BIST 9.530
DOLAR 32,52
EURO 34,87
ALTIN 2.485,33
HABER /  SAĞLIK

En tehlikeli grip salgını Türkiye'ye ulaştı!

İlk kez Avustralya'nın güneyindeki Victoria eyaletinde ortaya çıkan bu yılki grip virüsü, tüm dünyayı etkiliyor. Virüs, Kasım sonunda Türkiye'ye de ulaştı.

Abone ol
Her yıl grip virüsü, ilk kez ortaya çıktığı yerin ismini alıyor. Bu yılki virüsler Avustralya'daki Victoria ile ABD'de bulunan Wisconsin'den çıktı. Yeni virüsler; dünyada büyük salgınlara yol açan kuş ve domuz gripleri gibi hayvanlarda değil, insanlarda görüldü.

Bu bağlamda grip aşıları yenilendi. Grip aşısı, kişiyi gripten altı ay korur. Salgın, Ocak ya da Şubat ayında da görülmeye devam ediyorsa, aşının Aralık gibi de yaptırılması öneriliyor. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. Aykan Canberk, gripte ilaç kullanımı ile ilgili soruları yanıtladı: 
 
Gripte zaman zaman Doktorlar hastaya, vitamin ve ateş düşürücülerin eklendiği serum veriyor. Bunu öneriyor musunuz?

Böyle bir uygulama bilimsel olmadığı için önermiyorum. Kendim grip olduğumda da böyle bir şey yapmam.

Grip olunca ekstra vitamin mi almalıyız, yoksa doğru beslenmek yeterli mi?

Gripte, daha çok C vitamininden zengin beslenmekte fayda var. C vitamini antikor yapımını artırıyor. Portakal, mandalina, limon gibi sebze ve meyvelerle C vitamini ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Çok halsizlik ve kansızlık varsa, ekstradan C vitamini alınabilir. Normal şartlarda, bağışıklık sistemi güçlü kişilerin vitamin almalarına gerek yoktur. C vitaminini rastgele de almamak gerekiyor çünkü kanda ürik asit yükselebilir, bu da gut krizlerine yol açabilir. 
 
ANTİBİYOTİK ALMAYIN 
 
Gripte antibiyotik ne zaman kullanılmalı?

Grip başlar başlamaz antibiyotik alınmaması gerekir. Mevcut antiviral ilaçlar, bazı ağır grip vakalarında ancak hekim kontrolünde kullanılmalıdır. Sinüzit, zatürre, faranjit gibi komplike grip vakalarında, antiviral ilaçlara gereksinim vardır. Öksürüğün artması, ateşin düşmemesi uyarıcı niteliğinde olmalıdır. En hafif bir komplikasyon, bronşite çevirebilir. Bu sebeple mutlaka boğaz kültüründen sonra antibiyotik verilmesi gereklidir.

Herkes grip aşısı yaptırmalı mı?

Vücudu dirençli bir kişinin yaptırmasına gerek yok! Özellikle 60 yaşın üzerindekilerin, diyabet, KOAH, hipertansiyon, kalp yetersizliği gibi kronik hastalıkları olanların, grip aşısı olması gerekir. Son zamanlarda yapılan çalışmalarda; grip aşısının kalp-damar hastalıklarından ölüm oranlarını azalttığı ortaya çıktı. 
 
BİZDE GRİP SALGINI ARALIK'TA BAŞLAR

Grip aşıları bu yıla kadar Eylül'de piyasaya çıkıyordu fakat hastalık daha geç görülmeye başladığı için, bu yıl aşı Ekim'e kaydırıldı. Türkiye'deki salgınlar ise genellikle Aralık'ın ilk haftası başlıyor. Ancak uzmanlar salgının hafif mi, yoksa ağır mı geçeceğini önceden kestiremiyor 
 
Gribin ilacı yoktur!

Hastalığa yakalananların evde 2-3 gün dinlenmeleri gerekmektedir. 
Gripte kullanılan ateş düşürücüler ve ağrı kesiciler ancak şikayetleri rahatlatır. Bu ilaçlar geçici olarak rahatlık sağlar, ağrıyı geçirir, ateşi düşürür ama gribi tamamen geçirmez. 
Bazı öksürük ilaçları, tansiyonun yükselmesine ve taşikardiye yol açabilir. Tansiyon hastaları, damar sertliği olanlar, yaşlılar ve özellikle şeker hastaları bu ilaçları hekim kontrolünde kullanmalıdır. Ağrı kesici ve ateş düşürücüler, diyabet hastalarının şeker dengesini bozabilir; ağır hipoglisemi veya hiperglisemiye yol açabilir. Enfarktüsler ve beyin kanamaları da karşımıza çıkabilir. 
 
GRİP OLANA ŞİFA REÇETESİ

Gribin ilacı olmasa da hastalık dönemini daha rahat geçirebilir, daha çabuk iyileşebilirsiniz. İşte size kendinizi daha iyi hissettirecek bazı öneriler:

Tavuk suyuna çorba ve çay için: Tavuk suyuna çorba; sıcak ve sulu olduğu, kolay sindirilebildiği ve içinde bol miktarda değerli besin barındırdığı için çok yararlıdır. Çorba ve çay gibi içeceklerle, sıcaklık nefes borusuna geçerek oradaki yapışkan, koyu mukusun kaybolmasını ve öksürüğün hafiflemesini sağlar. Ancak bu içeceklerin çok sıcak içilmemesi gerekmektedir. 
 
SIVI GIDA BALGAMI İNCELTİR

Sıvı tüketimini artırın: Sıvı maddeler, koyu ve yapışkan bir madde olan balgamı incelterek hastalığın ilerlemesini önler ve hastanın şikayetlerini azaltır. Gripliyken her tür sıvı alabilirsiniz ancak kafein ve alkol kullanımını sınırlandırın.

Buhar banyosu iyi gelir: Bunu yapmak için banyonuzu kullanabilir ya da burnunuza sıcak kompres uygulayabilirsiniz. 
 
EKİNEZYA VE BETA GLUKAN
Saf vazelin sürün: Burnunuzun üzerine ve ön kısmına sürebilirsiniz. Silmekten tahriş olmuş cildinizi yatıştırır ve rahatlatır.

Tuzlu suyla gargara yapın: Gargara boğaz ağrınıza iyi gelir.

İstirahat edin: Ateşli ve ağır bir grip geçiriyorsanız, istirahat şarttır.

Vitamin desteği: C vitamini, ekinezya, çinko ve beta glukan takviyesinin; grip belirtilerini hafiflettiği ve hastalık süresini kısalttığı kanıtlanmıştır. Bu destekleri kullanmadan önce doktorunuzdan bilgi alın.

İlaç kullanımı: Hastalığın başlangıç sürecindeki hafif belirtilere yönelik grip ilaçları ve, antihistaminikler rahatlatıcı olabilir.