BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,10
ALTIN 2.300,70
HABER /  MEDYA

'Erdoğan Suriye için askere talimat verdi' iddiası

Daily Telegraph, Türkiye'nin Suriye'de askeri müdahaleye hazırlandığını iddia ederek, "Erdoğan, orduya 18 bin askeri hazırlama talimatı verdi" dedi.

Abone ol

Daily Telegraph gazetesi Türkiye'nin Suriye topraklarında bir askeri müdahaleye hazırlandığını iddia ederek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın angajman kurallarında değişikliğe onay verdiğini, bununla hem Esad rejimi hem de IŞİD'in vurulabileceğini, 'bir taşla birkaç kuş vurulabileceğini' yazdı. Telegraph'ın haberine göre, "Erdoğan, orduya 18 bin askeri hazırlama talimatı verdi.

Gazetenin Orta Doğu editörü Richard Spencer'ın imzasını taşıyan haberde, bu planın Suriye'deki iç savaşı, Avrupa sınırlarındaki bir uluslararası çatışmaya döndürebileceği vurgulandı.

"BİR TAŞLA BİRKAÇ KUŞ"

Gazeteye göre, "Tampon bölge bir taşla birkaç kuş vuracak. Türkiye'nin mülteci kamplarını kendi topraklarının dışında ama kendi koruması altında kurmasına izin verirken; Kürtlerin kontrolündeki, Kobani'den doğuda Irak sınırına, batıda ise Afrin'e uzanan, hali hazırdaki iki bölgenin birleşmesini engelleyecek. Bu bölge ayrıca Türkiye'ye, Suriye'ye silah ve savaşçı akışını daha kolay biçimde kontrol altına almasına da izin verecek. Angajman kurallarının değişimi Türkiye'ye müdahale için bir bahane verecek."


asker-tsk.jpg 

ANGAJMAN KURALLARININ DEĞİŞİMİ

Telegraph, Sabah gazetesinin angajman kurallarının değişimiyle ilgili haberini alıntılayarak, gazetenin bu yeni kurallar çerçevesinde IŞİD'in de tehdit olarak algılanacağını ve IŞİD'in sınıra yaklaşması durumunda ordunun operasyon yapabileceğini yazdığını aktardı.

Gazete; ordunun, müdahalenin ötesinde iç savaşa karadan müdahil olma yanlısı olmadığının söylendiğini de belirtti. Telegraph, böyle bir müdahalenin parlamentoda bir oylama yapılmadan gerçekleştirilmesinin Türk hukuk açısından, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden bir karar olmadan yapılmasının da uluslararası hukuk açısından yasal olup olmayacağına dair de soru işareti bulunduğunu yazdı

TAMPON BÖLGE

Erdoğan'ın hafta sonu dile getirdiği 'Suriye'nin kuzeyinde, güneyimizde bir devlet kurulmasına asla müsaade etmeyeceğiz. Bedeli ne olursa olsun bu konudaki mücadelemizi sürdüreceğiz' sözlerine atıfta bulunan Telegraph "Türkiye, iç savaşın yüz binlerce mülteciyi sınır ötesinde yollamasından bu yana, Suriye'nin kuzeyinde uluslararası güçler tarafından korunan bir tampon bölgenin kurulması çağrısı yapıyor." dedi.

Gazete, "Türkiye'nin kabul ettiği mülteci sayısının iki milyona yaklaştığını, bunun ülkeyi en fazla mülteci kabul eden ülke haline getirdiğini ancak şimdiye kadar tek başına bir askeri müdahaleyi uygun görmediği" tespitinin ardından, söz konusu planların dünkü Milli Güvenlik Kurulu toplantısında tartışıldığından da bahsetti.