BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan demokratikleşme paketini açıkladı

Başbakan Erdoğan'dan tarihi açıklama... Erdoğan Demokratikleşme Paketi'nin detaylarını açıkladı. İşte yeni refomlar

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, günlerdir beklenen Demokratikleşme Paketinin detaylarını bugün Başbakanlık'ta düzenlediği bir basın toplantısıyla açıkladı.

Demokratileşme Paketi'nin ne bir ilk ne de son olacağının altını çizen Erdoğan, reform çalışmalarının tüm hızıyla devam edeceği mesajını verdi.

DÖRT İSME TEŞEKKÜRLE SÖZE BAŞLADI... TIKLAYIN

Başbakan Erdoğan konuşmasının başında Türk siyasi hayatının önemli liderlerine teşekkür etti.

Mustafa Kemal, Adnan Menderes, Turgut Özal ve Necmettin Erbakan'ı anan Erdoğan, Demokratikleşme Paketi'ni şehitlerimize adadı.

"Bu paketle şehitlerimizin uğruna can verdikleri milletimizin birliğini kardeşliğini, pekiştiriyoruz. Vasiyetlerini yerine getirdiğimiz şehitleri bir kez daha anıyor ve mekanları cennet olsun diye dua ediyoruz." HABERİ OKU

10605.20130930124914.jpg

PAKETİN DEVAMI GELECEK

Bugün açıklayacağımız demokratikleşme paketi bir ilk değildir, bir son da olmayacaktır. 1950'de başlayan demokratikleşme tarihi boyunca nice önemli adımlar atılmıştır. 3 Kasım 2002 seçimleriyle oluşan parlemento ve iş başına gelen hükümetimiz çok önemli reformlar gerçekleştirmiştir. Bugün açıklayacağımız paketi 11 yıllık sürecin tabii bir sonudur. Değişim devam edecektir. Bütün tortuları temizleyecek bir paket değildir. Ancak nihai hedefe ulaşmak için çok önemli bir eşik noktasıdır. Bugün açıklayacağımız reformları da son nokta olarak görmüyoruz. Şartlar iyileştikçe, siyaset bir hak arama yöntemi olarak daha fazla güç kazandıkça yeni reformlar Türkiye gündeminde yerini alacaktır.

Bütün beklentileri karşılayan bir paket rasyonel değildir. Türkiye siyasetinin buna müsayit olmadığını aziz milletim gördü. Bir paketle tüm sorunların çözülmesi mümkün değildir.

TARİHİ AÇIKLAMAYA BÖYLE HAZIRLANDI... TIKLA GÖR

Başbakan Erdoğan'ın Demokratikleş Paketi'ni açıklamadan dakikalar önce neler yaptığı gazeteciler tarafından görüntülendi. İŞTE ERDOĞAN'IN O ANLARI... TIKLA GÖR

10613.jpg

REFORM YAPMAK ÇOK ZOR

Çözümsüzlüğün bir siyaset tarzına dönüştüğü bir ortamda reform yapmak son derece zordur. Biz 11 yıl boyunca bu dirence rağmen reformlar yaptık. Anayasadan yasalara, bürokrasiden sivil topluma, medyadan iş dünyasına uluslararası tertiplere karşı çok büyük dirençlere karşı bir cesaretle reformlara sahip çıktık.

Darbe senaryolarına rağmen, parti kapatma tehditlerine karşı yolumuzdan dönmedik. Partimize yönetik doğrudan terör eylemlerine karşı reformlardan vazgeçmedik. Hertürlü kışkırtmaya karşın biz sandıktan, demokrasiden geri adım atmadık.

DARBECİLERİN UYKUSU KAÇACAK

Erdoğan konuşmasının bir bölümünü ise AK Parti hükümetine karşı yürütülen darbe girişimlerine ayırdı.

"Demokratikleşme paketleri milletimizin yüzünü güldürür, darbecilerin uykusuzu kaçırır. Biz milletimizi memnun edecek, mutlu edecek ne varsa onu yapmaya devam edeceğiz. Türkiye artık geri döndürülemez biçimde demokrasi istikametinde yürümektedir. Buradan geri dönüş yok. İşte Erdoğan'ın darbecilere yönelik o sözleri.... HABERİ OKU

YUMRUKLAR SIKLIYSA...

