BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,73
ALTIN 2.486,63
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Erdoğan ve Trump telefonla görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump telefonla görüştü. İki liderin Libya ve Suriye başta olmak üzere bölge meselelerini görüşeceği kaydedildi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile telefonla görüştüklerini ve iki ülke arasında yeni bir sürecin başlayabileceğini söyledi. Görüşmenin en önemli gündem maddesini Libya'nın oluşturduğunu belirten Erdoğan, ABD'deki FETÖ'cüler konusunun da gündeme geldiğini kaydetti.

TRT ortak yayınında Trump ile yapılan görüşmeyi anlatan Erdoğan, Libya konusu öncelikli olmak üzere bölge sorunlarının konuşulduğunu söyledi.

İşte Erdoğan'ın açıklamaları:

"Bu akşamki görüşmemiz bölgedeki gelişmelerle bağlantılar olarak bir özellik arz ediyor. Birinci derecede tabi Libya konusu önem arz ediyordu. Tabi onlarda Libya'daki gelişmeleri merak ediyorlar. Biz de gelişmeleri, başarılı durumda olduğumuzu tespit etti, teyit etti.  Ve dedi ki "Bu son durum nedir" Biz de tabi tüm gelişmeleri anlattık. Son durumda Türkiye, BM'nin tanımış olduğu Sarrac'ın destekçisi. Karşıda da darbeci Hafter var. Biz Hafter ve yanında kim duruyorsa dursun karşılarında duruyoruz. Şu ana kadar da birçok yer alındı. Hayati yerlerde de ilerliyor. Tarhuna bölgesi önemliydi. Fatiye havalimanı çok çok önemliydi ve alındı. Adeta Tunus'ua dayanan Kuzey'deki koridor tamamen Sarrac'ın kontrolü altına girmiş oldu. Tabi bu durum Hafter'i çılgına döndürdü. Onlar kaçıyor Sarrac ve ekipleri kovalıyor.

"Yeni bir dönem başlayabilir"

Bu akşam yaptığımız görüşmeden sonra ABD Türkiye arasında süreçle ilgili yeni bir dönem başlayabilir. Ve yaptığımız görüşmede bazı mutabakatlarımız oldu. Belki böyle bir adım olabilir. Sayın Putin ile de görüşmem gerekecek. Kahire zirvesine Rusya'nın farklı bir şekilde katılması. Hepsinden öte Rusya'nın burada yer alıyor olması hepsinden ötesindeydi çünkü "burada benim askerim yok" açıklamasıydı. Böyle bir durum söz konusu. Kendileri ile bunları konuşmak istiyorum. Konuştuktan sonra bunların planlamasını yaparız diye bir düşüncem var.

ABD'deki FETÖ'cüler

Bizim onlara aktardığımız bilgileri arkadaşlarına aktaracağını ve tekrardan görüşme yapabileceğimizi konuştuk. PKK,YPG gibi ve bunların da ANTIFA denilen terör örgütüyle Amerika'daki bir araya gelişleri manidar. Bunu söyledim Sayın Trump'a. Trump, ANTIFA konusuna hakim olduğunu söyledi. Orada FETÖ'nun mensubu olan bazı isimleri kendilerine aktardık. Bunlarla birlikte "Gönderdiğiniz bilgileri alacağım ve gerekli çalışmaları yapacağım" 

Beyaz Saray'dan açıklama

Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Judd Deere, yaptığı yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Trump'ın bugün bir telefon görüşmesi yaptığını belirtti.

Görüşmede iki liderin, yeni tip corona virüs (Covid-19) salgınının yenilmesi ile ABD ve Türkiye'nin ekonomilerinin tekrar faaliyete geçmesi için son çabaları ele aldığı aktarıldı.

Açıklamada, "Erdoğan ve Trump, Suriye, Libya ve Doğu Akdeniz dahil olmak üzere kritik ikili ve bölgesel konuları görüştü" ifadesine yer verildi.