BIST 9.732
DOLAR 32,52
EURO 34,79
ALTIN 2.424,19
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'dan 'yerli aşı' açıklaması: ABD, ve Çin'den sonra 3'üncü ülke konumundayız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'yerli aşı' çalışmalarıyla ile ilgili yaptığı açıklamada "ABD, ve Çin'den sonra 3'üncü sıradayız..." bilgisini verdi.

Abone ol

Cumhurbaşkanlığı Külliyesin'de düzenlenen TÜBİTAK ve TÜBA Bilim Ödülleri Töreni'ne katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önemli açıklamalarda bulundu. "Şu an 3 yenilikçi aşı adayımız faz aşamalarına başlamak üzere. Yenilikçi aşı adaylarının yerli ve milli üretim konusunda firmalarımızı seferber ettik." diyen Erdoğan, "DSÖ verilerine göre; ABD ve Çin'den sonra en çok aşı projesi yürüten 3'üncü ülke durumundayız. İnşallah kendi aşısını tasarlayan, geliştiren ve pazarlayan bir ülke olarak uluslararası arenada önemli bir oyuncu haline geleceğiz." açıklaması yaptı.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Yüzde 100'e yaklaştırdık"

Türkiye son 18 yılda ortaya koyduğu başarıları ilim ve irfan medeniyetine sahip çıkmasına borçludur. Daha önceki dönemlerde kısır ideolojik bakış açıları ile kurulan tüm bariyerleri kaldırdık. Zorunlu eğitimi 12 yıla çıkararak lise seviyesinde okullaşma oranını yüzde 100'e yaklaştırdık.

"144 madalya, 8 mansiyon ödülü"

Biz geldiğimizde yüzde 10 civarında olan okul öncesi eğitimini 5 yaş civarında şimdi yüzde 75'e çıkardık. Hedefimiz yüzde 100'e çıkarmaktır. Son 2 yılda 159 öğrencimiz uluslararası ve bölgesel bilim olimpiyatlarında 144 madalya ve 8 mansiyon ödülü ile döndü.

Bir ilmin sadece eyleme dönüşmesi yeterli değildir. Gerekli olan faydalı hale gelmesidir. Yeni bir teknoloji geliştirdiğimizde sefaletin, o coğrafyalardaki hayatı değiştirmek için kullanırız. Tüm bilim adamlarından beklenen duruş da budur.

Sizlerin laboratuvarlarda, AR-GE merkezlerinde yaptığınız çalışmaların somutlaşması çok önemlidir. Bilim adamlarımızın sağlık alanında da elde ettikleri başarıları dikkatle takip ediyoruz.

Şu an 3 yenilikçi aşı adayımız faz aşamalarına başlamak üzere

"ABD ve Çin'den sonra 3'üncü ülke durumundayız"

Yenilikçi aşı adaylarının yerli ve milli üretim konusunda firmalarımızı seferber ettik. DSÖ verilerine göre; ABD ve Çin'den sonra en çok aşı projesi yürüten 3'üncü ülke durumundayız. İnşallah kendi aşısını tasarlayan, geliştiren ve pazarlayan bir ülke olarak uluslararası arenada önemli bir oyuncu haline geleceğiz.

"100 araştırmacıyı ülkemize kazandıracağız"

TÜBA'nın başlattığı proje kapsamında pek çok eser genç kuşaklarla buluştu. 2025 yılında Dünya Bilim Forumu'na ev sahipliği yapmaya talip olduk. Ülkemizi, kendi vatandaşlarımız yanı sıra dünyadaki tüm bilim insanları için cazibe merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz.

Tüm bilim insanlarımızı kıymetli çalışmaları için tebrik ediyorum. Bu yıl içerisinde yeni bir çağrı daha açarak, alanının en iyisi 100 araştırmacıyı da ülkemize kazandıracağız. Daha gidecek çok yolumuz, yapacak çok işimiz var. Sahip olduğumuz sinerji ve potansiyelin bizleri hedeflerimize ulaştıracağına inanıyorum. 

BU FOTO GALERİYE BAKIN
Ipsos Araştırma'dan olay anket! Gençler mutsuz ve ekonomiden ümitsiz
Foto Galeri Ipsos Araştırma'dan olay anket! Gençler mutsuz ve ekonomiden ümitsiz Galeriye Gözat