Demokratikleşme de en önemli kriterin şiddetten uzak bir siyaset olduğu vurgusu da yapan Erdoğan şunları söyledi:

"Esas olan hak taleplerinin siyasetle yapılması şiddet ve silahtan uzak durulmasındır. Hiçbir şiddet demokratik hak talebinin yerini tutamaz. Yumruklar sıkılıysa ellerin tokalaşması mümkün değildir. Fikirler değil silahlar konuşuyorsa oradan çözüm sadır olmaz. 11 yılda amacımız sıkılı yumrukları çözmez, silahların susmasını sağlamak olmuştur.

Oturdukları yerden ahkam kesenler önce halkın rızasını almalıdır. Halka rağmen ileri adımlar atmak da mümkün değildir. Tek tipçi de demokratik rejimde halka rağmen başarılı olamaz.

DEVLET ÖZÜNE DÖNMÜŞTÜR

Vatandaşlarının kökeniyle, inancıyla uğraşan bir devlet yoktur. Artık vatandaşının ihtiyaçlarına, çığlığına kulak tıkayan, vatandaşını asimile eden bir devlet anlayışı yoktur. Bu ülkede kamu alanını otoriter kılan, vatandaşa cehennem haline dönüştüren bir anlayış yoktur.
Devlet özüne aslına dönmüştür. Son 11 yılda yaşadığımız sessiz devrimle kibirli bir devlet ve siyaset anlayışı tarihin çöp sepetinde yer almıştır.

27 MAYIS RUHU YAŞATILIYOR

Konuşmasında 27 Mayıs darbesinin günümüze taşınmak istendiği eleştirisinde de bulunan Erdoğan, "Reformların önündeki en büyük engel 27 Mayıs'ın karanlık gölgesidir" dedi.

11 yılda yapılanlara karşı söylenenlerin hepsi yeniden gündeme gelecektir. 11 yılda Türkiye parçalanıyor, bölünüyor dediler, bugünden itibaren yine milleti korkutmaya çalışacaklar. Değişimin hep karşısında olanlar, bugünde duvar gibi değişimin karşısında duracaklar. 

MUHALEFETE ELEŞTİRİ: ALKIŞ BEKLEMİYORUZ... TIKLAYIN

Muhalefet partilerine, "2013 yılı yaşanırken, muhalefetin 1960'da duran saate takılan bir anlayışı olmamalıdır" diye seslenen Erdoğan," Türkiye'nin Büyük Türkiye vizyonuna uygun bir muhalefete ihtiyacı var" çağrısında bulundu. 

Erdoğan BDP'ye ise isim vermeden şu sözlerle eleştiride bulundu:

"Başba bir zihniyet ise insanoğluna 'ölümsüzlük iksiri' bekleyenler irrasyonel bir bekleyişin içindeler. Hayal kırıklığına uğrayacaklar. Sadece bizi taşa tutanlarla bundan sonra da yapılanları küçük göstermeye çalışacakları açıktır. 11 yıldır yaptığımız hiçbir reforma destek olmayan zihniyetin bugünkü reformları alkışlamasını da beklemiyoruz." Erdoğan'ın muhalefet partilerini kızdıracak o sözlerinin detayları için tıklayın.. HABERİ OKU

PAKETTE NELER VAR?

Başbakan Erdoğan, Demokratikleş Paketi'ndeki reformları iki ana başlık altında açıkladı.

Bu düzenlemeye göre, reformaların bir kısmı "Yasal düzenlemelerle" diğer kısmı ise "İdari Kararlarla" hayata geçirilecek.

Yasal düzenlemeler için ilgili kanunlarda madde iptali, madde eklenmesi veya ek düzenlemeler yapılacak.

İdari düzenlemelerde ise kilit rol Bakanlar Kurulu'nda olacak. Reformlar Bakanlar Kurulu'nca çıkarılacak yönetmeliklerle hayata geçecek.

SEÇİM SİSTEMİ DEĞİŞİYOR... TIKLAYIN

 Erdoğan'ın açıkladığı pakete göre seçim sistemi değişiyor. Erdoğan'ın önünde ise 3 farklı sistem var.

Erdoğan kafasındaki üç sistemi şöyle özetledi:

- Mevcut seçim sistemindeki yüzde 10 seçim barajıyla yola devam edebiliriz.

