiye'nin tezlerini gündeme getirdi.

GÜLEN'İN İADESİ

Türkiye-ABD ilişkilerine gölge düşüren FETÖ konusu da görüşmede ele alındı. FETÖ elebaşısı Fetullah Gülen'in 15 Temmuz darbe girişiminin sorumlusu olduğunu hatırlatan Erdoğan, bir an önce Türkiye'ye iade edilmesi gerektiğini vurguladı.