BIST 9.136
DOLAR 32,38
EURO 35,05
ALTIN 2.326,22
GÜNCEL

Erdoğan-Putin görüşmesinde 'Kudüs' vurgusu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ankara'ya geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Putin arasında gerçekleşen görüşmede, Kudüs ve Suriye konusu masaya yatırıldı.

Rusya Devlet Başkanı Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın davetlisi olarak Ankara'ya geldi. Erdoğan, Putin'i Beştepe'de resmi törenle karşıladı. İki liderin görüşmesi sona erdi, yaklaşık 1 saat sürdü. Baş başa görüşmenin ardından heyetler arası görüşmeye geçildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin görüşme sonrası açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’i Beştepe'de görüştü. 

Ankara'ya resmi ziyarette bulunan Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından karşılandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin önce baş başa görüştü, yaklaşık 1 saat süren görüşmenin ardından heyetler arası görüşmeye geçildi. 

Heyetler arası görüşmenin ardından Erdoğan ve Putin ortak açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları; "Türkiye-Rusya işbirliği her geçen gün daha da güçleniyor. Ziyaretler ve telefon görüşmelerimiz ile ortak bakış açısı geliştiriyoruz. Siyasi seviyedeki bu ahenk beşeri ilişkilerimize de aynı şekilde yansıyor. İkili ticaret hacmimiz yüzde 30 oranında bir artış göstermiştir.

Bugün değerli dostum Putin ile bölgesel meseleri de ele alma imkanımız oldu. 

ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması tüm dünyada büyük infial oluşturdu. Haftasonu protestolarda İsrail askerleri 4 Filistinliyi şehit etti. İsrail yangına körükle gitmeye devam ediyor. Değer sahibi hiç kimsenin bu cinayetleri görmezden gelmesi mümkün değildir. 

Kudüs konusunda Putin ile benzer yaklaşımlar içersinde olduğumuzu gördüm. Suriye'deki durumu da ele aldık. Soçi'de ele aldığımız konuları değerlendirme fırsatımız oldu. Bundan sonraki adımımız Soçi'de ikinci görüşmemizi yapacağız.

Türkiye ve Rusya arasındaki bu yakın ilişki bölgesel istikrar olarak da önemlidir, anlamlıdır. Ayrıca S-400 konusuna dair ilgili arkadaşlarımızı gerekli çalışmayı yapmak için bu hafta bir araya gelip bu işi neticelendirecektir."

Putin'in açıklamalarından satır başları; "Görüşmelerimiz yapıcı hava içinde gerçekleşti. Uluslararası ve bölgesel gündemin güncel konularını da ele aldık. Moskova ile Ankara arasındaki işbirliği gerçekten başarılı bir şekilde gerçekleşiyor. Ticari ve ekonomik alandaki engeler kalktı.

Türk tarım ürünlerin Rusya'ya ihracatı artmış bulunuyor. İleriki adımların liberalleşmesi konusunu nasıl ilerletebileceğiz bunları görüştük. 

Rusya'dan Türkiye'ye turist akımı artıyor.

Akkuyu'nun kurulmasıyla ilgili çalışmalara başlatıldı. Karadeniz'in dibinden 2 ayrı hat kurulacaktır bu proje çerçevesinde.

Suriye konusunda sıkı işbirliği içindeyiz. Esad'la Suriye anayasası hakkında konuştuk.

Kudüs'ün statüsü İsrail ile Filistin arasında doğrudan temaslarla ele alınmalıdır. ABD'nin kararı bölgedeki durumu kötüleştirmektedir."

PUTİN ANKARA'YA GELDİ: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın davetlisi olarak Ankara'ya geldi.

Rus lideri taşıyan uçak, 19.02'de Esenboğa Havalimanı'na indi. Putin'i karşılama heyetinde, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov da yer aldı.

Sitene Ekle