- Yüzde 10 seçim barajını yüzde 5'e çekip, 5'li bölgeyle daraltılmış seçim sistemini uygulayabiliriz.

- Seçim barajını tamamen kaldırıp, dar bölgeli seçim sistemine geçebiliriz.

İŞTE ERDOĞAN'IN AKTARDIĞI YENİ SİSTEMİN TÜM DETAYLARI... HABERİ OKU

10604.20130930130048.jpg

KÜRTÇE SEÇİM PROPAGANDASI GELİYOR... TIKLAYIN

Erdoğan Seçim Kanunu'nda yapılacak bir dizi değişikliğin de detaylarını açıkladı. Buna göre, partilere eşbaşkanlık hakkı tanınacak.

Partilere üye olmak için konulan ön kriterler de iptal edilecek. Yeni düzenlemeye göre, oy verme hakkına sahip her vatandaş siyasi partilere de üye olabilecek.

Paketteki en büyük bomba ise "Farklı dile lehçelerde siyasi propaganda izni"nin verilmiş olması. Bu düzenlemeyle Kürtçe propagandaya da izin çıkmış olacak. İŞTE TARİHİ DEĞİŞİKLİĞİN TÜM DETAYLARI... HABERİ OKU

10610.jpg

İBADETİ ENGELLEYENE HAPİS CEZASI GELİYOR

Demokratikleş Paketi'ndeki tarihi değişiklikler biri de kişilerin inanç ve ibadet özgürlüklerinin tanınmasına ilişkindi. Düzenlemeye göre, bir kişinin dini inanç özgürlüğünün engellenmesi, ibadet hakkının tanınmamasına neden olan durumlarda ilgili kişilere hapis cezası verilecek. Ceza kapsamı ise 1 yıldan 3 yıla kadar uzayabilecek.

KLAVYELERE ÖZGÜRLÜK... TIKLAYIN

Demokratikleşme Paketi'yle kullanılması hukuken yasak olan yabancı harflerin kullanılmasına ilişkin yasakta iptal edilecek. İşte yasağı kalkacak o harfler... HABERİ OKU

10599.jpg

ANADİLDE EĞİTİM MÜJDESİ... TIKLAYIN

Pakette yeralan kilit değişiklerden biri de anadilde eğitim hakkı... Düzenlemeye göre, farklı dil ve lehçelerde eğitime izin çıktı. İşte anadilde eğitimin koşulları ve yasal düzenlemenin detayları... HABERİ OKU

10603.jpg

PAKETTEN ALEVİLER'E SÜRPRİZ... TIKLAYIN

12 Eylül askeri darbesi sonrası isimleri değiştirilen il, ilçe ve köy isimleri de paketteki düzenlemeler sonrası iade edilecek.

Bu düzenleme kapsamında Nevşehir Üniversitesi'nin adı da Hacı Bektaşi Veli Üniversitesi olarak değiştirilecek. İşte Alevileri sevindirecek o düzenlemenin detayları... HABERİ OKU

10612.jpg

ALEVİLER'DEN PAKETE TEPKİ VAR... TIKLAYIN

Erdoğan'ın bugün açıkladığı “Demokratikleşme Paketi”nde Alevilerle ilgili beklenen düzenlemeler yer almaması tepki çekti. Paketle ilgili açıklama yapan Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, "Dağ fare bile doğurmadı” dedi. Aleviler üçüncü köprüde Yavuz Sultan Selim adına itiraz etti diye Üniversite adı değiştirilerek “alın bununla yetinin” dendiğini belirten Balkız şöyle devam etti... İŞTE ALEVİLERİN PAKETE TEPKİSİ HABERİ OKU...

MEMURA TÜRBAN ÖZGÜRLÜĞÜ... TIKLAYIN

İdari düzenleme gereken reformların en önemlisi ise kuşkusuz kamu personeline kılık kıyafet özgürlüğünün tanınması. Düzenlemeden sonra kamuda görevli memurlar da türban takabilecek. Ancak bu düzenlemenin de istisnaları var. İşte memura türban özgürlüğünün detayları... HABERİ OKU

10607.jpg

ANDIMIZ KALDIRILDI... TIKLAYIN

Düzenlemeyle ilkokullarda okunan Andımız'da kaldırılacak. İşte Erdoğan'ın Andımız'a ilişkin tepki çekecek o sözleri... HABERİ OKU

10606.jpg