BIST 9.645
DOLAR 32,57
EURO 34,81
ALTIN 2.418,58
HABER /  DÜNYA

En az 64 bin sivil öldü

Irak'ta işgalin faturası çok büyük. Sadece geçen yıl ölen sivillerin sayısı 34 bin 500 civarında.

Abone ol

Sadece geçen yıl ölen sivillerin sayısı 34 bin 500. Savaşın başlangıcından bu yana ölen sivillerin sayısı en az 64 bin.

ABD’nin Irak savaşını başlattığı 20 Mart 2003’ten bu yana şiddetin ve saldırıların durmadığı Irak’ta, BM’nin Irak hükümeti ve morg kayıtlarına dayanarak verdiği bilgiye göre, sadece 2006’da 34 bin 500 sivil hayatını kaybetti. BM, çatışmalarda ölen asker ve polis sayısını da 6 bin 264 olarak duyurdu.

Basın yayın organlarında yer alan haberleri derleyen ABD’li ve İngiliz akademisyenlerin yer aldığı bağımsız ‘Irak Body Count’ girişiminin verilerine göre de, savaşın başlangıcından bu yana en az 64 bin sivil öldü.

Ülkede çok sayıda can kaybının da bildirilmemesi nedeniyle bu rakamın sadece sivil kayıpların boyutuna ilişkin bir gösterge olduğuna dikkat çekiliyor.

Irak’ta çatışma ve saldırılarda ölen Amerikan askeri sayısının 3195’i bulduğu, 32 bin 544’ünün yaralandığı bildiriliyor. ABD’nin Irak savaşındaki müttefiki İngiltere’nin asker kaybı ise 134. ABD öncülüğündeki koalisyona katılan diğer ülkelerden de 124 askerin öldüğü belirtiliyor.

YÜZBİNLERCE İNSAN EVLERİNDEN OLDU
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin tahminlerine göre, savaş öncesi ve savaştan bu yana 2 milyon Iraklı komşu ülkelere kaçmak zorunda kaldı. Ülke içinde evlerini terk etmek zorunda kalanların sayısı da 1 milyon 700 bini buldu.

Sadece 2006 Şubatı’nda Samarra kentinde bir Şii türbesinin bombalanmasının ardından yaklaşık 712 bin kişi evsiz kaldı. BM örgütüne göre, evlerini terk edenlerin sayısı ayda 50 bini buluyor.

Suriye 1 milyon, Ürdün 750 bin, Türkiye, Mısır, İran ve Lübnan onbiner Iraklı mülteciye ev sahipliği yapıyor. ABD’de de 466 Iraklı mülteci bulunuyor.

REHİN EYLEMLERİ HIZ KAZANDI
Öte yandan, Irak’ta saldırı ve şiddetin biçimi haline gelen rehin eylemlerinde savaşın başlangıcından itibaren 200’den fazla yabancı ve binlerce Iraklı kaçırıldı. Kaçırılan yabancı rehinelerin en az 60’ı eylemciler tarafından öldürüldü.

KOALİSYON ÜLKELERİ ASKER ÇEKİYOR
Irak’ta halen 140 bin civarında ABD askeri bulunuyor. ABD ve İngiltere dışında, ABD öncülüğündeki koalisyonda 23 ülkenin askeri bulunuyor. Bunlardan Danimarka ve Polonya 2007’de askerlerini çekmeyi planlıyor. İngiltere de Irak’taki askeri varlığını azaltacağını açıkladı.

Irak’tan 2004’ten itibaren askerlerini çeken koalisyon içindeki ülkeler sırasıyla Nikaragua, İspanya, Dominik Cumhuriyeti, Honduras, Filipinler, Tayland, Yeni Zelanda, Tonga, Portekiz, Hollanda, Norveç, Ukrayna, Japonya, İtalya ve Slovakya.