BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,80
ALTIN 2.508,65
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan Fildişi Sahili'nde konuştu

FİLDİŞİ SAHİLİ'ne ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, mevkidaşı Alassane Vattara ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Abone ol

Erdoğan'ın açıklamalarının detayları şöyle:

"Sayın Cumhurbaşkanı, aziz kardeşlerim öncelikle bu nezaket dolu ifadelerine şahsım olarak, milletim adına çok çok teşekkür ediyorum.  Mutluyum, zira Fildişi Sahilleri'ne resmi ziyarette bulunan ilk Cumhurbaşkanıyım. 

Kendilerini tebrik ediyorum.İlk cumhurbaşkanı seçildiklerinde yüzde 54'e yakın oyla seçilmişlerdi bu defa yüzde 84'le seçilmiş olmaları nedeniyle bu kendileri açısından bir demokrasi zaferidir. Demek ki Fildişi Sahili halkı Vattara'yı gönlüne basmış. Bundan sonraki süreç Fildişi Sahilleri'nin modern dünyanın Afrika'daki önemli merkezlerinden bir tanesi olması istikametindedir. Bugün aramızda siyasi ve askeri ilişkileri görüştük. Ekonomik, ticari, kültürel konuları görüşme fırsatı bulduk. Özellikle Afrika'da yaşananlar belli. 

"ONLAR KAPILARINDAN İÇERİ SOKMUYORLAR"

Biz mültecilere kapımızı kapamadık, Batı ülkeleri gibi kapamıyoruz da. Onlar kapılarından içeri sokmuyorlar. Girenler öyle veya böyle giriyor. Ciddi manada sıkıntılar yaşadıklarını görüyoruz. Fildişi Sahili halkının ne denli sıcak olduğunu duymuştum dedim, dün akşam geldiğimiz andan itibaren de biz adeta ikinci evimize geldik. 

Az önce imzalar atıldı, çifte vergilendirmeyi önleme ve vergi kaçakçılığına engel olmak için anlaşmayı imzaladık. Yatırımların teşviki anlaşmasını imzaladık ki gerçekten savunma sanayi sektöründe artık Türkiye çok ciddi bir gelişim içerisindedir. 

Bu ziyaretimiz vesilesi ile imzalar atarken imza atmak kolaydır aslolan bundan sonra bu işin takibidir. İmzayı at rafa koy, bu çalışma olmaz. Hamdolsun çok kısa sürede birçok sıkıntıları geride bıraktık. 

Fildişi Halkı barışın boş bir söz değil, bir davranış şekli olduğunu bu süreçte tüm dünyaya yaşayarak göstermiştir. Bundan dolayı kutluyorum. Ben önümüzdeki dönemde bu hamlenin kuvvetlenerek devam edeceğine inanıyorum. 

TİKA, Kızılay ve AFAD gibi kurumlarımız ile insani ve kalkınma yardımlarında bulunuyoruz. Türkiye Fildişi Sahilleri'nden 66 öğrenciye yükseköğrenim bursu sağladı. Bu atılım hamlesinin süreceğine inanıyorum. 

Şu anda da yine Suriye'de bir ateşkesin söz konusu olmadığını ifade edebilirim. Temennim odur ki bunun genel yaygınlaşmasını görelim. Fakat Suriye'de şu anda ateşkes yoktur. Saldırılar mevzi mevzi devam etmektedir.